Vládce světa

Vládce světa https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/160460/bmid_vladce-sveta-lrF-160460.jpg 4 17 17

Říše Mughalů série

< 3. díl

Román je příběhem třetího mughalského císaře Akbara, vůdce vítězné dynastie. Nemilosrdný a pohádkově bohatý Akbar, vládce šestiny obyvatel světa, je nesrovnatelně mocnějším současníkem velkých evropských panovníků druhé poloviny šestnáctého století. Císařova vláda začíná krveprolitím, jemuž padne za oběť jeho soukojenec, ale končí v lesku slávy. Akbar ovládá velkou část Asie, obratně velí desetitisícům mužů, válečným slonům a jednotkám využívajícím novou techniku, a přece jeho říše bez ohledu na počet zabitých nepřátel stojí na principech všeobecné náboženské tolerance. Císařův osobní život je však složitější. Navzdory přání rodiny, šlechty a mulláhů se ožení s krásnou rádžpútskou princeznou, příslušnicí podrobeného národa, jenže ta Akbara nenávidí a popuzuje jeho nejstaršího syna Salíma proti němu. A protože mughalský trůn může zdědit kterýkoli ze synů, případní následníci mezi sebou soupeří a podezřívají se vzájemně z nekalých úmyslů, neboť v sázce je největší cena ze všech. Jak Salím dospívá, zavládne i mezi otcem a synem rivalita kvůli tomu, kdo bude považován za nejvýznamnějšího Mughala v dějinách… Říše Mughalů: Vládce světa je epické vyprávění o velkých bitvách a velkých obětech – a jedinečné dynastii, v jejíchž základech se však skrývá sémě zkázy.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

Empire of the Moghul: Ruler of the World , 2011


více info...

Přidat komentář

ludek.n
28.01.2019 4 z 5

S Vládcem světa vstupujeme potřetí do bohaté říše Mughalů a sledujeme úsilí nejstaršího Humájúnova syna Akbara po naplnění odkazu otce a děda. Na rozdíl od nich je jeho cesta k moci a titulu nejvýznamnějšího Mughala v dějinách lidstva méně strastiplná a daleko přímočařejší. Akbar netrpí, nestrádá ani neprohrává. Má to za následek větší plochost děje než u předchozích knih, neboť jakoby ubylo dramatických momentů. Ony v knize samozřejmě stále jsou, ale jejich celkové vyznění a dopad je v mozaice všech osudů, které tady autoři rozehrávají, najednou daleko méně významný a přehlédnutelnější. Své si k tomu přidává i vyšší zhuštěnost a zkratkovitost dějinných událostí, neboť interval, který kniha pokrývá je u Akbarovy vlády daleko delší než u jeho předchůdců. Optikou zážitků z předchozích dílů se pak čtenáři neodbytně vtírá pocit, že tentokrát nedostal vše, co dostat mohl, nebo jinak řečeno dostal to, co očekával, ale ve formě, která už není tak oslnivě vzrušující, jak bývala dříve. Pořád je to hodně dobré a podmanivé čtení, ale upřímně ta čtvrtá hvězda má zurážené všechny ostny.

lampernaqui
05.10.2015 4 z 5

Žádný sestup kvality se nekoná. I třetí díl mě chytil, máme další generaci Mughalských vládců a tentokrát se román nesoustředí pouze na vůdce, ale spíše na jeho syna. Znovu se jedná o moc, udržení obrovského území a možnost dobytí dalšího. Intriky, intriky, intriky. A kde máme další díl? Bohužel to vypadá, že se v češtině zatím nechystá.
Jediná vada na kráse v téhle knize. Dostal se mi do ruky výtisk, kde po stránce 329 nastoupila stránka 341, takže člověk čte skoro celou knížku a když má dojít k rozuzlení... nikde není. No nenaštvalo by Vás to?


Richie1
16.01.2015 4 z 5

Agbar - asi největší dobyvatel z mughalských císařů, ale zároveň moudrý panovník nad obrovskou říší spojující mnoho národů i náboženství. V tomto třetím díle série se autoři nevěnují jen popisu císařových skvělých vladařských činů, ale ve velké míře se zaměřují i na jeho rodinný život, především na jeho vztah k nejstaršímu synovi Salímovi. Poznáme život mogulských vládců i jejich dvořanů a dalších poddaných. Nechybějí monumentální bitvy a dobývání nejen nepřátelských království, ale i krásných žen. Ke konci knihy mi hlavou hodně vrtala otázka: byl mughalský císař Akbar stejně dobrým otcem svých synů jako byl jinak vynikajícím vladařem své země? Odpověď není jednoduchá a každý si ji asi musí najít sám na stránkách této nevšední knihy o historii mughalské říše.

Autorovy další knížky

2010  83%Nájezdníci ze severu
2011  85%Bratrovražedná válka
2013  82%Vládce světa