Rodina především

Rodina především https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/474526/bmid_rodina-predevsim-08O-474526.jpg 4 146 29

Již čtvrtý young adult thriller z pera autorky bestsellerů Jeden z nás lže, Dva tajemství neudrží a Jeden z nás je na řadě. Sestřenice Milly a Aubrey a jejich bratranec Jonah se skoro neznají. Jejich bohatá samotářská babička totiž vydědila jejich rodiče ještě před tím, než se vůbec narodili. Nikdy se s babičkou nesetkali, proto jsou všichni překvapení, když každému z nich dorazí dopis, v němž je babička zve do svého ostrovního resortu... Jejich rodiče mají jasno – tohle by mohla být příležitost, jak se vetřít zpět do babiččiny přízně. Dětem nezbývá, než se na ostrov vydat. Když však dorazí, hezky rychle se ukáže, že babička s nimi má úplně jiné plány. A čím déle na ostrově zůstávají, tím více přicházejí na to, jak tajemná – a temná – je minulost jejich rodiny. Ať už rodinu před lety rozdělilo cokoliv, ještě to neskončilo. A oni se letos dozvědí proč.... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: , Yoli (ČR)
Originální název:

The Cousins , 2020


více info...

Přidat komentář

Lendie
15.04.2024 5 z 5

Musím říct, že tato kniha mě vytáhla že čtenářské krize a překvapilo mě hodnocení, že jde o nejslabší dílo této autorky. Kniha mě chytla uz od prvních stránek, kdy přišel dopis a pak už jsem nemohla přestat číst. Zpočátku i mě trochu mátlo kdo je kdo, jelikož autorka pojmenovala všechny děti od A., ale po pár stránkách jsem se zorientovala a nedělalo mi problém ani časté střídání krátkých kapitol vyprávěných různými postavami. Naopak každá kapitola končila tak, že jsem prostě musela číst dál a dál.

Ronnie68
03.04.2024 4 z 5

Příběh se mu líbil už od začátku... plus retrospektivní pohled matky jedné z hlavních postav ..


Karina_
10.11.2023 3 z 5

Jakoooo.. Dobrý, moc nevím co o knize napsat. Trvalo mi, než jsem se do ní za četla, ale příběh hezký. Bylo mi tedy velmi brzy jasné, co se stalo, ale detaily mě překvapily. Každopádně podruhé už knihu nejspíše číst nebudu.

Horselen
14.09.2023 3 z 5

Souhlasím s tvrzením, že tohle je autorčina nejslabší kniha. Vybrat téměř všem postavám jména začínající na A a významně je od sebe neodlišit, nebyl od autorky zrovna nejchytřejší tah. Obzvlášť když to ani nemělo žádný hlubší význam, to mě zklamalo. Stěží jsem je rozeznala na posledních stránkách. Rozčilovalo mě, že si postavy nepamatuju.
Vyprávění z různých úhlů pohledu za mě bylo absolutně zbytečné, protože kapitoly byly tak krátké, že než jste si stačili zvyknout, kdo vlastně mluví, vypravěč se zase změnil.
Zápletka byla nerealistická, přišlo mi, že se v knize nic neděje, zkrátka a dobře mě to moc nebavilo.

katerina1237
27.08.2023 3 z 5

Ze začátku to byla hrozná nuda. Postavy byly ploché, kromě Aubrey mi nikdo nebyl sympatický. Čekala jsem, co se z toho nakonec vyklube, protože jsem si nějak moc zvykla na napínavé detektivky a thrillery s vraždou, byla jsem zklamaná, že se děj hrozně táhl. Tak jasný, tady se jednalo o zvláštní podvody a intriky v rodině a ne o nějaký únos či co, ale stejně. Trochu jsem se v ději ztrácela. Kdyby nebylo toho konce a pár kapitolek z minulosti, má tato kniha ode mě jen dvě hvězdičky. Měla jsem na tuto knihu až moc velká očekávání. Tentokráte s davem nejdu, bohužel.

Boogi
27.05.2023 4 z 5

Na knihu jsem měla poněkud vysoká očekávání a můžu říct, že je rozhodně naplnila. I přes to bych knihu označila za autorčinu nejslabší. Jako vždy měla úžasnou zápletku i děj, ale občas jsem se v něm ztrácela. Myslím, že některé věci mohly být lépe vysvětlené, protože tam byl trochu zmatek. Jako poslední bych snad vytkla, že konec byl lehce uspěchaný, ovšem i tak to byla úžasná kniha.

veverrka11
30.04.2023 3 z 5

Knížka se mi četla dobře, je vyprávěna z pohledu všech tří hlavních postav a proložena flashbacky z doby mládí jejich rodičů. Ráda bych jí však vytkla uspěchaný a trochu až překombinovaný konec. Za sebe musím říct, že jsem to trošku tušila...

Postavy jsou vykresleny celkem zajímavým způsobem. Přišlo mi, jako kdyby každá postava reprezentovala nějakou vlastnost a chovala se podle toho.

Celkově se mi kniha četla poměrně dobře, ale škoda toho překombinovaného konce.

MollyCornelia
19.02.2023 4 z 5

4*/5*
Na rozdíl od Jeden z nás lže se mi Rodina především líbila o dost více. Většinu děje jde o celkem poklidnou ya knihu, která ale v poslední třetině nabere na obrátkách.
Kniha byla čtivá, zábavná, nápaditá, charakterizace postav na výbornou, styl psaní stručný (bez zbytečných popisů nebo informací navíc). Během příběhu se událo pár zajímavých zjištění a ke konci něco jako zvrat.
Někdy se mi ale pletly postavy, chtělo by to delší kapitoly, aby si čtenář mohl zvyknout na momentálního vypravěče. Taky někdy bylo moc nahuštěných informací najednou.
Ale jinak krása. Doporučuji teenagerům od cca 13 let.

kytarka
30.12.2022 4 z 5

Kniha je rozhodně slabší než série Jeden z nás lže. Nicméně mě kniha bavila a byla rozhodně napínavá, tak že za přečtení rozhodně stojí. Aspoň si tak zkrátíte čekání na třetí díl.

kalinkacz
26.12.2022 3 z 5

Karen M. McManus je pro mě autorka, která mě vždy vytáhne ze čtecí krize. Píše prostě tak čtivé young adult psychothrillery!
Rodina především je už čtvrtá kniha, kterou jsem od autorky četla. Musím říct, že na této knize mě lákalo odhalování temné rodinné minulosti a tajemství. A jako ano, to jsem dostala a kniha se četla sama, ale popravdě mi zápletky nepřišly tolik šokující a celkově mi od autorky víc sedla její série Jeden z nás lže… Rozhodně ale knihy autorky stojí za pozornost a mě prostě baví!

PetraBery
11.12.2022 3 z 5

Autorky styl je na čtení příjemný, příběh o tajemství jedné bohaté rodiny. I já jsem měla trochu zmatky v bratrech Storyových, ale nakonec si to sedlo. Konec se mi nelíbil, čekala jsem jiné rozuzlení.

Iva095
30.11.2022 4 z 5

Povedený YA thriller. O proti knížce Dva tajemství neudrží, která byla hodně průměrná tato knížka byla skvěla. Příběh byl čtivý, rychle odsýpal. Spousta lží, manipulace a spousta tajemství. Fajn bylo i to přeskakování z přítomnosti do minulosti a ten závěr ten byl boží.

Sixtinka144
19.09.2022 3 z 5

Začátek knihy byl pro mě neskutečný porod. Nemohla jsem se začíst, postavy byly naprosto ploché, a nezajímalo mě, jak se příběh bude dál odvíjet. V tomto případě naštěstí, dočítám všechny knihy, ketré si koupím, takže i přes menší nechuť jsem se ke knize vracela, a jsem za to ráda. Někdy od poloviny knihy se to rozjede, začnou se zde odtajňovat indícije a celkově dostane kniha úplně jiný nádech. Pak už se mi četla opravdu dobře, zajímalo mě, jak se všechno stalo a i postavy mi přišly lepší. Co teda musím vytknout jsou jména začínající na A, protože jediného, koho jsem uměla ze sourozenců rozeznat je Allison, a to jen z toho důvodu, že byla jediná dívka:D Jinak konec byl nečekaný i trochu čekaný, ale co si budeme, tohle by se v reálu nikdy nemohlo stát, a proto mi to zkazilo celkový dojem z knihy. Ze začátku bych knize dala tak dvě hvězdy, skoro nakonci čtyři, ale hlavní zápletka byla opravdu zamotaná a neuvěřitelná, takže nakonec dávám zlatý střed, tři hvězdy.A taky se mi nelíbil "otevřený" konec. Od autorky jsem již četla jeden z nás lže a jeden z nás je na řadě a obě knihy jsou fajn.

Erika017
18.07.2022 4 z 5

Fajn kniha plná zvratů, lží, tajemství a odhalení. Doporučuji

Butterfly340
26.05.2022 3 z 5

Jednoznačně nejslabší kniha od autorky.

Zápletka moc nedává smysl, z mého pohledu. Vše je postavené na tom, že matka vydědí své děti, takže nedostanou dědictví po otci. Ale takhle to nefunguje. Aby někdo mohl vydědit děti, musí u soudu prokázat objektivní příčiny. Notabene, tady nejde ani o její majetek, ale o majetek jejího manžela. Takže tak. Prostě to nedává smysl, s čímž jsem se celou knihu nemohla smířit.

Prostředím to trochu připomíná detektivky Agathy Christie. Luxusní ostrovní letovisko... To se mi líbilo.

Taky se mi líbil příběh Archera. Stal se mou nejoblíbenější postavou.
Jinak to ale byla dost bída. Kniha je hodně velký průměr. Děj se vyvíjí podle očekávání, není tam nic, co by překvapilo, žádné wow.

Váhala jsem, jestli dát dvě nebo tři hvězdy. Nakonec dávám tři, ale jen se sebezapřením.

Nakonec snad jen dodám, že pokud jste od autorky ještě nic nečetli, tak touhle knihou rozhodně nezačínejte.

voody99
10.05.2022 5 z 5

Opět skvělá kniha. Velmi čtivé a opravdu povedené. Rodinka jak se patří :-D

pedroK
12.04.2022 5 z 5

Panečku, to byla rodinka k pohledání. Ze začátku takové vyprávění a pak to nabere na obrátkách a nestačíte se divit. Malinký spoiler:
Kluk není kluk, bába není bába, sekretářka není sekretářka....zkrátka tam se dějou věci :))
Byla to první kniha od autorky a nezklamala! Pobavila jsem se, ikdyž je to YA.

Kuxka
04.04.2022 5 z 5

To bylo super. Tak první polovina knihy mi přišla nenapínavá, ale i tak jsem to s chutí četla, protože to bylo moc hezky napsané. Moc se mi líbily Milly a Aubrey a nakonec jsem si zamilovala i Jonaha a Chaze, dokonce i Allison mi přišla později fajn. Ztrácela jsem se v Allisoniných sourozencích, protože všichni začínali na ,,a", ale taky jsem se nakonec zorientovala. Doporučuji!

Kenan
19.03.2022 4 z 5

Milly, Aubrey a Jonah překvapí pozvání jejich babičky do luxusního sídla na ostrově. Nikdy ji totiž neviděli, protože už před lety zavrhla a vydědila všechny své 4 děti. V příběhu se vyskytne dost zvratů, překvapení i problémy mezi trojicí vnoučat mezi sebou. Jde o jednoduché YA čtení, které mně, ale nezklamalo. S napětím jsem očekávala rozuzlení záhady, proč vlastně byly jejich rodiče zapuzeny, a i když jsem se závěru trochu přiblížila, úplně jsem jej neuhodla.

Elsasbooks
03.02.2022 3 z 5

Nepatřím už do cílové skupiny čtenářů, ale byla to jednoduchá oddechovka, u které jsem si mohla odpočinout během zkouškového. Doporučila bych dětem od 12 do 15 let. Má to být sice thriller, ale na můj vkus je to spíše taková jednoduchá young adultovka. Rozuzlení mě nějak víc nezajímalo a nehnalo mě to číst knihu dopředu. Neurazí, ale ani nenadchne.