Rododendron: Za horizontem osudu

Rododendron: Za horizontem osudu
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/461324/bmid_rododendron-za-horizontem-osudu-eq2-461324.jpg 4 90 90

Skutečný příběh matky, které lidská zášť a zloba podpořené totalitním režimem v Československu vyrvaly z náručí dvouletou dceru. Nebýt nevinné fotografie s rododendronem, nikdy by se znovu nesetkaly a vy byste tuto knihu nečetli. Projděte se spolu s nimi po molu života. A vydejte se na cestu k odhalení osudových okamžiků stojících za jejich utrpením, která trvala dlouhých 48 let. Kniha psaná rukou sestry znovunalezené Drahušky připomíná, že i zdánlivě objevená štěstěna je vrtkavá. Příběh v knižní podobě je totiž jejím posledním přáním, které vyslovila, než ve své loďce odplula za pomyslný horizont osudu…... celý text

Přidat komentář

lalela
22.07.2024 1 z 5

Příběh zajímavý, ale tak nudně napsaný, že za každou větou čekám kytičky, pusinky a lásku všehomíru.

Jana283
29.08.2023 1 z 5

Tentokrát jsem znovu naletěla na relativně dobré hodnocení v DK a anotaci. Opravdu ne každý, kdo zakopne o dobrý příběh by se měl chopit pera. Já to z nějaké úcty k "sepisovatelce" i její rodině dočtu, ale je to trápení. To, co se v knize odehrálo nebyl akt komunistické zvůle, ale neschopnost lidí domluvit se, jít si za svým, nechat se smýkat okolnostmi a nepostavit se čelem k problémům.


blebuska
13.06.2023 3 z 5

Rychle přečteno, určitě silný příběh, ale nevtáhl mě tak, jak jsem si původně myslela... Rozhodně osud si s hlavní postavou opravdu nepěkně "pohrál"

opletalka76
18.11.2022 5 z 5

Krásná knížka

blazejmartin
03.10.2022 5 z 5

Na poměry Pointy velice dobré. Rozhodně se ale nejedná o román, spíše novelu-Přečteno za jeden večer.

Allla9
17.08.2022 4 z 5

Je zde popsaný těžký a složitý příběh jedné rodiny. Sepsáno dle skutečnosti.

MartiSim
13.06.2022 5 z 5

Velmi silný příběh. Přečteno jedním dechem.

ANDY28
27.01.2022 5 z 5

Již si nestěžuji....

Aším697
25.01.2022 5 z 5

100% DOPORUČUJI! Právě jsem dočetla a jsem beze slov, super. Nevím, kdy naposledy jsem četla lepší knihu, natož viděla takový film, který jsem teď měla před očima. Rozhodně bych doporučila autorce tento příběh zfilmovat, tato kniha si to rozhodně zaslouží a opravdu si myslím, že by to slavilo velký úspěch. Připomíná mi to Sofiinu volbu. Mělo by se zveřejňovat co se dělo a co se dopustilo na lidech. Možná by to pomohlo i dnešní době, aby se stejné chyby neopakovaly. Za mě rozhodně 5 hvězd! A šestou pro hlavní hrdinku.

Jan514
25.01.2022 5 z 5

Přečetl jsem jedním dechem. Považuji se za náročného čtenáře a knihu mohu vřele doporučit! Dějové linie jsou skvěle zvádnuté, vždy mě to vtáhlo. Charakteristika postav je naturální, až realistická. Čtenář má možnost utvořit si vlastní názor a zůstat stále v ději. Každý se v tom najde. Opravdu povedné. Za mě 10/10. Doporučuji!

Josh
20.01.2022 1 z 5

Opět mimo hlavní proud recenzí:o)) Vrátit čas dám v knihovně zpět do poličky. Snaha o dramatizaci mi vyzněla směšně, a to je slabé slovo! Když jde o reálný příběh dá se předpokládat, že autor pečlivě zváží jména postav - ouha je tu „Vlaďka XY“. Charaktery? Neomezeně manipulovatelný chlap – nic ho netrkne, když ano, tak to zmizí ve vesmíru. Hloupá žena Y – nechá se měsíc dobývat, to vždy končí dítětem, ale ona je šťastná a udělá pro dítě vše. No jen pro 1 ze 3 dcer!

Děj? Léta nic nic nic a náhle vše vyřešeno! Vnuk zachránce - umí s fcbk (to je snad placená reklama), v převeliké rodině (děti dětí dětí) se objevil tento zázrak, jediný rozumný člověk rozhodl se babičce najít její matku (žena Y). Proč ta kritika? Přestože všechny roky předtím se tato babička pokaždé rozhodla nic nevědět, tak teď šílí radostí, že nachází nejen matku, ale i své dvě sestry. Vše zalité sluncem…

V každé rodině je něco, ale zveřejnit tyto charaktery své rodiny mi přijde opravdu „odvážné.“ Napsat „srdcervoucí“ příběh lze chápat, dokonce i ty, kdo na jeho vydání přispěli, ALE ty ploché postavy tisíci slovy popsané přitom jen po povrchu pochopit nelze. Jako rychle spláchnutá povodeň. Autorka dramaticky (neustále) oživuje děj „drobnými“ poznámkami typu „ale kdyby věděla co se stane“ nebo „ale to nemohla být náhoda“, ALE chytrý čtenář není hlupák a pokud knihu dočte, pak jen ze slušnosti nebo si chce ověřit, zda přece jen autorku nepodcenil.

hannina
25.12.2021 4 z 5

Jako literární dílko samo o sobě by tahle knížka neobstála. To, co příběh v ní obsažený katapultuje o mnoho stupňů výše, způsobuje skutečnost, že se stal a to nedávno. Autorka sepsala lidsky tragický příběh své rodiny, jejž fatálně odstartovala neochota komunikace ve vztahu mezi milujícími se partnery.

Anie94
10.12.2021 5 z 5

Tuto knihu napsala mladsi sestra odebrane Drahusky a i pres svuj maly rozsah - asi 139 stran - si vas rozhodne ziska. Je s podivem, co se v tehdejsim Ceskoslovensku mohlo dit. Ze i do pece o dite a jeho zahmu tvrde zasahovala politika, bez ohledu na zajmy ditete.

Misty je pribeh trosku neohrabany, kostrbaty, ale to mu na sile rozhodne neubira. I kdyz nektere pasaze by si urcite zaslouzili vetsi rozvetveni.

Cela knizka je napsana velice citlive a i presto, ze se jedna o autorcinu rodinu, je napsana objektivne, coz jeste vice umozni ctenari cely pribeh prozit. Doporucuji vsem, co maji radi skutecne pribehy. 5⭐/5⭐

KatyM.
12.11.2021 5 z 5

Krásný příběh přečtený za jeden večer.

hzd
01.10.2021 5 z 5

Krásný příběh. Přečetla jsem jedním dechem. Navíc to, že je knížka napsaná podle skutečné události, bylo pro mě velké plus. Hrůza, co se ještě před pár lety dělo a jak málo stačilo k tomu, aby se kvůli jedné lži otočil tolika lidem život naruby.

cérka
11.09.2021 4 z 5

Skutečný příběh, který není moc dobře "řemeslně" zpracovaný, a který bych asi nikdy nečetla pokud bych si přečetla anotaci. Kniha mi byla doporučena a já se do její četby vrhla téměř bezhlavě, neboť existuje rovnice , kdy pokud se kniha líbí Věrušce líbí se i mě :).

Emoce se mnou cloumaly pořádně! Jde opravdu poznat, že se nejedná o fikci. Tolik nespravedlnosti a ran osudu co musela unést jedna lidská duše nikdo nevymyslí!

Hodnotím 4*, přeci jenom mi kniha po stylistické a literární stránce úplně nesedla. Děkuji za ilustrace, které mně samotnou četbu velmi ulehčovaly, neboť jsem přes dojetí a vztek přestávala vidět písmenka.

Klímuška
28.08.2021 5 z 5

Roku 1965 se Vlaďka seznámí s Mirkem. O rok později se vezmou a jsou šťastní. Čekají spolu miminko a Mirkovi jeho krásná, blonďatá žena připomíná Zlatovlásku. Jenže život není pohádka, jak Vlaďka brzy zjistí.

Po přestěhování do Košic se do jejich vztahu vloží Mirkova sestra Helena. Podporována kamarádkou Zlatou, která si na Mirka brousí zuby, začne Mirkovi nalhávat, že ho Vlaďka podvádí. A Mirek jí vše věří.

Jeho rozhodnutí zlomí Vlaďce mateřské srdce. Bolest a bezmoc se objeví nadlouho v jejím životě. Může se ještě někdy radovat?

Nechci úplně prozrazovat o čem v knize jde. Tohle si prostě musíte přečíst. Příběh dvou silných žen je naprosto neuvěřitelný, tak jako náhoda, která je dokázala spojit.
Ještě dnes pláču.

Roseblood
27.06.2021 5 z 5

"Co osud vzal, to nevrací,
i když nám srdce krvácí..."

Knížku mi dovezla sama paní autorka, ráda na to milé setkání vzpomínám a měla jsem i tu čest poznat hlavní hrdinku knihy, Pavlínčinu maminku.

Po přečtení mi trvalo, než jsem se emočně uklidnila, protože je to velice silný a citlivý příběh.

Paní autorka má veliký dar vyprávění, Rododendron je její prvotina a je opravdu výborně napsaná a poutavá.
Nemohla jsem knihu odložit, potřebovala jsem vědět, jak příběh skončí.
Když jsem začala číst, bylo mi jasné, že si popláču a také to tak bylo v průběhu knížky několikrát.

Je to příběh ze života, příběh o lásce, nespravedlnosti, závisti, útrapách, překážkách, smutku ale také o silné vůli žít, o rodině a podpoře i od těch od kterých by jsme to nečekali.
Příběh který ve vás bude doznívat ještě dlouho. Cožpak je horší situace než rozdělit matku a její dítě? Uběhlo spousta let než se konečně shledaly a přesto jen na krátkou dobu.
Tolik bych těm dvěma přála více času, který jim nebyl dán.

Příběh psaný samotným životem vyprávěný tak, že si projdete celou škálou emocí, kde nebude chybět bolest, smutek ale i radost.
Jsem moc ráda, že jsem měla možnost knížku si přečíst. Mám jako památku i krásné věnování ️

V knize se nachází krásné ilustrace a také velmi chválím celkový vzhled s moc pěknou obálkou.

Vřele doporučuji a nemůžu se dočkat na další autorčiny knihy

Potvurka735
22.06.2021 5 z 5

Velice krásný příběh, určitě zasloužil, aby byl napsán.

ivanaci
01.06.2021 5 z 5

Přečteno ze jedno odpoledne, krásné čtení o lásce a nenávisti. Velmi silný příběh z nedávné doby