Roden24

Roden24 https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/280212/bmid_roden24-5qC-280212.jpg 4 7 4

Homo Vigilis. Vigilovia. Nový ľudský druh, ktorý ku svojmu životu nepotrebuje spánok. Vigilovia nepotrebujú oddych, necítia únavu a nebývajú na rozdiel od Spiacich ani chorí. Navyše majú dokonalý čuch. Zdá sa, že k ich dokonalosti nechýba naozaj nič, alebo iba naozaj veľmi málo... ...ak tak možno spánok a snívanie. Ale kto by potreboval k životu tieto? Roden24 je možno trochu sci-fi a trochu fantasy v jednom. Príbehy a trápenia hrdinov sú však až neuveriteľne podobné tým našim.... celý text

Přidat komentář

Pasadenka
14.01.2020 4 z 5

Další povídka, nebo novela. A i když to vypadalo že to bude hloupost, opak je pravdou. Pod romantickou linkou se autorka zamýšlí nad společenským a psychologickým dopadem toho, kdyby se lidé dokázali oprostit z okovů spánku měli 24 hodin plných energie. Myslím, že myšlenka je to zajímavá, stejně i některé postřehy, které autorka načrtla. Docela by se mi líbilo i širší zpracování v knižní podobě, které by víc reflektovalo aktuální společenské poměry. Připadá mi, že je to docela dobrý základ. :)

imhotepcz
07.12.2019 1 z 5

Tuto knihu jsem získal jako bonus při nákupu audioknihy. A když už sem ji měl tak proč si ji neposlechnout. No spíš jsem sem měl ptát proč jo. Je to romantická sračka asi při dospívající dívky.


RADOST
21.04.2019 4 z 5

Velmi dobrá fantazie, podněcující k zamyšlení. Je lepší "ztrácet" čas spánkem nebo vytvořit podmínky pro život bez spánku a plně využívat veškerý čas, který nám život vyměřil? Jednoduchý příběh, který naznačuje klady i možné zápory stoprocentní bdělosti oproti současnému životu se spánkem. Osobité kouzlo příběhu dodává zpracování audio knihy, nádherná slovenština a podmanivý laskavě vtíravý hlas hlavní interpretky.

Dragell
25.03.2018 4 z 5

Tentokrát jsem zkusila něco od našich sousedů a musím říct, že mne povídka Roden24 opravdu dostala. Škoda jen, že se jedná o povídku, dokázala bych si tento příběh představit i o rozsahu knihy.

Příběh o tom, jaké by to bylo, kdybychom měli tabletku, která by nám nahradila 9h spánku. Jaké by to bylo nemuset spát? Rozhodně budeme mít spoustu času na další aktivity. Jenže žádné léky nejsou bez vedlejší efektů a právě na toto téma se zaměřila autorka textu.

Přináší nám nejen náhled do vztahů, protože na Zemi jsou dvě skupiny - jak spící, tak věčně bdící. Odhaluje nám ale i možné extrémní případy, které mohou vzniknou užíváním.

Zajímavý příběh byl zpracován i jako audiokniha a namluven celou řadou interpretů (každá postava má vlastního). Elena Podzámská jako interpretka hlavní postavy se svým podmanivým hlasem do příběhu ovšem vkládá mnohem více a spolu s dramatizací audioknihy dodává ději zajímavou atmosféru.

Autorovy další knížky

Monika Šimkovičová
slovenská, 1966
2010  70%Bruno v hlavě
2016  67%Vigil
2015  77%Roden24
2019  72%Caligo

Kniha Roden24 je v

Přečtených8x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce14x
Chystám se číst1x