Poloviční král

Poloviční král https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/393914/bmid_polovicni-kral-a3w-393914.jpg 4 100 34

Ptačí srdce série

1. díl >

A když voda Bělavé zešedne, věz, že se v království stalo něco zatraceně špinavého… Pohraničí Erenézie obsadil nepřítel. Trat’Hys vyráží v čele své armády, aby ukončil vleklé sousedské války jednou provždy. Zatím však netuší, že nejtěžší bitvu nesvede na bojišti, ale s vlastním synem. Na severu byl nastolen krutý řád. Stačí jeden nešťastný večer, jediné klopýtnutí, a Lheiwen je lapena v síti jeho nesmyslných pravidel. První láska ji tak sice naplní nezměrným štěstím, bude ho ale muset vykoupit víc než jednou jizvou. Garro brázdí vody Tórského moře a hledá lodě s břichy napěchovanými zlatem. Dokáže bojovat s kýmkoli, ale na jedno připraven není — setkání s mrtvou láskou ho zasáhne mnohem hlouběji, než by kdy mohlo ostří šavle. A co víc — nikdo z nich netuší, že daleko za mořem se sbírá obří armáda Rohatých, válečníků větších a silnějších, než jsou lidé...... celý text

Přidat komentář

Shaxx
09.04.2024 5 z 5

Výborný debut, až se mi skoro až nechce věřit, že je tohle prvotina autora. A pak že česká scéna na poli fantasy nemá co nabídnout. Je tu hromada postav a rozjíždí se tu fůra dějových linek, už jen to dává tušit, že tohle bude velké. Mnohem větší, než co by se dalo nacpat do prvního dílu. Rýsuje se tu komplexní a parádní fantasy a na to já slyším. Protože pokud já něco ráda, tak jsou to tlusté fantasy bichle (to, že má dvojka o 240 stran víc mě potěšilo velmi). Pár lidí mi řeklo, že druhý díl je ještě lepší než jednička a v tom případě se mám vážně na co těšit. Oceňuju hlavně fajn zajímavé postavy, které mě bavily, není nic horšího, než když vůči postavám cítím lhostejnost a jsou mi ukradené. Těším se na čtení dvojky.

marco026
28.03.2024 4 z 5

(SPOILER) Jedno kráľovstvo a tri osudy ľudí, ktoré sú navzájom prepletené. Erenézia bola napadnutá známym nepriateľom z východu, ktorému sa podarilo obsadiť istú časť územia. Kráľ TratHys nehodlá dovoliť svojmu protivníkovi si túto časť krajiny ponechať. S armádou sa preto vypraví dobyť späť to, čo mu patrí. Najväčšou prekážkou v kráľovom pláne nakoniec nebude nepriateľ, ale jeho vlastný syn.

Veľmi ma prekvapilo na konci knihy, keď som sa dočítal, že to je autorova prvotina. Vôbec som to počas celého čítania nepociťoval. Dej je parádny a to aj napriek tomu, že je v podstate len predohrou toho, čo sa má stať v ďalšej časti. Každá jedna postava je zaujímavá a výrazná. To sa tak často nestáva pri podobných fantasy, kde sa vyskytuje hneď niekoľko hlavných a vedľajších postáv. Vadilo mi však prvých 150 strán, pretože dlho trvalo pokiaľ som sa začal vo svete orientovať, no potom to začalo mať poriadny spád. Dejová linka kapitána Garra je mojou najobľúbenejšou v rámci knihy, pretože pirátsku tematiku mám rád. Celá kniha sa mi javí ako taký mix všetkého (mágia, veľké bitky, námorné súboje, politika atď.). Príde tiež na zaujímavé zvraty, ale sú dosť predvídateľné a to hlavne v rámci dejovej linky kráľa TratHysa. Jednotlivé príbehy neboli nijako výrazne do konca knihy prepojené, čo je škoda a som zvedavý, či k tomu vôbec príde v ďalšej časti.

Celkovo ide opäť o výborné české fantasy, no kniha pôsobí ako len úvod k udalostiam, ktoré sa majú stať v ďalšej časti alebo teda častiach. Napriek tomu ma tento fantasy svet zaujal a druhú časť určite nevynechám.


ReziEngli
19.03.2024 4 z 5

#audiokniha - Tak tohle mně hodně bavilo! Sice, jak už bylo párkrát řečeno, to obsahuje několik takových hlušších míst, až vycpávkových bych řekla, při kterých jsem se lehce nudila, a je tam strašně moc jmen a různých názvů, takže jsem si při poslechu musela stejně k sobě vzít papírovou verzi, abych se mohla podívat na nějaké jméno a trošku se v tom zorientovala (musím říct, že mi v tom trošku chyběla mapa!). Ale jinak je to za mně hodně povedená fantasy, strašně jsem si oblíbila Trat'Hyse a trošku nesnáším autora za to, jaký osud mu připravil! Ale to je prostě úděl literatury, nikdy nevíte, co se s vaší oblíbenou postavou stane :-) Hrozně mně překvapila dějová linka "na moři" s postavou Garra, ten mi byl hned po Trat'Hysovi nejblíž. Naopak mně moc nebavila dějová linka okolo Lheiwen, nevadila mi vyloženě, jen mi přišla nudnější oproti ostatním dějovým linkám. Ale musím smeknout před autorem, jak skvěle dějové linky, které spolu zdánlivě vlastně vůbec nesouvisely, dokázal pěkně a smysluplně propojit. Kapitoly jsou tu tak středně dlouhé - ani krátké, ani dlouhé, ale styl vyprávění je naprosto skvělý. V audioknize to ještě podtrhává hlas Vojty Hamerského, který má sympatický hlas, který se dobře poslouchá, nezadrhává se a je mu dobře rozumět. Doufám, že pokračování pod názvem Třetí ucho taky namluví Vojta :-)

Deia
25.01.2024 4 z 5

Do knihy som sa pustila s miernymi obavami ako stále, keď čítam knihu od slovenského alebo českého autora. Ale nevedieť, že to napísal Čech, tak by som to na knihe nikdy nepoznala. Príbeh a všetky tri hlavné dejové línie sú veľmi prepracované a napísané neskutočne čtivo. A aj keď mám nejaké výhrady, tak celú knihu som si veľmi užila. Spočiatku som síce bola zmätená, keďže dejové línie sa odohrávajú v iných časoch a trošku mi vadilo, že jedna linka spoilerovala čiastočný koniec tej druhej. Myslím, že keby na začiatku kapitoly bol napísaný rok, kedy sa to odohráva, tak by to bolo lepšie. A chýbala mi mapa. Najviac sa mi páčil príbeh Lheiwen, ja rada čítam o tom, ako si ľudia niekde žijú. Aj keď koniec jej línie ma trošku sklamal. Aj dejová línia kráľa Trat´Hysa ma veľmi bavila, ale jeho správanie ohľadom svojho syna ma dosť rozčuľovalo a nevedela som mu pochopiť. A Garrovi som spočiatku neprišla na chuť, ale nakoniec aj jeho príbeh ma dosť bavil. Len škoda, že v podstate sa v celom príbehu toho veľa neudialo. Plynulo to pomaličky, niekedy až príliš, ale vadiť mi to začalo až ku koncu, keďže autorov štýl písania sa číta neskutočne dobre. Lenže aj samotný koniec je taký nijaký, ale na druhú časť ma navnadil. Už sa na ňu teším :).

Iva095
15.11.2023 4 z 5

České fantasy nečtu skoro vůbec, ale tato kniha mě mile překvapila.
Kus jsem poslouchala jako audio a kus jsem četla a obě verze mě bavili.
Příběh krásně plynul a i přesto, že kniha obsahuje celkem dost postav tak se v nich dalo vyznat.
Co mi trošku vadilo bylo to, že tam nebylo žádné upozornění, že jsou některé části z minulosti, já jsem si toho všimla až někdy okolo strany 200 ani nevím jestli bylo možné si toho všimnout dříve.
Mám spoustu otázek, ale žádné odpovědi. Konec zůstal hodně otevřený.
Do druhého dílu se určitě pustím.

orson
04.08.2023 3 z 5

Jsem z této knihy dost rozpačitý, perfektně to tu popsal Shizunk - trochu moc linek, moc skákání v čase (navíc to člověk zjistí až časem, že ty dějové linky nejsou ve stejném čase) a žádný závěr. Na 500 stránek to je sakra málo. Takže ne, nemám chuť pokračovat.

evilunicorn
21.06.2023 5 z 5

Výtečný, skvostný! (Další superlativy si dosaďte sami).. Tohle je fantasy, která se směle může měřit se světovými autory! Strašně mi to připomíná Sandersonovu Cestu králů, jen bez té vaty...Což já osobně kvituju s povděkem. Pecka, a na české scéně výjimečná záležitost!

Davidin
28.05.2023 5 z 5

Ani bych neřekl, že se jedná o debut, tak zdařilý mi román přijde. Ovšem verdikt je trochu nadhodnocený, jelikož mám doma i druhý díl (obohacený o mapu) a směle mohu v četbě navázat, což znamená mnoho (přeci jen čekání na pokračování se zdají nekonečná). V počátečních kapitolách jsem si zvykal na autorův styl psaní, ale již prolog velmi zaujal fantaskními motivy. Tento aspekt se stal velkou devízou příběhu, vždy přinesl něco zajímavého, až fascinujícího. Prezentovaný svět ukrývá ohromný potenciál. Stejně tak použitý jazyk vnáší do děje docela čtivosti a originálních vulgarit. To nepočítám pohupující se ženské prsy, o těch se mi snad bude i zdát. Brahaha! Nelinearita příběhu se může zdát matoucí, ve finále má, myslím, své opodstatnění a autor ji dokázal smysluplně využít. Z celého románu dostanou největší prostor tři linie, tři postavy. Dvě se z nějakého důvodu zdály, jako testovací subjekty, zatímco třetí výplní bez většího vyústění, ale to je pouze moje konstatování. Několik pasáží trochu nudilo, vždy jen v řádech jednotek stran, protože pak vždy přišly momenty, které zaujaly, ať už zmíněnými magickými prvky, parodií, či bolestivým utrpením. Zvraty byly nepředvídatelné, zásadní spíše až v druhé polovině knihy a závěr si mne doslova získal.

Ahmose
15.05.2023 4 z 5

Polovičný kráľ je dôkazom, že české fantasy má potenciál a dokáže konkurovať svetovému. Čítanie tejto knihy som si nesmierne užil. Rozjazd je síce pomalší a chvíľu mi trvalo, než som sa do knihy dostal, následne to ale naozaj stálo za to. Dej je rozdelený na tri dejové linky. Najviac ma bavila linka s kráľom TratHysom. Je to silný charakter so zmyslom pre spravodlivosť. Súčasťou jeho linky je epická bitka, intrigy aj mágia. Prostredníctvom Lheiwen nám autor ukazuje život a utrpenie bežného človeka a tým príbehu dáva komplexnosť. Trochu menej ma bavila linka s kapitánom Garrom. Príde mi, že v jeho linke sa toho oproti zvyšným dvom zase až tak veľa neodohralo. Autor vie výborne pracovať s jazykom a dokáže čitateľovi ukázať nádherné prostredie Erenézie. V knihe sa nachádza zaujímavý magický systém. Dúfam, že sa o ňom ešte neskôr dozvieme viac. Čítanie si vyžaduje pozornosť, aj na prvý pohľad nepodstatný detail môže byť dôležitý a preto sa kniha číta pomalšie. Záver ma prekvapil, autor sa nebál postavám slušne naložiť. Trošku ma mrzí, že v knihe nie je mapa. Každopádne na to, že sa jedná o autorovu prvotinu, tak je to perfektné. Už sa teším na druhý diel. Odporúčam !

Terrexantence
07.02.2023 5 z 5

Skvělá kniha, kde mě bavila každá stránka. Svět je dokonale živý, jak to mám ráda. Propracovaný do posledního detailu - božstva, klení, magie, boj, každodenní život. Pravda, občas bych za ty zvraty a bičování osudu, kdy si hrdinové nemají šanci ani na pár slunných dní odpočinout, dala autorovi přes hubu, ale jen v dobrém ;-) Protože je mi jasné, že skvělý příběh nemůže být celý růžový a na obláčku.

Hrdiny miluju, takže jsem brečela a měla chuť trhat stránky, abych něco z jejich osudu zvrátila. Ale spoilerovat nebudu. Prostě hned poběžím pro druhý díl s jistotou, že poznám další skvělé charaktery, kterým budu moct fandit.

cathyblack
25.11.2022 4 z 5

Kniha rozehrává tři linie osudů postav, které asi nebudete mít problém mít rádi. Jen to chvíli potrvá, nebude to hnedka. Drsné až naturalistické popisy, drzé sexuální scénky, podivnosti, na jejichž kloub máte chuť přijít - ale autor Vám nedá šanci, protože jak předpokládám, tohle je velká předmluva k druhému dílu /který je už naštěstí venku/. To globální a skutečné zlo teprve přichází. Ovšem vy s hrdiny prožíváte jednotlivě jejich osobní tragédie a snažíte se nebrat si je moc k tělu. Protože by jste neměli daleko k pláči. Máte tam zamilovanou holku, který prostě štěstěna v lásce nepřeje. Copak, on by ji chtěl, ale nepřízeň osudu její život doslova rozmrdá na maděru. Pak tam máte krále, co do cnosti velikána, avšak každý má své chyby. Co vše dokáže obětovat pro záchranu své říše? A jakto, že dokáže uhlídat nepokoje ve své zemi, ale svého podařeného synka ne? A co má ten rozmazlenej zmetek vůbec za lubem? Jestli tu dodá či nedodá štěstěna tomu dobrému ty pravé karty ku hraní, to posuďte sami. Třetí linka nás dovede na moře. Představí nám kapitána, co vlastně není kapitán. Lodi však dokáže velet lépe než kdo jiný, posádka ho miluje. Něco ho však pronásleduje. Minulost. Do které maličko nahlédnete, ale pak vám autor zase nasadí pásku přes oči. Prdlačku zjistíš. A tak se plahočíš celým příběhem, abys vyslyšel jen něco málo o osudu minimálně tří, kteří se možná někde setkají, možná ne. Možná to ještě smysl nedává, doufám, že jednou bude. Přeskoky v čase semtam občas taky zanesou do vaší mysli binec. Mohla bych vytýkat, mohla bych hledat mouchy. Ale proč? Vždyť to ve finale všechno dopadlo tak, že chci přečíst další díl. A o to asi jde. Těším se na ucho.

Chidlink
11.11.2022 5 z 5

Tak tohle bylo naprosto vynikající ! Díky perfektnímu slohu se čte kniha jak víno.
Postavy jsou skvělé a svět také. Kniha má kvalitu zahraničních autorů jako je např. Brandon Sanderson nebo Joe Abercrombie. Úchvatné, syrové a strhující ...

Eli1990
02.08.2022 5 z 5

Tohle mi sedlo. To, na co si většina tady stěžuje, tj. pomalé tempo, je asi to, co já u fantasy hledám. Důkladné budování světa a připravování si půdy pro děj a zvraty dalších dílů, hodně mě baví naťukávání věcí, které (snad) sehrají svou hlavní roli až později, jedině tak může podle mě vznikat epická série.
Závěr knihy pak už byl jak valící se balvan, jeden “TF” moment za druhým, se skvělým, za mě překvapivým, koncem.
Jan Hamouz rozhodně stojí za pozornost, těším se na Třetí ucho.

Shizunk
03.06.2022 3 z 5

Klasický problém příběhů, které jsou naplánované na pár tisíc stran. Do jedné knížky se to nevejde, a někde to useknout musíte. Takže tu máme příběh, který se nejdřív 300 stran vleče, jelikož nevím na koho se soustředit, co je skutečně důležité a co jen nekončící vysvětlivky, odbočky a flashbacky.
Po třech stech stran začínám dostávat pořádnou čočku. Pořád víc to bolí a pořád stejně se to vleče. Pořád čekám, že už se něco konečně dozvím. Proč se to celé děje? Jaký to má smysl? Má to vůbec smysl? Byl bych ochoten věřit, že nás autor natahuje na skřipec jen tak, protože může. Ale nějaký smysl by to chtělo. Jenže v první knize nic takového není. Prostě najednou skončí. S příslibem nějakého vysvětlení, ale zatím bez něj.
Sílu knížka rozhodně má. Ale zjevně měla mít dvojnásobnou délku. Konec se do ní nevešel a tak prostě žádný není.
Celkově dost rozpačitá záležitost. Možná ještě budu rád, že jsem si to přečetl, ale zatím těžko říct.

Edit z budoucnosti: ano, jsem velmi rád, že jsem si to přečetl. Kritiku nemírním, ale druhý díl stojí za tu námahu u prvního.

tomas7320
22.03.2022 5 z 5

Parádní úvod do skvělé fantasy a k tomu od českého autora. Ano je to pomalé a rozvleklé, ale tak to u kvalitních epických fantasy bývá a tento příběh se u mne zařazuje k tomu nejlepšímu co jsem za těch pár desítek let četl.

lvice_elaa
03.02.2022 2 z 5

Poloviční král je napsanej fakt dobře, ale co se týká děje, tak za mě to je prostě ukrutně nudnej rozjezd, kterej s výjimkou šťouchnutí v samotným závěru postrádá jakejkoli originální nebo aspoň zajímavej nápad. Tři dějový linky a pár klasicky utrápenejch středověkejch postav, který mě nedojímaly, i když se autor snažil. Podobně (i když z jinejch důvodů) jako Zloděj osudů tohleto na Martina rozhodně nemá.

E_Lan
27.12.2021 5 z 5

Co naplat, prostě jsem se výborně bavil. Ač nemám rád knížky, které přímo odkazují na druhý díl, který navíc ještě není ani napsán, tak u tohoto díla udělám výjimku. Česká fantasy, vynikající spád děje, několik příběhů, které se k sobě nenápadně přibližují a hlavně postavy, který člověk fandí i nefandí. Super kniha.

vandalindakova
08.11.2021 1 z 5

DNF 132 strana

Tohle mi absolutně nesedlo. Na začátku jsem v tom měla guláš, hrozný zmatek. Nevím, kde se co odehrává, jak jednotlivé linky spolu souvisí a proč vlastně tenhle příběh je. Ten zmatek mám furt, i když se to lehce zmenšilo.
V průběhu, co jsem četla, tak jsem čím dál víc měla pocit, že nechápu, proč to čtu. Proč ten příběh existuje? Proč se tam děje to, co se děje. I když ono se vlastně nic neděje. Totální nudaaaaaa! A že mám ráda i pomalejší příběhy, ale musí mít krásný popis, který člověka baví a smysl. Tohle nemělo ani jedno prostě.
Třešničkou na dortu byla přirovnání a pojmenování. Co to sakra bylo? Fakt divný, divný, hodně divnýýý. Až oplzlý? No ne prostě.

Jediná pozitivní věc byla ta, že se to četlo docela rychle. I tak bych asi nezvládla přetrpět dalších 400 stran. Na to je moje knihovna až moc plná nepřečtených knih. Díky holkám, co to četly přede mnou. Za těch 130 stran můžou i jejich poznámky, jinak bych asi skončila dřív.

Gabetka
27.08.2021 4 z 5

Autor si umí čtenáře připoutat velmi čtivým stylem, předestřením zajímavého světa s popisy náboženství i magie. Rozčilovalo mě, když v nejzajímavějším okamžiku přeskočil vyprávění k jiné linii a postavě, ale za chvíli už jsem spokojeně četla upoutaná dalšími osudy. Chvíli mi trvalo zorientovat se v čase. Předpokládám, že hodnotit prozatímní příběh je zbytečné, protože je jasné, že je kniha pouze úvodem k většímu celku. Na závěr mám stále spoustu otázek a jsem natěšená na pokračování.

luculi
03.07.2021 3 z 5

Kniha to byla suprová a čtivá, krásně psaná. Ale na můj vkus zbytečně protahovaná a bez nějakého hlavního děje. Celé je to věnováno pár postavám, přičemž to někam určitě povede, ale to se nedozvíte ani po pěti stech stránkách.

Štítky knihy

prvotina česká fantasy

Autorovy další knížky

Jan Hamouz
česká, 1986
2018  86%Poloviční král
2022  92%Třetí ucho

Kniha Poloviční král je v

Právě čtených10x
Přečtených120x
Čtenářské výzvě11x
Doporučených15x
Knihotéce109x
Chystám se číst170x
Chci si koupit53x
dalších seznamech9x