Putování k Port Arthuru

Putování k Port Arthuru https://www.databazeknih.cz/img/books/94_/94184/putovani-k-port-arthuru-94184.jpg 4 6 3

Soubor dokumentů, poznámek, mapek a dopisů, které přibližují okolnosti vzniku jednoho z nejznámějších českých poválečných románů J. Škvoreckého, Zbabělci. Autor nevšední dokumentární knihy vyhledává stopy Škvoreckého literární tvorby a to zejména v jeho rodném Náchodě. Objevuje jeho oblíbená místa, jakýsi topografický klíč k jednotlivým epizodám románu, studuje autorovy poznámky, dopisy, deníkové zápisy, mapky. Díky jeho pátrání se našla řada zajímavých písemností spojených s tímto literárním dílem.... celý text

Přidat komentář

ozzak
07.09.2023 5 z 5

Moc pěkný cestopis po stopách Škvoreckého Zbabelcu jako Náchodak a letitý návštěvník nejlepší nachodske restaurace Port Artur musím dám plný počet.

1amu
21.02.2020 4 z 5

Autor o sobě říká, že je "hrabalolog". Myslím si, že po napsání této knihy je zasvěceným odborníkem na "Zbabělce" . Množství komentářů k této knize svědčí o její oblibě u nás a pátrání v Kostelci-Náchodě zaujme a potěší zejména ty, kteří Dannyho Smiřického mají rádi.
V knize byla pro mě novinkou charakteristika Dannyho z úst jeho velké lásky Ireny:
"Říkali jsme mu Pepíček, on byl spíše voyeur. Jak u nás horolezců, tak u jazzu, ale tolerovali jsme ho. Byl hodnej, slušnej,milej, nepřekážel. Ale neoplýval tou mužnou krásou. Na sporty nebyl vůbec !"...
A druhá, Marie:
"Joska byl hrozně hodný kluk, vzorňák ! Vůbec ne takový jako Danny . Nikdy neřekl sprosté slovo, byl zblblý do swingu a kvůli Jarině, kterou v knize přejmenoval na Irenu se zajímal o horolezectví. Já sport milovala, on v něm byl antitalent ! Myslím si, že namlouvání mu nikdy nešlo..."
Tolik obě krásky a velké lásky Josefa Škvoreckého. On také po přečtení této knihy autorovi poděkoval dopisem z Toronta:
"Tom Mazal je tak trochu archeolog. Z neuvěřitelné dálavy vykopal dokumenty mého mládí a mých platonických lásek. Líbí se mi to, moc jsem vzpomínal."
Ti z vás, kteří máte rádi knihu "Zbabělci" - neváhejte s přečtením "Port Arthuru" !


MadamC
14.12.2019 4 z 5

Tato kniha rozhodně není pro každého. Jak už dodatek pod názvem knihy říká, je to cestopis Zbabělců. Autor s několika kamarády jdou po stopách Dannyho Smiřického a procestují celý Náchod. Kniha je pro ty, kteří mají Dannyho v srdci a stejně tak i slavného autora. O autorově životě a o jeho láskách se zde čtenář dozví víc a také to, kde by dané informace měl hledat, pokud ho zajímá konkrétně samotná osoba Škvoreckého.
Rozhodně jsem se bavila. A navíc jsem si připomněla jednu z mých nejoblíbenějších knih. Ale asi jsem čekala, že autor půjde víc do hloubky, než že cestopis proloží scénami že Zbabělců a typicky mužským tlacháním. Super byly dopisy Škvoreckého svým láskám. Nechci říct, že autor neodvedl kus práce, nechci říct, že to není úžasný nápad, jen že by si cestopis zasloužil možná víc stránek a možná i trochu podrobnější popis okolí a lepší mapu. Ale jako velký fanda jsem nadšená a samozřejmě si svou cestu po stopách Dannyho také udělám. Už se nemohu dočkat léta. Oblast Babiččina údolí miluji.

Autorovy další knížky

Tomáš Mazal
česká, 1956
2003  74%Přeloučský román
2004  94%Spisovatel Bohumil Hrabal
2011  91%Cesty s Bohumilem Hrabalem
2007  83%Putování k Port Arthuru
1992  77%Jáma (Přeloučský román II)