Rikšiar

Rikšiar https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/417794/bmid_riksiar-tce-417794.jpg 4 15 4

Rikšiar (1936) je klasické dielo modernej čínskej literatúry. Lao Še v ňom s láskou a súcitom opisuje neľahký život mladého a čestného dedinčana Sianga, ktorý ujde do Pekingu, aby sa tu stal rikšiarom. Napriek jeho dobrej vôli a usilovnej práci ho postupne ničí spoločnosť, v ktorej panujú len peniaze. Zamiluje sa do mladej krásnej dievčiny, ktorá z biedy začne pracovať ako prostitútka a stihne ju tragický osud. Sianga stretávajú nové a nové ťažkosti a ako mu postupne ubúda síl v zápase o holý život, stále jasnejšie vystupuje jeho myšlienkový a citový život húževnatého a silného človeka, ktorý dokáže žiť aj v tých najťažších podmienkach.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Marenčin PT
Originální název:

Luotuo Xiangzi , 1945


více info...

Přidat komentář

Pawlisman
29.01.2024 5 z 5

Nerozumím obecně nízkému hodnocení. Kniha je skvělá, se silným reálným příběhem, hrdina vás svojí naivitou snad může někdy až rozčilovat, ale čínská mentalita je prostě jiná. Jde o krásný náhled do specifického světa. Lidský příběh plný lidskosti a krásného až hořkého děje.

bookemma
25.01.2021 5 z 5

(SPOILER) Kniha ve mně zanechala pocity marnosti a zloby. Marnosti, protože čínský Sysifos Siang, ať pracoval, jak pracoval, nikdy svého vytouženého cíle ve skutečnosti nedosáhl. Toto není jen čínský román o čínském životě chudiny, toto je román aplikovatelný i na dnešního člověka - proč se snažit a usilovat o něco, když nemáme pro koho? Člověk by měl mít vedle sebe někoho, pro koho chce cokoli - pracovat, plakat, strachovat se, milovat, žít. A když ho nemá, je mu samotnému na světě těžko.

P.S. jen by mě zajímalo, zda uživatel "ilikemyself" napsal všem, kteří komentovali, tak krásnou zprávu o spoileru a pak si je zablokoval, aby mu náhodou na ten jeho přemilý vzkaz nemohli odpovědět ;);)


Pavelpi
01.06.2019 5 z 5

Kniha ukazuje obraz čínského obyčejného člověka,který budí soucit k němu a zároveň vzbuzuje sympatie.Jeho touha je rikša.Pro tenhle vozík je ochotný žít hladovým životem a dokonce je ochotný se oženit s dívkou,kterou nemiluje.Je okradený vojáky,musí platit vyděračským úředníkům.Nikdy ani v době největšího strádání neztratí lásku k životu.A je zajímavé,že se vždycky vzchopí a zase je ochotný bojovat s další nepřízní osudu.Moc hezká kniha,která je psána pro nás dost nezvyklým stylem,ale po čase jsem si na to docela zvykl.

Denny45
29.07.2018 4 z 5

Jeden rikšiar a proti nemu stojí celý svet: osud, šťastie, vtedajšia vrchnosť, ľudská spoločnosť, jeho známy. Napriek tejto nepriazni sa stále snaží dosiahnuť svoj ciel - kúpiť si rikšu.
Znie to celkom komunisticky, ale chýbajú tú nejaké heslá, propaganda alebo nabádanie k revolúcii, takže je to dobrý román o živote najchudobnejších vo vtedajšom Pekingu. Smutné, pesimisticky ladené, pravdivé. Celkovo sa mi to páčilo a tiež som si rozšíril znalosti čínskej kultúry prvej polky dvadsiateho storočia.
Ps: na začiatku knihy sa autor slovenskému čitateľovi ospravedlňuje, že nenabáda k triednemu boju a preto považuje svoje dielo za nedokonalé. Zvláštne.

Štítky knihy

čínská literatura

Autorovy další knížky

Lao Še
čínská, 1899 - 1966
1947  79%Rikša
1962  90%Konec slavného kopiníka
1983  80%Rikšiar. Kosák mesiaca

Kniha Rikšiar je v

Právě čtených2x
Přečtených19x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce37x
Chystám se číst12x
Chci si koupit1x
dalších seznamech2x