Rok na vsi, 2 svazek, Jaro a léto

Rok na vsi, 2 svazek, Jaro a léto https://www.databazeknih.cz/img/books/79_/79912/bmid_rok-na-vsi-2-svazek-jaro-a-leto-jii-79912.jpg 4 15 4

Přidat komentář

Veveruška1992
27.12.2022 5 z 5

Ne všechny ty lyričtější pasáže se skvěle četly, i když musím ocenit autorův smysl pro líčení přírody, ale mají tam svůj velký smysl, zachytit, jak řád přírody a roku plyne dál, bez ohledu na lidské radosti i utrpení.... hlavně ale jsem dostala v obou knihách vrchovatě toho, co jsem čekala, tedy lidských příběhů, z nichž mnohé byly dosti neveselé.... líbí se mi, jak Mrštík očividně měl rád všechny ty lidičky, nijak je neidealizuje, ale ani nijak přehnaně nemoralizuje, prostě ukazuje život, jak ho sám prožíval a viděl kolem sebe.... co se týče asi toho největšího příběhu v knize, tedy Cyrila Rybáře, ten mě tak podivně dojal a opět ukázal, jak je fortuny kolo vrtkavé...a Vrbčenina otrlost, ta až zaráží, i když díky skvělému nastínění charakteru nijak nepřekvapí..... kolem a kolem tahle výprava do Habrůvky stála za to, sama pocházím z moravské dědiny a nemůžu se ubránit dojmu, že i přes propast stovky let jsou některé věci stále stejné....

VeruRomanská
04.10.2020 5 z 5

Da se rict ze tento dil je slabsi nez predesly, ale ty zdlouhave pasaze s modlenim tam patri. Jen tak se nejlip navodi atmosfera, jak tehdy byly bohosluzby a nabozenstvi pro lid dulezite. Jinak je toto dilo opravdova nadhera. Clovek vylozene citi atmosferu kazdeho rocniho obdobi az se mu chce plakat jak autenticke to je.


Marekh
03.04.2018 4 z 5

Citáty, které mne oslovily:

Mnoho zmizí pod kůží lidskou, ale mnohem víc v černou hlínu skryje ve svém milosrdenství věčný a dobrý Bůh.

Snad kdyby v neděli pět pohřbů bylo, na všechny půjdou a všecky doprovodí v neštěstí a bídě vždycky dobrý lid. Jdou z lásky k bližnímu, jdou ze zbožnosti - i ze zvědavosti snad, ale jdou a není dojemnějšího citu v našem lidu, než je tato zbožná úcta a zjevná láska k zemřelým.

... že z hříchu teprve kvete ctnost a bez hříchu nebylo by ani světla; aby světlo bylo, musí být i tma.

WEIL
11.08.2011 4 z 5

Druhý díl kroniky jedné vesnice - jaro a léto. Co vše se tam odehrálo? Často se tato kniha i přepracovává pro divadlo, tedy bývá přepisována i do divadelní hry.

Štítky knihy

vesnice život na vesnici

Autoři knihy

Vilém Mrštík
česká, 1863 - 1912
Alois Mrštík
česká, 1861 - 1925

Kniha Rok na vsi, 2 svazek, Jaro a léto je v

Právě čtených1x
Přečtených18x
Knihotéce44x
Chystám se číst8x