Říkal jsem mu Kravata

Říkal jsem mu Kravata https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/448060/bmid_rikal-jsem-mu-kravata-Kvu-448060.jpg 4 13 6

Poetický příběh, rozdělený do 114 velmi krátkých kapitol, vychází ze setkání dvou společenských outsiderů různých generaci na lavičce v parku. Odehrává se v současném Japonsku a vypráví především příběh dvacetiletého mladíka Hira Taguchiho. Hiro je tzv. Hikikomori, vyhýbá se kontaktům s ostatními lidmi. Před dvěma roky se zamknul ve svém pokoji. Ven vychází pouze, když jde do koupelny nebo si potají bere jídlo, které mu za dveřmi nechává matka. Když se jednoho únorového rána odhodlá znovu vyjít z domu, vydá se do parku, posadí se na lavičku, pozoruje okolí a přemýšlí. Život mu změní až setkání s mužem, který se posadí na protější lavičku.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Beta-Dobrovský
Originální název:

Ich nannte ihn Krawatte , 2012


více info...

Přidat komentář

manasx
03.10.2021 5 z 5

Kniha pro ty, kteří u čtení rádi přemýšlí. Za mě velmi zajímavá kniha!

Márinka
16.05.2021 4 z 5

Je to čtení smutné, někdy až depresivní a „hodí“ se pro náročnější čtenáře, kteří si rádi s literárními postavami zafilozofují.


Lauralex
19.01.2021 4 z 5

Jednoduše složitá i složitě jednoduchá sonda do dvou odlišných, přesto stejných japonských lidských duší, posvěceno tím neobyčejným a čarovným stylem, opět jsem si přišla jak v jiném světě. Poetická kompozice textu, křehký tok myšlenek, prostá struktura života. Vlastně ani ne tak příběh, jako metaforická báseň. Svojí filozofickou skladbou trochu těžší, ale jakmile se člověk napojí na ten tichý, pomalý a lidský způsob vyprávění, myšlení a porozumění a nahlédne mezi řádky a do rozjímání o životě zase trochu jinak, objeví ten půvab momentálního okamžiku a jeho poslání.

Teckovana
23.05.2020 4 z 5

Krátká ale trefná sonda do soudobé japonské společnosti. Hlavní hrdinové se snaží být platnými členy společnosti, ale vůbec se jim to nedaří. Tlak okolí může být někdy tak silný, že může člověku sebrat chuť žít. Jediné, co mi v textu docela vadilo, je naprosto nezvládnutý přepis japonských termínů a jmen do češtiny.

Breadfish
15.08.2019 5 z 5

Příjemné překvapení, knížka je psaná krásným jazykem, příběh je originální, poutavý, díky místu, kde se odehrává (Japonsko) i dostatečně "exotický". Zatím jeden z nejlepších čtenářských zážitků letošního roku.

Pitbullka
03.06.2019 3 z 5

Na můj vkus celkem složitá kniha, plná úvah a popisů pocitů s filosofickým přesahem.

Štítky knihy

Japonsko rakouská literatura

Autorovy knížky

Milena Michiko Flašar
rakouská, 1980
2019  83%Říkal jsem mu Kravata

Kniha Říkal jsem mu Kravata je v

Přečtených14x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce4x
Chystám se číst19x
Chci si koupit7x