Půda - naše bohatství

Půda - naše bohatství https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/429694/bmid_puda-nase-bohatstvi-0Ph-429694.jpg 4 1 1

Kolektiv autorů Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půdy v.v.i. se v knize zabývá hlavními tématy spojenými s problematikou půdy, ať už se jedná o vymezení pojmů, degradací půdní struktury a jejími příčinami, vodou v půdě a její ochranou. Na základě dlouholetých výzkumů ústavů a univerzit nabízí způsoby, resp. zásady, jak na půdě správně hospodařit. Tyto zásady jsou a byly ověřeny zemědělskou praxí, na jejich prověřování se podíleli přímo hospodařící zemědělci. Dalšími neméně důležitými kapitolami jsou problematika pozemkových úprav, zmírnění následků sucha a zadržení vody v krajině. Kniha je doplněna množstvím fotografií.... celý text

Přidat komentář

mgeisselreiter
04.01.2020 4 z 5

Kniha po laickém úvodu přechází do poměrně hodně odborné stránky. Nahlíží na půdu z mnoha úhlů. Pro laika se jedná o celkem složité čtení, ale určitě přináší mnoho zajímavého, o čem se běžně nemluví, co není obecně příliš známé. Snad i odborníkovi může být k užitku, nedokážu to posoudit.
Radim Vácha pravděpodobně dal vzniknout této knize a obohatil ji o nadmíru fotografií. Je evidentní, že fotografování je jeho koníček a v této knize si asi plnil svůj sen fotky publikovat. Dobrá polovina jich je jen ilustrační a s knihou nemá moc společného. Jsou to fotky pěkné, ale v samostatné obrazové publikaci by jim to slušelo více.
Velké mínus je nutno připsat na vrub celostránkovým reklamám, které nejsou jen na začátku a konci knihy, ale i v jejím průběhu. Fuj, to sem nepatří.
Celkově pěkně vyvedená kniha, která není úplně neužitečná. 70% a 4*, 4. 1. 2020.

Štítky knihy

půda, hlína

Autorovy další knížky

Radim Vácha
česká, 1967
2019  100%Nauka o půdě
2019  80%Půda - naše bohatství