Římov - Historie obce a poutního místa

Římov - Historie obce a poutního místa https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/134637/bmid_rimov-historie-obce-a-poutniho-mista-134637.JPG 3 3 1

Římov je významným jihočeským poutním místem. Nachází se asi 14 km jižně od Českých Budějovic na toku řeky Malše v nadmořské výšce 480 m. Jeho historie sahá sice až do 10. století, význam obce však vzrostl teprve s vybudováním křížové cesty ve druhé polovině 17. století. A toto fotopublikace vás seznámí z jeho historií.

Přidat komentář

milenarimovska
05.04.2015

Vážený pane Danieli Kováři,
inspirací pro tento příspěvek byla kniha ke které jste psal text. Kniha je velmi pěkná jak množstvím fotografií tak příjemným textem.
Můj příspěvek se týká pouze archivní fotografie na straně 12, kde je celkový pohled na Římov. Pod fotografií je text, který uvádí dobu vzniku okolo roku 1940. Dobu vzniku této fotografie mohu upřesnit a říkám, že vznikla před rokem 1929.
Jak jsem došla k tak přesnému datu?
Dominantní budova školy stojí ještě osamocena, pouze vpravo stojí stodola mého dědy Václava Nedorosta kterou postavil v roce 1926. Dům následoval po roce 1929, kdy nastala světová krize a on se musel vrátit ze západní Evropy, kde stavěl s dalšími muži ze Římova vysoké pece. V té době byla velmi levná pracovní síla a on postavil mezi rokem 1930 - 1933 dům a přistavěl ke stodole chlív.
Popis v knize nelze opravit, ale domnívám se, že je fotografie archivována a tak lze u ní upřesnit dobu jejího vzniku. Děkuji za případnou odpověď.
Milena Sobolová
m.sobolova@seznam.cz