Putuj se mnou přes Moravu

Putuj se mnou přes Moravu https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/527478/bmid_putuj-se-mnou-pres-moravu-656a40075c732.jpg 5 5 3

Nemůžeš se odhodlat k vlastní cestě? Myslíš si, že vyrazit je obtížné? Nezoufej! Já to dřív viděla stejně, ale opak je pravdou. Pojď se mnou projít Moravu od severu k jihu a zjistíš, že na to máš i ty! Historkami ze své pouti tě chci inspirovat k cestě za splněnými sny. Plnit si své sny je jednodušší, než si myslíš. Putuj se mnou přes Moravu a uvidíš, kam tě naše společná cesta dovede.... celý text

Přidat komentář

libuse6749
10.02.2024 4 z 5

Jmenuje se Klárka a miluje chůzi.
V roztomilé knížce kapesního formátu popisuje svoji cestu za snem. Snem vyrazit na pouť přes Moravu. Sen si splnila, navíc dokázala ze své cesty napsat knihu a zajistit její vydání. Takže ty splněné sny byly rovnou 2.

Snad se na mě nebude zlobit, když prozradím, že je moje vrstevnice, má celý život nadváhu, miluje dobré jídlo a je někdy líná. Ale kdo ne. Zmiňuji to hlavně proto, že na 114 stranách dokazuje, že taková normální holka jako ona, já nebo ty, můžeme jít za svým snem. Navíc to může být jednodušší, než si mnozí z nás myslí. Právě ta inspirace pro ostatní je pro mě velké poselství, které se jí rozhodně podařilo.

Moravskoslezskou trasu Svatojakubské cesty zahájila u polských hranic, blízko Ostravy, kde bydlí. Trasa má na území ČR 277 km a končí v Mikulově. Svou pouť však nešla v kuse, ale využívala volných dní či víkendů a jednotlivé etapy zdolávala postupně. Její pojetí poutě se mi v počátku zdálo poněkud netradiční, ujít denně 20-30 kilometrů a vrátit se do pohodí domova. Příště se napojila v místě, kde skončila, a tak celou trasu zdolala v období září až duben.

Kapitoly jsou datovány a vždy popisují jednotlivou část trasy. Každá kapitola je zakončena i shrnutím ušlých kilometrů, dobu strávenou na trase a kilometrový odpočet do cíle i Santiaga de Compostela.

Klárka popisuje krajinu, počasí, zmiňuje pár turistických cílů, avšak nezachází do detailu. Během cesty si všímá zajímavých postřehů. Knížku doplňuje mnoho barevných fotografií, ty řeknou mnohdy více než slova a nádherně dokreslují atmosféru jednotlivých úseků. Líbily se mi její vsuvky popisující např. systém poutnických průkazů, vzpomínky z jejího deníčku nebo motivační tipy na cestu.

Klárka, ač došla na konec jedné trasy, vytyčila si další cíl a rovnou se vrhla do nového putování přes Dolní Rakousko. Přeji ji mnoho našlapaných km, maximum zážitků při putování a štěstí v každé další pouti.

EvikU.
23.01.2024 4 z 5

Putuj se mnou je taková malá povídka o cestování. Autorku inspirovala cesta do Santiaga de Compostela, která je mnohem delší. Rozhodla se jít Svatojakubskou cestu napříč Moravou. Od polských hranic k rakouským, cesta dlouhá 277 km.

Cestu pojala od září do března, když měla o víkendu volno napojila se na cestu, kde posledně skončila. Buď autem nebo vlakem se přiblížila na cestu, po které šla. Za ten den ušla 20 až 30 km.

Popisovaná příroda kterou po vyznačené trase šla se mi líbila. Jen mi chybělo více nějaké akce nebo více stran. V knize je sice napsaný jakou trasu šla, jestli byl sníh nebo bláto a kde všude si dala razítko, ale dojmy a setkání s lidmi a nějaké zážitky při cestě s nimi tam bylo málo chápu, že někdy člověk nepotká živáčka, ale byla to místy popsaná mapa.

Určitě by knize prospělo více stran, více myšlenek, které cestovatelka při svém putování prožívala. Na co myslela a tak. Takhle mi tam malinko něco chybělo. Také mi vadilo odčítání trasy Santiaga, úplně by stačily km přes Moravu. A myslím si, že by to mělo úplně jiné grády, kdyby šla cestu v kuse a musela řešit i momentální nemoce, nepohodu a to, kde přespí.

Co musim vyzdvihnout jsou fotky, které se opravdu povedly a krásně celé putování doplnily.


mstychov
19.01.2024 5 z 5

Dlouho jsem se nezačetla do cestopisu. Tento mě chytl za srdce od první stránky a nepustil až do poslední. Moc se mi líbila cesta z prostředí, které částečně znám. Vrátila jsem se do dětských let, kdy jsme s tátou prošli kus světa a dělali si o tom zápisky.

Autorka se rozhodne vydat na pěší cestu do Santiaga de Compostela. Nechce ji jít v kuse, ale po částech. Za mě naprosto skvělý nápad! Každou část cesty máme pečlivě zaznamenanou a vždy se dozvídáme, kolik km zbývá do Mikulova - první velký milník cesty a kolik do Santiaga.

Spolu s autorkou poznáváme nejen úskalí a radosti pěší turistiky, ale také navštěvujeme místa, kam bychom se jen tak nedostali. Celý příběh doplňují krásné fotografie, které nás ještě víc dostávají na daná místa.

Nejen, že je knížka promyšlená, ale i velice čtivě napsaná. Prožívala jsem spolu s autorkou každý její úspěch i neúspěch. Měla jsem chuť na všechna jídla, která po cestě ochutnala. Užila jsem si každičkou zastávku. Moc se mi líbily informace ohledně turistických razítek.

Velice obdivuji chuť a odhodlání zdolávat takto náročnou cestu. Velká část cesty probíhala v zimě a přísahám, že jsem se z toho klepala zimou. I přesto, že jsem četla v teple domova.

Obdivuji autorku za tento úžasný nápad a životní sen. Věřím, že jestli někdo zvládne cestu dokončit, tak právě ona. Moc se těším na další cestopis.

Oblíbené věty z knihy:
Je to milé zakončení pěkně mokrého dne.
Jsem přesvědčená, že spousta věcí se v našem životě děje z nějakého důvodu.

Autorovy knížky

Klára Sněhotová
česká, 1981
2023  92%Putuj se mnou přes Moravu

Kniha Putuj se mnou přes Moravu je v

Přečtených5x
Doporučených1x
Knihotéce1x
Chci si koupit1x