Ranařky

Ranařky https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475256/bmid_ranarky-8sl-475256.jpg 4 79 17

Vivian už toho má po krk. Už ji nebaví poslouchat sexistické narážky spolužáků, protěžování školního fotbalového týmu, ani nespravedlnosti třídního učitele a vedení školy. A hlavně má plné zuby toho, jak ji všichni pořád mají za poslušnou a hodnou holku. Když zjistí, že její máma byla členkou punkového hnutí Riot Grrrl, rozhodne se pro vlastní vzpouru. Začne anonymně vydávat časopis Ranařky a pořádat protestní akce, ke kterým se přidává stále více dívek. Vivian najednou zjistí, že v malém městečku rozpoutala revoluci. A taky si dokázala najít novou cestu k sobě samé i ke svojí mámě, ve které znovu probudí sebevědomou a energickou ženu. Román nejen pro mladé čtenářky a čtenáře je výzvou pro všechny, kdo si nechtějí nechat všechno líbit. Netflix připravil podle románu Ranařky nový seriál. 10 nejlepších knih roku 2018 podle knihovnické asociace YALSA „Vivian Carterová a Ranařky jsou silné a chytré a velmi inspirující. Je mojí novou hrdinkou a tohle je moje nová oblíbená kniha.“ -- Jennifer Nivenová... celý text

Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: ekniha , Paseka
Originální název:

Moxie , 2017


více info...

Přidat komentář

~ANDY~
05.01.2024 4 z 5

Tahle knížka mi vyrazila dech. Už od začátku se dobře četla, někdy jsem se fakt zasmála. Bavil mě charakterový vývoj hlavní hrdinky Viv, která měla co do sebe. Děj nebyl zdlouhavý, tím pádem se knížka dobře četla. Jenom předem upozorňuji, že kniha se i zabývá tématem SA (Sexual assault-sexuální obtěžování), které někomu nemusí udělat dobře. Úžasná knížka, co dobře popisuje feminismus. 9/10 Doporučuji <3

broskev28
01.02.2023 4 z 5

Asi jsem zmlsaná našimi poměry, ale tohle pro mě bylo dost neuvěřitelné.
Fotbalisti, florbalisti a obecně sportovci na našich školách takové výsadní postavení nemají a myslím, že ani nikdy neměli, naštěstí. Ovšem je skvělé přečíst si zkušenosti odjinud a zjistit, že obrana je možná a účinná. Když je to navíc podáno touto formou, pak je čtení čirá radost. Vzhledem k mému věku mě ovšem nejvíce pobavily řeči na téma čtyřicátníci a líbání, resp. sex ve věku starců . . .

„S bušícím srdcem a rozpálenými tvářemi jsem ve spěchu pobrala všechno, co budu potřebovat – lepidlo, černé fixky a čisté listy bílého papíru.
A neutuchající vztek.
Všechno jsem si rozložila na posteli a dala se do práce, přičemž jsem si čas od času musela připomenout, abych se nadechla.
Možná má mamka pravdu. Možná jednoho dne z East Rockportu vypadnu.
Ale nejdřív ho podpálím.“


elizabeth_e
14.07.2022 5 z 5

Teoretický spoiler.
Ano,ano a ano! Takovéhle knihy miluju.Ya které se věnuje feminismu.Není jich moc ,ale jsou a měli by se číst.Hlavní hrdinka mi sedla,v hodně věcech jsem se s ní ztotožňovala.Byli tam i jiné věci než Ranařky.Zamilování nebo jak se sakra smířit s tím že vaše matka má přítele.To se mi líbilo,i když to v knihách není nic nového.Možná by se v téhle knize šiklo TW- trigger warnigs.Myslím že pro některé může být téma sexuální obtěžování nebo pokud o znásilnění nepříjemné.

knihomolkaMist
24.09.2021 4 z 5

Film Moxie jsem viděla hned jak vyšel. Když jsem teď viděla tuto knihu v knihovně, nemohla jsem odolat.
Je to moc hezky psaný příběh se silným dějem. Určitě mohu doporučit :)

Lily-fairy
21.08.2021 5 z 5

Pro všechny holky (i kluky a všechno ostatní) ze střední povinná četba

Cacolinka
02.04.2021 3 z 5

Pěkná knížka pro holky, co právě dospívají...takže pro mě už trochu pasé..:-D Nicméně mesidž, co kniha hlásá je dobrá, jen na popisy náctileté zamilovanosti jsem už trochu too old....a lehce jsem se při jejich čtení kroutila. Jinak dobré..;)

Matty
01.03.2021 4 z 5

Navenek standardní příběh dívčího dospívání z prostředí americké střední školy na malém městě. Ono dospívání je ve skutečnosti spíš feministickým prozřením iniciovaným odkazem Riot grrrl (matka hlavní hrdinka je bývalá punkerka). Sice nechybí třeba motiv první lásky a zamilovanosti, ale ten je nakonec míň důležitý než otázka sesterství a boj proti patriarchátu, reprezentovanému sexismem spolužáků, učitelů a vedení školy. Objektivizaci ženských těl, intersekcionalitu, rape culture nebo victim blaming autorka nepojímá nijak mravokárně a těžkopádně, neměl jsem pocit, že by čtenáři něco podsouvala. Všechna témata jsou naopak šikovně integrována do vyprávění vedeného v první osobě a uchovávajícího si lehce přidrzlý nadhled a neztrácejícího smysl pro (chytrý) humor. Hlavní postavy jsou nečernobílé, oproti jiným středoškolským fikcím nezapadají do jednoduchých škatulek a nenaplňují očekávání spjatá s daným žánrem (např. projevy internalizované misogynie ze strany jinak zdánlivě dokonalého přítele). Proměna vypravěčky ze vzorné studentky, jež nechce být moc vidět a slyšet, v odhodlanou bojovnici za emancipaci, vystupující v zájmu kolektivu z komfortní zóny, je přesvědčivě motivovaná a dotažená. V souhrnu kniha, která mladším čtenářům a čtenářkám myslím dokáže čtivě a nenásilně vysvětlit, k čemu je dobrý feminismus na světě, a která díky svižnému spádu a nenaivnímu uchopení teenagerských pocitů a potřeb zároveň nebude nudit ani dospělé (mě si definitivně získala na straně 48, kde je v rámci ukázky prvního zinu vyrobeného hlavní hrdinkou použita nejlepší ze všech existujících fotek Barbary Stanwyck). K poslechu během četby doporučuji Bikini Kill nebo The Runaways.

spencer
23.02.2021 5 z 5

Tato kniha se mi líbila tak moc, že bych ji doporučila každé dospívající dívce. Bylo opravdu skvělé číst o holkách, které drží při sobě a rozhodli se říct sexismu dost. Skvělé čtení o feminismu na střední škole:)

rarášek
21.02.2021 5 z 5

Neskutečná knížka, která mě svým příběhem opravdu uchvátila! Neustále jsem ji odkládala kvůli jiným knížkám, ale díky blížící se filmové adaptaci jsem se do ní konečně pustila. A rozhodně toho nelituji! Po pomalém začátku to gradovalo čím dál víc, až na samotném konci nastal doslova výbuch! Knížka, ve které feminismus opravdu nevyznívá jako nadávka. Opravdu doporučuji :) Ranařky se nedaj!

Ajda300
03.11.2020 5 z 5

Naprosto skvělá kniha. Pokaždé co si ji přečtu, jsem plná nevybouřené energie a mám chuť si zajet na nějaký feministický protest. Úžasná kniha. Moc mě teda nebavila romantická linka, ale příběh byl boží. Doporučuju, doporučuju, doporučuju.

Liilith
09.09.2020 4 z 5

Ranařky jsou vhodným nástupním bodem na vlak směrem k dospělosti. Jistě jimi nepohrdne žádná náctiletá slečna, která si ráda rozšíří obzory a zjistí něco o tom, co si pro ženy společnost místy přichystala. Přesto má kniha co nabídnout i starším čtenářům a čtenářkám, přece jen se tu probírají různá témata vázaná na jiné postavy v rámci příběhu. Feminismus je tu předložen přístupně a upřímně, takže se o něm může formou příběhu dozvědět více opravdu každý a přebrat si z něj, co sám uzná za vhodné.

rajcatko
07.08.2020 3 z 5

Vykreslení školního prostředí v knize je až pekelné. Kam se na to hrabou americké vzdělávací instituce s detektory kovu a rasovým tříděním. Podle věnování hned na začátku lze usoudit, že na autorku měl nesmírný dopad právě nevhodně se chovající profesor z její minulosti. A i když souhlasím s odkazem této knihy, mám pár technických připomínek.
Kdyby nám autorka podala ucelený obraz všech příšerností, která se dějí a až následně na ně reagovala skrz jednání Vivian, byl by celkový dojem uvěřitelnější. Takhle docházelo jen k akci a následné reakci, takže se dalo přesně očekávat, co nastane dál. Jinými slovy, děj byl předvídatelný až průhledný. Ale nemyslím, že by to byla vyloženě chyba. Více mě štvalo chování hlavní hrdinky. Seth byl skvělý, báječný, úžasný kluk a ona po něm chtěla aby byl ještě skvělejší, báječnější a úžasnější. Jako hodně náročná přítelkyně. Proto mě mrzí, že dostával takovou čočku, když to byla vlastně nejsympatičtější postava z celé knihy. Vyhrál nad všemi slečnami, což je ve feministickým románu celkem paradox :)

tittanie
17.07.2020

Já jsem byla nadšená. Vysoké hodnocení je oprávněné.

blackoutzuzi
22.06.2020 5 z 5

#girlpower
Na této knize vás zaujme už věnování, z toho jsem byla docela v rozpacích :D Nicméně mi příběh vyloženě sedl, moc mě bavil a doporučuji ho všem holkám! Věnuje se tématu feminismu a popisuje příběh naší hlavní hrdinky, která začne mít plné zuby všech těch sexistických narážek od kluků z její školy a rozhodne se na to upozornit! Palec nahoru!

Damonka12
21.06.2020 5 z 5

YA kniha, kterou by si měl přečíst úplně každý, řeší totiž důležité téma dnešní doby - jsem z ní nadšená

šneki
10.05.2020 4 z 5

3,5*
Dobře napsaná kniha o tom, jak se nesmíme nachat umlčet a táhnout za jeden provaz. Prostředí na nás trochu moc americké, tudíž se některé scény zdají lehce vyhnané do extrému, ale jinak je to skvělá povzbuzující knížka.

Efeméra
17.03.2020 4 z 5

Přestože bych Ranařky doporučila spíš mladším čtenářkám, sama jsem si je docela dost užila. V každém případě to bylo ideální společné čtení s kamarádkou. Děj plyne docela pomalu, stejně jako hlavní hrdinka získává kuráž se sexismem na svojí škole něco udělat. Často jsem byla nad jednáním učitelů tak rozhořčená, až jsem skřípala zuby. Zároveň jsem ale cítila tu energii, když se dívky postupně začaly spojovat, aby s tím něco udělaly. Autorka vás jednoduše nenechá chladnými.