Bruno v hlavě

Bruno v hlavě https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43368/bmid_bruno-v-hlave-rup-43368.jpg 4 12 4

Nebývá zvykem, aby knižní novela měla více autorů, nebývá zvykem, aby byla dvojjazyčná a navíc ještě otevřeně kontroverzní. Kniha hudebníka, textaře a scénáristy Xindla X a výtvarnice Moniky Šimkovičové přesvědčivě dokazuje, že to možné je a že česko-slovenské, genderové ani věkové rozdíly obou autorů nehrají roli. Když si totiž spoluautoři před lety dali navzájem přečíst své literární juvenilie, zjistili, že oba, ač od sebe vzdáleni místem, časem i věkem, napsali nevědomky dvě části téhož příběhu. Příběhu stejné postavy, pouze v jiné fázi její cesty. Své povídky proto propojili dohromady a vznikla tak novela o smrti a neumírání a o tom, že i když si myslíte, že nemáte co ztratit, je toho ještě spousta, co si musíte uhájit. Výtvarnici Monice se během jediného dne zhroutí celý svět. Během čtyřiadvaceti hodin přijde o svého milovaného manžela i o iluze o jejich vztahu. Navíc zjistí, že její dny jsou už pravděpodobně sečteny a že čas, který jí na tomto světě zbývá, musí strávit v přítomnosti Bruna, který je nejenom „strašně zvědavej\", ale taky je to „normální zabiják\", co si „s člověkem jen tak hraje, jak se mu zachce\". Přestože Monika ví, co je Bruno zač, pokouší se právě jím zaplnit prázdné místo po zesnulém choti. I když věří, že tuto situaci dokáže udržet pod kontrolou, toto soužití ji postupně donutí zcela změnit svůj charakter, jednání a komunikaci s ostatními i se sebou samotnou.... celý text

Žánr:
Novely , Literatura česká

Vydáno: , Galén
více info...

Přidat komentář
Marmarek
Marmarek
14.02.2022 3 z 5

(SPOILER) Něco super (vypravěč a věci kolem toho, prase a tahání peněz z lidí), něco celkem klišé (Novela, malování obrazu, vztah Monika-Petr). Doporučuji, ale asi se k ní už nevrátíte :)

kiskacsa
kiskacsa
24.01.2019 5 z 5

Knihu jsem začala číst, protože to byl dárek, v obchodě bych si ji asi nevybrala. Po přečtení toho, kdo jsou autoři, jsem od textu moc neočekávala. O to více jsem byla překvapená.
Velmi čtivé, zajímavé téma, hlavní hrdinka se chovala vždy jinak než bych čekala - líbí se mi, že pro mě děj nebyl předvídatelný. Rozhodně doporučuji k přečtení.


Harry_
Harry_
09.05.2017 3 z 5

Knihu zcela mimo mé žánry jsem přečetl, protože to byl dárek. Popisuje věci a stavy, kterým se každý snaží spíše vyhnout a nemyslet na ně. Sranda to není, ale totální deprese také ne. Může to být bohužel docela dobře reálný životní osud. Hodnocení knih IMHO vychází z toho, jak se s hlavními hrdiny (ne)identifikujeme. Protože tady to fakt nešlo, je mé hodnocení nižší, ale napsané to je čtivě, hodně přímé řeči, snesitelná analýza a deskripce.

pidalka777
pidalka777
13.04.2016 4 z 5

Nejdříve mi vadil dvojjazyčný text, ale zvykla jsem si. Knížka se mi moc líbila a obsah byl velice zajímavý. Hodně mě překvapilo kdo vlastně je ten Bruno. Co se týče hlavní hrdinky tak jsem nejdřív s ní soucítila a ke konci jsem měla chuť ji proplesknout, Ale je fakt že nevím jak bych v její situaci reagovala já. Jsem zvědavá jestli to někdy sfilmují, protože to by mě dost zajímalo jak by to filmaři ztvárnili.

Autoři knihy

Xindl X (p)
česká, 1979
Monika Šimkovičová
slovenská, 1966

Kniha Bruno v hlavě je v

Přečtených18x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených1x
Knihotéce7x
Chystám se číst5x
Chci si koupit2x