Rájem i peklem

Rájem i peklem https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/28455/bmid_rajem-i-peklem-Yvx-28455.jpg 4 98 21

Samotný příběh se odehrává v Jižní Americe, v povodí řeky Amazonky, kam se vypraví čtveřice Kanaďanů, aby pátrali po velkém nalezišti diamantů, o němž se dozvěděli z posledních slov starého námořníka, jehož pravé jméno nikdo neznal. Nejsou však sami,kteří chtějí diamanty získat. Jejich protivníkem, pronásledovatelem a nepřítelem na život a na smrt se stává muž ze "zelenýma očima" Mart Alfonso.... celý text

Přidat komentář

majklos301
25.07.2023 5 z 5

Kniha se četla moc hezky, šlo to pomalu jedným dechem.

sajanka
16.07.2023 3 z 5

Ráda jsem četla už jako dítě.
Batlička a celý jeho život je vůbec fascinující.


WaN635
28.06.2023 4 z 5

Jednohubka do letadla :) . Svůj účel kniha splnila a cesta letadlem mi utekla, jak voda. Příběh se odehrává v Jižní Americe a dnešního náročného čtenáře již asi nenadchne, ale já si ho přečetla znovu po asi 25 letech a líbil se mi.

majklos301
10.06.2023 5 z 5

Čteno jedným dechem.

stanislava9718
02.06.2023 2 z 5

Další dobrodružné příběhy Otakara Batličky, tentokrát z Jižní Ameriky.

jarin58
13.05.2022 2 z 5

Dobrodružnou literaturu mm rád,ale tenhle příběh mě nenadchl.

MadlenkaM
02.05.2022 2 z 5

Dobrodružné čtení pro mládež. Chápu, že pro někoho je to nostalgické. Jako prvočtenář však v dnešní době takové nadšení z povídky nemám. Bylo to vcelku slabé.

kap66
30.08.2021 4 z 5

Na doporučení svého muže, který si uchovává srdce kluka i jasné vzpomínky na knížky, jež ho morálně formovaly, jsem se setkala s autorem o 45 let později, než jsem měla.
Z čeho bych byla v dětství taky nadšená: z jasně daných charakterů, napínavého boje se záporáky, šestnáctiletého hrdiny, popisů jihoamerické přírody (teď jen dumám nad prasetem pekari, zde nazývaným „vodní vepř“, kterého sežerou piraně).
Co bych jako dítě bez problémů přijala (a nad čím se dospěle usmívám): vyprávěné příhody s ponaučením, které jako by vypadly z pera Foglarovi.
Co bych možná už tehdy vnímala jako rušivé a dnes mě dráždilo: některé dialogy vyznívající příliš strojeně a návodně: „Řekl jsem si, že tomu bídákovi nastrojím léčku. Vývrtkou po křídle, zdánlivě zcela bezmocně, jsem klesal s Parkerem do pralesa.“
Tehdy, říkám si, bych ale pět hvězd dala.

Rebelka134
25.04.2021 5 z 5

I když je to knížka pro mládež, přečetla jsem ji jedním dechem. Od začátku až do konce to bylo napínavé. Doporučuji přečíst.

RADOST
15.04.2021 2 z 5

Dobrodružnou literaturu jsem nikdy nevyhledávala, bratrovy milované knihy jsem většinou nechávala bez povšimnutí. Ověřila jsem si, že ani po desetiletích se můj čtenářský vkus nezměnil a omlouvám se autorovi, že mě příběh i přes celkem jednoduché zpracování nezaujal a nenadchl. Chyba je ve mně.

Ronnie68
10.04.2021 5 z 5

Tahle kniha mě mile překvapila ... našla jsem ji jako e-knihu a zajímalo mě, o čem bude ... za mě skvělý byl příběh, který se odehrával v Jižní Americe (převážně v Brazílii) a celkově to putování ... prakticky jsem se začetla a kniha mě nepustila ...

Zahonek
23.10.2019 5 z 5

Od Otakara Batličky má první knížka, četl jsem jako e-kniku. Na první pohled se může zdát 130 stran jako málo, není to ale žádný podstatný údaj. Příběh je zajímavý od prvních stran, v amazonském pralese pak velmi čtivý a dobrodružný. Čtenář není unavován zbytečnými popisy krajiny, zdozvída se jen to, co potřebuje, příběh uhání vpřed a občas nabídne od událostí odpocinek v době, kdy odpočívá i celá výprava. Za mně supr čtení.

mi-380
18.09.2019 4 z 5

Dopřál jsem si ještě jeden ponor do minulosti.
Je to asi jediný román Otakara Batličky, ve skutečnosti jde ale znovu o povídku, proloženou desítkami dalších povídek, vyprávěných postupně jednotlivými členy výpravy. Batlička byl prostě mistrem krátkých povídek a také mistrem v ovládání předchůdců našich mobilů – vysílaček. Tenhle jeho velký koníček, který mu byl nakonec osudný, v knize dostává jednu z hlavních rolí. Samozřejmě kromě nebezpečného pralesa, přítoků Amazonky s mohutnými vodopády, nevyzpytatelných domorodců, vražedných zbraní a letadel, a hlavně dobrodruhů rozdělených jasnou tlustou čarou na foglarovsky šlechetné dobré a ziskuchtivé zlé. Mezi těmi druhými vyniká přízračná postava muže se zelenýma očima. Postava, která mě před lety, kdy jsem v nějakém časopise četl tuto maxipovídku na pokračování, strašila ve dne v noci.
75 % (58 hodnotících s průměrem 86 %)

Muži u vedlejšího stolu se uklidnili. Považují nás za cowards — zbabělce. Nejsme hodni jejich jediného pohledu.
Nakláním se k Redovi: „Proč, proboha, jste si to nechal líbit?“
„Podívejte na moje ruce,“ usmál se hořce. „Pro ně mi sportovní reportéři říkají Železný Svěrák. Myslíte, že bych je mohl vztáhnout na toho křiklouna? Když při zápase přehodím soupeře přes hlavu a odhodím ho na tři metry, že kosti praskají, O. K., je to sportovní zápas. Oba víme, na čem jsme. Ale tady to udělat nemohu. Mimo ring neukazuji nikdy svou zápasnickou převahu. Ten políček, který mi uštědřil? Příteli, dnes večer jich dostanu mnohem víc, uvidíte. A také budu muset zachovat chladnou krev.“
Během řeči vytáhl z kapsy plnicí pero. Pro Reda záležitost skončila. Klidně se pouští do psaní pohledů.

maryska09
06.08.2019 5 z 5

Batličkovi knihy jsem zbožňovala jako malá holka. I v dospělosti oceňuji jejich čistý styl, dobrodružství a napětí od začátku až do konce a smysl pro gentlemanství a fair play. Jsou to příběhy naivní, ale v současné době velmi osvěžující.

ijcro
25.06.2019 5 z 5

Text není složitý, karty dopředu rozdány. Jistě, je to staré jako Metuzalém, ale to kouzlo dobrodružství tam pořád je, stačí jen těch pár desítek stránek přelétnout a nechat se unášet na vlnách fantazie... je to prostě o správných lidech na správném místě a je to příběh psaný srdcem.

angloumene
30.07.2017 4 z 5

Klasický dobrodružný příběh, pro každého dospívajícího rošťáka. Děj je plný dobrodružství, odvahy a samozřejmě správňáctví. Pokud jste fandou Foglarovek je Rájem i peklem právě pro vás.

jager
05.11.2016 4 z 5

Tahle kniha má pro mě punc velké nostalgie. Onehdy vycházela jako příloha časopisu ABC, a já se těšil na každé pokračování. Později jsem jí za pomoci táty svázal, a o to více si jí potom vážil. Při nedávném úklidu jsem jí našel zapadlou v knihovně, její stránky jsou hodně zažloutlé. Přesto jsem jí znova schoval. Třeba vnoučata budou mít na mě vzpomínku.

Luccy78
14.06.2015 5 z 5

Na smrtelném lůžku prozradí "Starý Naftalín", noční žebravý poutník po ulicích San Franciska, své velké tajemství. Ví o bohatém nalezišti diamantů. Doktor Gordon, který se nyní stal dědicem tajemství starého žebráka, se vydává spolu se svým patnáctiletým bratrem Janem za pokladem.
Jejich cesta vede do tajuplných neobydlených pralesů v oblastech horní Amazonky. Výpravu čekají nejpodivuhodnější dobrodružství. Několikrát stojí na pokraji smrti, kterou jim připravila nejen divoká brazilská příroda, ale i - zlý člověk.

hankapimi
07.10.2014 3 z 5

Tak jsem se při přerovnávání knihovny začetla do Batličkova dobrodružného příběhu Rájem i peklem a zároveň jsem se přenesla v čase do své puberty s hromadou mayovek, werneovek , štorchovek a knížek KOD (knihy odvahy a dobrodružství) . Pěkné vzpomínání, krásné knížky....

Blue
29.02.2012 3 z 5

Je to dnes už dost naivní a hlavně předvídatelné čtení, ale i tak se jedná o příjemnou záležitost. Díky za každého Batličku.