Radost z obyčejnosti

Radost z obyčejnosti https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/407163/bmid_radost-z-obycejnosti-rxh-407163.jpg 4 39 15

Hravý, pozitivní román Rolanda Merulla předkládá bizarní situaci – dva nejsvětější muži na světě se setkají ve Vatikánu a zjistí, že by si potřebovali dopřát krátkou – neoficiální! – dovolenou. Když se jim podaří tento neotřelý nápad realizovat a ocitnou se v malebné italské krajině, znovu objevují každodenní krásy i výzvy obyčejného života. Na cestě je doprovází papežův lehce neurotický bratranec Paulo, který je zároveň osobním asistentem papeže, a jeho žena Rosa, excentrická a temperamentní podnikatelka, která všem zajistí dokonalé přestrojení. Jen díky Paulovi a Rose se oběma váženým mužům podaří z Vatikánu nepozorovaně proklouznout a několik dní v utajení putovat po italském venkově. Tato různorodá čtveřice se vydává na společnou cestu, jakousi expedici k sobě samým. A každému z nich oněch pár plných, neobvyklých, a přitom obyčejných dnů přinese mnoho nového a inspirativního. Co se stane, když se papež s dalajlámou dohodnou, že potřebují dovolenou v utajení?... celý text

Literatura světová Romány Duchovní literatura
Vydáno: ekniha , Jota
Originální název:

The Delight of Being Ordinary , 2017


více info...

Přidat komentář

Katy_vKnihách
09.04.2024 3 z 5

Papež s Dalajlámou si vyjedou na tajnou dovolenou po Itálii? Námět mě velmi nadchl, říkala jsem si tohle bude paráda. Neokoukaný a ještě k tomu vtipný námět knihy. Jenže ten humor se vytratil u toho námětu. Jinak bych řekla, že tahle kniha vůbec do žánru humoru nepatří. Je to vyloženě duchovní literatura, kde se vedou velmi vážně náboženské rozpravy. Když do toho někdo půjde s tímto, bude za takovou knihu rád. Ale, já jsem se chtěla s těmito přítomnými pány pobavit a trochu si zacestovat po Itálii. Nedostala jsem ani jedno. Takže bohužel se to odráží i na hodnocení.

Emik87
24.02.2024 5 z 5

Kniha mě naprosto nadchla. Kdyby bylo něco takého možné i v praxi, byl by to fakt úlet :D Společná dovolená těchto dvou lidí...opravdu bych to chtěla zažít. Jen z toho konce jsem malinko rozpačitá.


Radimka
01.08.2023 2 z 5

Snažila jsem se, nutila se do čtení, pak přeskakovala a nakonec odložila. A přitom to nemuselo bejt špatný, ale bylo. Dalajláma, papež, životní hodnoty, náboženství, nikdo nesympatickej a velká nuda.

lidunka1
27.03.2022 4 z 5

Tuto knížku řadím mezi vlídné hladivé příběhy. Papež a dalajláma jedou na výlet, protože chtějí chvíli jen tak žít jako obyčejní lidé. Líbí se mi dialogy o životních hodnotách a podstatě náboženství. Je psaná svižně a o překvapení tu není nouze.

VACLAV4
24.04.2021 5 z 5

Úsměvné čtení, kdy díky těmto dvěma hlavním postavám čtenář pozná hlavní poselství křesťanství i budhismu odlehčenou formou. Navíc člověk zná ty dva v reálném životě, tak dokáže představit mnoho scének, jak by vypadaly v realitě. Závěr byl trochu už moc, ale k zamyšlení to vedlo. Ale hlavně jsem si z této knížky vytáhl pár slov, která jsem přijal za svou životní filosofii: "Přijímám, co je, dávám, co můžu." Není co dodat, prostě doporučuju.

pista53
18.04.2021 3 z 5

Příběh vypráví o neplánované, neobyčejné a neoficiální společné dovolené Svatého otce a Jeho svatosti Dalajlámy. Jako komplice jejich útěku z pravidly sešněrovaného a ochrankou přísně hlídaného úřadu Svatého stolce si vyberou papežova osobního tajemníka, který je zároveň jeho bratrancem, a jeho ženu Rosu. Ta jim šikovně pomocí převleků zcela změní vizáž a tím začíná výlet plný dobrodružství, zvláštních setkání i nečekaných situací. Kniha přináší nejen veselé momenty pramenící ze snahy zůstat skryti před lidmi i stále sílícím policejním pronásledováním, ale hlavně velmi podnětné rozpravy obou Svatých mužů, které spolu na cestě vedou. Ať už na téma náboženství, nebo svobody a rozlišných názorů na život vůbec. A v tomto se tato kniha trochu lišila od těch běžných, odpočinkových limonád.

Gabi13
20.10.2020 3 z 5

Nedočetla jsem a to vážně nedělám často. Moc pěkný námět na knihu, který ale nebyl zpracován tak, aby mě zatáhl do děje, nebo mi dal něco nad čím člověk může alespoň přemýšlet. Škoda.

karel0684
27.09.2020 4 z 5

Kniha je trochu oddychová a trochu k zamyšlení. Některé pasáže byly k zamyšlení až moc...

PFP
02.06.2020 4 z 5

Lehká a zároveň velmi lidská knížka. Přečetla jsem ji jedním dechem i když konec mi přišel lehce ujetý. Ale celkově to bylo přesně to co jsem potřebovala. Její čtení mi prosvětlilo relativně pochmurné odpoledne a vrátilo mi dobrou náladu.

lerozka
23.05.2020 2 z 5

Tak toto mě nezaujalo

Leniik33
15.10.2019 4 z 5

Milá knížka. Někdy mi přišlo, že se děj trochu zbytečně zamotal, ale doporučuji jako oddechovou knížku :)

denisa7430
17.09.2019 1 z 5

Představte si: jste bratrancem Nejvyšší svátosti papeže a jste povolán mu dělat vrchního tajemníka, protože jste jediný člověk na světě, o kterém ví, že mu může stoprocentně důvěřovat. Jste přeci rodina, dva kluci, co spolu v mládí vyrůstali a prováděli lumpárny. A protože je na vás ve všem spolehnutí, chtějí po vás papež spolu s Dalajlámou, který tou dobou přijíždí ke Svátosti na oficiální návštěvu, zosnovat útěk – chtějí čtyřdenní dovolenou, zcela anonymní, v přestrojení putovat po italském venkově a užívat si pro jednou radost z obyčejného každodenního života smrtelníků. Oba nejsvětější muži na světě si „únos“ do sytosti užívají, užívá si jej také věčně štěbetající a dosti temperamentní manželka bratrance papeže Rosa. Jen bratranec Paulo je lehce neurotický a strach z odhalení obou mužů, které na útěku doprovází, jej provází každou vteřinu.
Pokud vám vrtá hlavou, jak by vám papež a dalajláma odpověděli na náboženské otázky i ožehavá témata, pusťte se směle do čtení. Román Radost z obyčejností je nabitý pozitivní energii, zasmějete se a pochopíte, že ani natolik zbožní muži nejsou vůbec nudní patroni. Ba naopak, jejich hravost a vtip je odzbrojující.

sadlo
23.07.2019 5 z 5

Udělala mi radost. Doporučuji ji vzít na dovolenou.

camillio
08.06.2019 4 z 5

Příjemně napsaná kniha, prima čtení pro oddech, ale i trochu zamyšlení. Nicméně tak trochu "ani ryba, ani rak". Ze začátku velmi vtipná, nasmál jsem se, postupem ale humoru ubývalo, zato přibývalo na můj vkus trochu moc dramatických či absurdních situací. Ty v závěru vystřídalo duchovno.

LBZ
24.05.2019 4 z 5

Milá oddechovka s pár hlubšími myšlenkami. :-) Pěkně se četlo.

Štítky knihy

humor

Autorovy knížky

Roland Merullo
americká, 1953
2019  71%Radost z obyčejnosti

Kniha Radost z obyčejnosti je v

Přečtených48x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených2x
Knihotéce42x
Chystám se číst25x
Chci si koupit10x
dalších seznamech1x