Robot na konci tunelu

Robot na konci tunelu https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/354694/bmid_robot-na-konci-tunelu-cCM-354694.jpg 4 42 12

Zpráva o podivném stavu světa a co s tím. Dost možná stojíme na prahu nové éry. Vyspělý svět se dal na cestu multikulturalismu, genderové korektnosti, rozpadu tradičních rodin a hodnot. Přestože procházíme obdobím historicky největšího blahobytu, neužíváme si to, naopak. Spotřeba antidepresiv je rekordní, některé země již vymírají a úbytek původního obyvatelstva kompenzují jen díky imigraci. Regulace se neustále zvětšuje a svobod drasticky ubývá. A jako by dnešní společnost neměla dost problémů sama se sebou, přichází do toho ještě další rána: Čtvrtá průmyslová revoluce. Šíří se strach, že rostoucí robotizace připraví lidstvo o práci a že umělá inteligence je pro lidstvo větší hrozbou než války či epidemie… Známí ekonomové Markéta Šichtařová a Vladimír Pikora, autoři několika bestsellerů, nositelé ceny čtenářů Magnesia Litera a popularizátoři světa peněz přichází s výbušnou zprávou o stavu dnešního světa. Stojí lidstvo na prahu ráje, anebo naopak pomalu degeneruje a řítí se vstříc svému konci? A jsme odsouzeni do role pouhých diváků, anebo můžeme o svém osudu rozhodnout sami? Dá se vůbec v okamžiku těchto dějinných změn najít něco jako svatý grál štěstí? Odpověď na tuhle otázku vás hodně překvapí…... celý text

Přidat komentář

Milonak
19.01.2020 4 z 5

Už jsem od autorů četl "Nahou pravdu", takže jsem tak nějak tušil, co od knihy očekávat. Navíc je kniha vydaná - na rozdíl od Nahé pravdy - až v roce 2017, takže v 2019 více reflektuje současnost. Autoři mají velký přehled a zajímavě glosují současný vývoj v různých oblastech našeho života a stejně tak výrazně "suverénně" (někdy snad až příliš) předpovídají budoucnost. V ekonomicky zaměřené části knihy s nimi nelze než plně souhlasit, v některých dalších částech ale už tolik ne - určitá "posedlost" např. sdílením téměř čehokoliv, energií z obnovitelných zdrojů a drony je až příliš okatá. Určitě to je budoucnost, ale nemyslím si, že až do takové míry jak to autoři tvrdí. Myšlenky se občas opakují, chvílemi je to až moc ukecané, ale kniha opravdu stojí za přečtení a zejména pak za zamyšlení se. Kam to vlastně spějeme.

freestyla
21.11.2018 4 z 5

Pár citátů z této osvěžující knihy:

"Běda aby se zbloudilá ovečka chtěla vzdát svých sociálních práv a starat se o sebe sama! Takové podvracení morálky nebudeme tolerovat!
Když už jsme jednou vynalezli "bezbolestné porody", to by tak ještě hrálo, aby si nějaká alternativní matka vymyslela, že chce porodit přirozeně bez tišení bolesti! A tak začaly v minulosti mnohé české porodnice fungovat na principu, že žena, která dorazila do porodnice, automaticky bez nároku na protest dostala injekci opiátů, aby nejen cítila menší bolest, ale aby také byla více omámená a méně "problematická" pi diskuzích s personálem. A tyto totalitní manýry vydržely v některých případech i po roce 2000."

"Ženy ztratily víru ve své ženství, a přestaly věřit, že dokáží dítě přivést na svět svými vlastními silami. Představa, že z nich dítě není vyoperováno mužem v bílém plášti, se pro ně stala noční můrou. Uvěřily, že bez skalpelu a nohou ve třmenech, katetrů, kanyl a připnutých kardiotokografických sond se dítě zrodit prostě technicky vzato nemůže."

"Tak k čemu je vlastně regulace? Přeci ke třem věcem: Aby plodila odpor, obcházela se a selhala."

"Úvěry jako ekonomický stimul mají tu výhodu, že se musí vrátit. Dotace mohou financovat nesmysly, které nejsou třeba, a jen se na nich někdo obohacuje. Úvěr však bude splacen jen tehdy, pokud bude mít ekonomický smysl. Nikdo ho tedy bez očekávané návratnosti neposkytne. Úvěry se tak dají mnohem hůř zneužívat než dotace."

"Společnost, která si uvědomí rozdíl mezi slovy léčit a vyléčit a bude platit lékaře jen za vyléčení nebo za prevenci, může vše změnit. Moderní společnost by neměla platit samotnou léčbu. To je jen neetický business, díky němuž náklady na zdravotnictví rostou ve vyspělých státech do závratných částek a nikdy se nezastaví. To vyléčení si zaslouží platit zlatem."


Dejvid
14.11.2018 3 z 5

Určitě se mi líbila první, ekonomická část knihy, popisující současný, zdaleka ne ideální ekonomický stav většiny zemí a je jeho příčiny. Další části věnující se průmyslové revoluci 4.0 jsou za mě horší. Kdo se tématem trochu zabývá, najde množství nepřesností či vyloženě nepravdivých tvrzení (například že Tesla posílá rakety do vesmíru). Rovněž autoři zde nadměrně využívají slovo "robot" i v případech, kde evidentně myslí umělou inteligenci, což opravdu není totéž. Na knize je hodně vidět, kde jsou autoři v kramflecích (ekonomie), a kde ne (především IT).

houbaaa
28.10.2018 5 z 5

Velice potřebná a aktuální kniha, která Vám pomůže zorientovat se v současném vývoji světa. Je ji třeba číst právě teď, protože již za rok aktuální být nemusí.

Iki1
06.09.2018 5 z 5

Perfektní ekonomická analýza naší společnosti a velmi fundovaný odhad budoucího vývoje s nástinem možných řešení a důsledků. Opravdu dobré a poučné čtení je třeba rozložit do většího časového celku. Občas sice rozvleklejší, nicméně velmi potřebná kniha.

Hobo
13.08.2018 5 z 5

Srozumitelně, čtivě a vtipně sepsaná publikace o ekonomii, jejích současných pádech a omylech s futurologickými závěry, které vyhlížejí logicky. Trošku mi vadilo, že ekonomické problémy a populismus politiků jsou prostě vystřídány technologickými předpověďmi, aniž by budoucnost ekonomického světa byla jasně vyjádřena. Jako by technologický vývoj měl vyřešit ekonomický pád do pekla, protože budeme mít samořiditelná auta, drony a komunikační prostředky... To mi nesedí, někde a někdy se ty průšvihy v tisku nekrytých peněz, rozšiřujících se dotacích atd., podle mne musí projevit a technologie to možná mohou přibrzdit, ale nikoliv trvale. Nemůžeme ovšem mít všechno, v každém případě autory předložená fakta poskytují dostatečný prostor pro vlastní přemýšlení. A v tom je toto dílo fakt dobré.

buitenlander
17.07.2018 4 z 5

Rozhodně zajímavé myšlenky, odhad vývoj budoucnosti je samozřejmě pouze odhad, ale v knize argumenty působí velmi logicky. Jsem ráda, že jsem na ni narazila, i kdyby mi sloužila jen k zamyšlení nad současnou společností a politikou, přestože by podle mě zasloužila trochu zkrátit - provázat souvislosti je sice fajn, ale občas se to točilo do kruhu až příliš podrobně.

Metroušek
02.02.2018 4 z 5

Uf, typická "pikošichta", královna české populární ekonomie (s. Švihlíková laskavě promine), a první manžel. Co na srdci, to na jazyku. Přes svoji užvaněnost si tato kniha zaslouží pozornost, protože vás provede letem tekutým světem, který v současnosti zažíváme, vysvětlí vám věci, které ve vás budou rezonovat, a ponechá nedotčené ty, které ve vás rezonovat nebudou. Stojí za pročtení, a možná i za přečtení, protože je přínosné, když někdo shrne tolik aktuálních a v blízké době hrozících problémů (zejména bych zdůraznil otupující a plíživě devastující roli sociálního státu) do jedné knížky. Není se však čeho bát, naši čačtí politikové budou makat a jistě nás ze všeho bezpečně vybruslí a zpomalí náš rozvoj tak, abychom mohli starosti nejvyspělejších zemí sledovat jen zpovzdálí a necítit je na vlastní kůži... Zaostávání má přece nemalé výhody, není-liž pravda?

francouz
27.01.2018 5 z 5

Tak tomu říkám pecka. To jakým způsobem tato autorská dvojice píše je opravdu pochopitelné pro většinu lidí, navíc nechybí humor, který vždy nevtíravým způsobem odlehčí dané téma.
Ano pro mnoho z nás to vypadá, že bychom se měli podívat zda to co děláme, budeme dělat za dalších x let. Spíše to vypadá, že nikoli, speciálně jestliže se pohybujeme jako většina našeho průmyslu v té jeho benzínem prosycené straně.
Na druhou stránku, tak jak píší autoři této knížky, není třeba věšet hlavu, ba právě naopak, je třeba zamyslet se, jak dál pokračovat, a to, že je třeba pokračovat, to krásně ukazují na testu u myší. Prostě pečení holubi, ne...
Krásné příklady, které nám autoři předkládají jako na podnose, jdou napříč celým průmyslem a zemědělstvím a samozřejmě, protože oba prošli i bankovním systémem, tak i tím, i když to co nám předkladají, není zrovna pěkné čtení, ale tak to prostě je.
A to, že na konci tunelu, to světlo bude držet robot, no bohužel, zatím spíme, a stále si myslíme, že náš vlak pojede jiným tunelem, a tak to v tom nynějším světě, který již dávno přepnul na jiný rychlostní stupeň, hold nejde. Proto by bylo dobré se ze spánku probudit, třeba to u nás nastane již dnes, v den voleb, že se probudíme ze starého snu a začneme novou éru....
Tuto knihu by jste opravdu neměli vžádném případě minout. Pro mě to bylo víc než poučné, a když k tomu přidám i zájem autorů o heavymetalové koncerty a zmíňky o autěch typu BMW, pak bych nejradeji dal i 6 hvězdiček, kdyby to šlo.

LadyCotton
02.01.2018 4 z 5

Knihy od těchto autorů by se měly "rozdávat" povinně do každé domácnosti.
Ačkoliv nesouhlasím s některými názory autorů (některá popsaná témata mi přijdou zbytečně vyšroubená do zbytečných výšin), tak podstata té knihy má prostě smysl. Po přečtení jednotlivých kapitol (nedoporučuji číst knihu najednou, je to obrovská spousta informací) o nich chtě-nechtě přemýšlíte. Doma, v práci, při cestě MHD... Spousta z nich vás donutí se zamyslet nad vaším aktuálním stylem života...

LenysekC
15.12.2017 5 z 5

Masakr. Četla jsem několik večerů před spaním a pak se budila hrůzou. Do toho jsem se dostala k podrobnějším informacím o novinkách v oblasti ochrany osobních údajů a to mě dorazilo. Ať žije svoboda a osobní odpovědnost, fakt.
Až strašidelně často jsem nacházela paralely s Atlasovou vzpourou (https://www.databazeknih.cz/knihy/atlasova-vzpoura-218344).
Pořád jsem si říkala, kdy už přijde ta naděje, o které mluvili na začátku knihy, ale... Já prostě na konci tunelu nechci robota, já tam chci to světlo! Normální lidsky hřejivý světýlko.
Ale to už je můj problém, knize to nic neubírá. Čtěte.

včelařka
05.11.2017 5 z 5

Absolutní bomba kniha o tom, co se to děje a bude dít s naší euro-atlantickou civilizací.