Rodinný kruh

Rodinný kruh https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/187449/rodinny-kruh-ghI-187449.jpg 4 16 6

V bohaté řadě děl francouzského spisovatele André Mauroise představuje jeho slavný román Rodinný kruh určitý mezník a svým způsobem i vrchol jeho společenského románu. Rodinný kruh je příběhem lásky i nenávisti, je příběhem pohody, klidu, ale i vzrušujícího napětí, filosofických dialogů i spalujících vášní. Denisa, hrdinka románu, prodělává před zraky čtenářů složitý vnitřní a vnější vývoj od dětských let až po období dušení i fyzické zralosti, je naplněna vědomím poslání ženy ve společnosti na počátku našeho století. Krok za krokem sledujeme vývoj jejích složitých vztahů k vlastní matce a k celému okolí. Její vyhraněný charakter i povahové rysy se neustále střetávají v konfliktních situacích s reakcemi jak bližních a známých, tak s vedením škol a internátů. Denisa je velmi citlivá dívka, zranitelná zejména v oblasti citové. O to tíž prožívá občasná erotická dobrodružství vlastní matky, její vnitřně neuspořádaný rodinný život, až nakonec se s matkou docela rozchází, aby se pokusila prožít své ideály v intelektuální rovině uprostřed mladých pařížských intelektuálů a studentů. Společnost, kterou se obklopuje, nedokáže se však svou filosofií povznést nad hranice utilitárního měšťáctví. Denisa prožívá stále nové a nové šoky a duševní traumata i v intimních životě a tím stále trpí a přestupuje své zásady. Jako provdaná žena se octne v područí svého milence, se kterým se po těžké duševní kolizi rozchází. Postupně se stává příslušnicí 'velkého světa' jako manželka zámožného bankéře, jenž časem díky vlastní slabosti zkrachuje. Denisa, jako matka dětí, se neustále snaží brát všechny věci s odstupem; ve skutečnosti však stále víc propadá na dno maloměšťáctví, se všemi morálními poklesky, proti nimž chtěla vždy radikálně vystupovat. Události vyvrcholí až v novém setkání se svou matkou, které všechno odpouští, jelikož na svých bedrech nese tíhu všeho, co sama nestačila zvládnout. I ona se ocitá v situaci, kdy ji vlastní děti začínají pozorovat kritickým pohledem.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Julius Albert
Originální název:

Le Cercle de famille , 1932


více info...

Přidat komentář

Radeon
11.07.2021 4 z 5

Pro mě to byla dosti čitelná kniha, která naopak nenudila. Moudrost v ní jsem objevil hlavně ohledně ekonomické krize a také té psychologické stránky života.

aneta0596
01.12.2019

Kniha mi přišla nudná. Stále jsem čekala, kdy přijde ten OKAMŽIK, ale nedočkala jsem se. Když jsem došla na konec knihy, byla jsem až naštvaná, že jsem knihu neodložila už v polovině.


Palorizek85
12.07.2019 4 z 5

Dobře zpracovaná kniha, která ukazuje, že "hříchy rodičů" se dědí a vymanit se z nich může být celoživotním bojem. Popis ekonomické krize z pohledu francouzské ekonomiky také není k zahození.

Hanka_Bohmova
29.11.2018 4 z 5

Psychologicky propracované a uvěřitelné. Jak typické pro dětství a mládí, domnívat se, že dospělí dělají to, co chtějí. Denisa vstupuje do života s horoucím NECHCI a je přesvědčená, že to stačí. Po dramatickém střetu mezi "nechci" a "nedokážu" postupně zcela vyklízí pozice, místo aby se sebou začala pracovat. Je to smutný pohled, který, bohužel, v mých očích nijak zvlášť nenapravil ani smířlivý závěr. Je cenné, když prožitím vlastní slabosti získáme schopnost odpustit druhým jejich nedokonalost. Ale filosofický podkres, který závěrečnou scénu doprovází, úvahy o lidském životě jako dočasném vyrušení na hladině vody, o dobrých a špatných loutkách nakonec společně uložených do futrálu, podávají toto smíření s pachutí, která se mi vůbec nelíbí. Totiž že zlo je okamžitá záležitost a s časem ztrácí význam, ztrácí svou skutečnost. (Napsal by autor tuto část stejně, kdyby ji promýšlel se zkušeností obludného zla druhé světové války, která na něj teprve čekala?)
Co je naše momentální utrpení v porovnání s nekonečností vesmíru? - Tak zní uklidňující úvaha, která nám dodá síly leccos snést. Ale stejné odůvodnění má i její nebezpečnější sestřička: Co je utrpení, které způsobujeme druhým, v porovnání s nekonečností vesmíru?

asakz
22.10.2017 5 z 5

Mistrovské dílo o osobnostním vývoji člověka, vlivu rodičů na potomky, o lásce a přátelství, o bolesti, smutku a sebeklamu, hledání, ztrácení i nalézání, o politice, byznysu a v neposlední řadě o smyslu lidského života. To vše a ještě více dokázal André Maurois bravurním způsobem zahrnout do této útlé knížky. A mnohé v této knize je až neuvěřitelně aktuální i teď, 85 let po prvním vydání, že je nutné autorovi přiznat velkou bystrost a jasnozřivost. Korunu tomuto skvostu pak nasazuje nesmírně poetický, citlivý a moudrý závěr příběhu. Vřele doporučuji.

Adigiotto
22.05.2013 3 z 5

Knihy Dve lásky Filipa Marcenata i Rodinný kruh sú tak trochu psychoanalytickým čítaním o duševnom a citovom živote muža (prvá kniha) a ženy (druhá kniha). Obe diela ukazujú, že láska medzi mužom a ženou nie je samozrejmosť a najmä Rodinný kruh sa snaží naznačiť, že citová rozpoltenosť človeka neprichádza zo vzduchoprázdna. Denise bola ako dieťa svedkom nevery matky aj otca. Odvtedy začína jej zúfalé hľadanie lásky v náručí mužov. Sama sa dopustí nevery voči manželovi, čím opakuje osud svojej matky. Zároveň trpí predstavou, že ľuďom, ktorí ju milujú, spôsobuje bolesť: „Denise, ste ako oheň, spaľujete všetko, čoho sa dotknete.“