Rakvářova dcera

Rakvářova dcera https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/276524/bmid_rakvarova-dcera-Q6W-276524.jpeg 4 26 5

Devět vzájemně propojených povídek, které s ironií a hořkým humorem evokují ovzduší staropražských uliček v okolí Týnského chrámu v poválečném období.

Přidat komentář

palka452
25.02.2020 5 z 5

Roztomilé

Alex_Jura
02.12.2018 5 z 5

Pan autor byl grandiózní překladatel (díky němu máme např. možnost číst Svět podle Garpa, Sophiinu volbu a desítky jiných románů z angloamerického prostředí). Jako spisovatel - při vší úctě - už tak nezazářil, i když Rakvářova dcera, jeho prvotina, je za mě osobně nejlepší, co napsal. (Pak ještě doporučuji Dušinky a Zápisky chrámové pěvkyně... ). Tuhle knihu jsem prvně četla ještě na SŠ, Šporhertka a houlista mi zůstali nadlouho v paměti. Poslední stopy Nenadálovy Prahy ještě pamatuju osobně... dnes je to ale už jen záznam zapadlého světa. Krásný, potřebný... a pro některé pamětníky neskutečně smutný.


milan.krimsky
12.09.2014 5 z 5

Próza DEZÝ DEZÚ pojednává o zaslepeném citu matky a syna. Matka se snaží vnést do života syna dobré zázemí. Zakládá divadelní baletní sbor, ale syn to odmítá. Tvrdě naráží, že nechce skončit jako gay. další prózou je RŮŽOVÝ KAVALÍR, pojednává o životě gaye v době totalitního režimu a dvou stařenek, kteří se ho ujímají. O ŠPORHERTCE A RAKVÁŘOVĚ DCEŘI, zde jen upozorním na citelné vidění Letenského sadu v době druhé světové války. Zpátky do současnosti UČEDNICE, próza pojednávající o mladíkovi a stárnoucí ženě. Mladík ženu využívá ke čtení bible a církevních hodnot. aby si ho žena udržela začne mu dávat hotovost, ale za čas mladík odjíždí do zahraničí jako prostitut, po letech se vrací zpátky a u ženy se usadí. Avšak jí se to nelíbí a mladíka vyhazuje z bytu. Po dvou letech ho potká jako call boye.

evelinaevelina
30.01.2013 5 z 5

Knihu jsem četla nyní po druhé, koupila jsem si ji z vyřazených knih z městské knihovny.Vzpomínala jsem při kupování na hospodyni bojující o starožitný záchod, na ty pavlačové drbny. Dobře, že jsem knihu kooupila za celých velkých 5 Kč, protože teď mi utkvěly povídky jiné, s krásnou atmosférou Prahy, jaká už tutově není.

nervy
22.08.2012 4 z 5

Postavy opravdu netypické, příběhy smutné, laskavé i komické. Ale kdo z nás je úplně normální? Dojemný příběh o klukovi, kterého pro jeho homosexualitu vlastní rodiče zavrhli. Našel domov u dvou chudičkých stařenek, které vyráběly papírové růže lidem pro radost a splnil svůj sen stát se houslistou. Nebo příběh z poválečného činžáku, kde bývalý pan majitel je už jen nájemníkem. Některé postavy pokračují v dalších povídkách.