Rájem i peklem
kniha od: Otakar Batlička
Koupit
Samotný příběh se odehrává v Jižní Americe, v povodí řeky Amazonky, kam se vypraví čtveřice Kanaďanů, aby pátrali po velkém nalezišti diamantů, o němž se dozvěděli z posledních slov starého námořníka, jehož pravé jméno nikdo neznal. Nejsou však sami,kteří chtějí diamanty získat. Jejich protivníkem, pronásledovatelem a nepřítelem na život a na smrt se stává muž ze "zelenýma očima" Mart Alfonso....celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/28455/big_rajem-i-peklem-Yvx-28455.jpg 4.191Komentáře (17)
Kniha Rájem i peklem

Dobrodružné čtení pro mládež. Chápu, že pro někoho je to nostalgické. Jako prvočtenář však v dnešní době takové nadšení z povídky nemám. Bylo to vcelku slabé.

Na doporučení svého muže, který si uchovává srdce kluka i jasné vzpomínky na knížky, jež ho morálně formovaly, jsem se setkala s autorem o 45 let později, než jsem měla.
Z čeho bych byla v dětství taky nadšená: z jasně daných charakterů, napínavého boje se záporáky, šestnáctiletého hrdiny, popisů jihoamerické přírody (teď jen dumám nad prasetem pekari, zde nazývaným „vodní vepř“, kterého sežerou piraně).
Co bych jako dítě bez problémů přijala (a nad čím se dospěle usmívám): vyprávěné příhody s ponaučením, které jako by vypadly z pera Foglarovi.
Co bych možná už tehdy vnímala jako rušivé a dnes mě dráždilo: některé dialogy vyznívající příliš strojeně a návodně: „Řekl jsem si, že tomu bídákovi nastrojím léčku. Vývrtkou po křídle, zdánlivě zcela bezmocně, jsem klesal s Parkerem do pralesa.“
Tehdy, říkám si, bych ale pět hvězd dala.

I když je to knížka pro mládež, přečetla jsem ji jedním dechem. Od začátku až do konce to bylo napínavé. Doporučuji přečíst.

Dobrodružnou literaturu jsem nikdy nevyhledávala, bratrovy milované knihy jsem většinou nechávala bez povšimnutí. Ověřila jsem si, že ani po desetiletích se můj čtenářský vkus nezměnil a omlouvám se autorovi, že mě příběh i přes celkem jednoduché zpracování nezaujal a nenadchl. Chyba je ve mně.

Tahle kniha mě mile překvapila ... našla jsem ji jako e-knihu a zajímalo mě, o čem bude ... za mě skvělý byl příběh, který se odehrával v Jižní Americe (převážně v Brazílii) a celkově to putování ... prakticky jsem se začetla a kniha mě nepustila ...

Od Otakara Batličky má první knížka, četl jsem jako e-kniku. Na první pohled se může zdát 130 stran jako málo, není to ale žádný podstatný údaj. Příběh je zajímavý od prvních stran, v amazonském pralese pak velmi čtivý a dobrodružný. Čtenář není unavován zbytečnými popisy krajiny, zdozvída se jen to, co potřebuje, příběh uhání vpřed a občas nabídne od událostí odpocinek v době, kdy odpočívá i celá výprava. Za mně supr čtení.
Část díla
Štítky
dobrodružné romány pro děti pro mládež česká literatura boj o přežití diamanty Amazonka Amazonie pro chlapce
Autor a jeho další knihy
2018 | ![]() |
1989 | ![]() |
1968 | ![]() |
1969 | ![]() |
2003 | ![]() |
1992 | ![]() |
Kniha Rájem i peklem je v
Přečtených | 136x |
Čtenářské výzvě | 3x |