Třetí ucho

Třetí ucho https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/476571/bmid_treti-ucho-caq-476571.jpg 5 38 10

Ptačí srdce série

< 2. díl

Z jednadvaceti krajin jich zůstalo deset. Trat’Hys by nejspíš plakal. Erenézie se hroutí Darovi pod rukama, proč ale řešit nemocné království, když má člověk víno a děvky? Utéct před problémy Dar’Hys ještě dokáže, ať už na sever, nebo na jih, ovšem jeho vnitřní démoni jsou pořád s ním. Poté co Rohatí přitloukli jeho otce ke kůlu, stává se mladý Oldenik pánem Železného Listu. Bohové však umějí být krutí, a tak chlapci vyrvou jeho dědictví z rukou dřív, než byste řekli medový koláček. Doposud bylo nejdůležitější věcí v jeho životě dosyta se najíst. Od nynějška je to přežít. A nakonec je tu Iko, věhlasný erenézský lékař, který měl ve svých rukou osudy králů, knížat, pánů, válečníků i obyčejných smrtelníků. Jeho životním cílem není nic menšího než zvítězit v souboji s bohy — a je odhodlán pro to obětovat téměř vše. Avšak k úspěchu vede věru trnitá cesta, na níž je potřeba platit tím nejcennějším.... celý text

Přidat komentář

Terrexantence
27.01.2024 5 z 5

Tohle je nejlepší fantasy série, jakou jsem kdy četla. Absolutně mi bylo jedno, kam se příběh vyvíjí. Nezáleželo na tom. Hlavní bylo zůstat v tom světě co nejdéle. Maximálně jsem si užívala každou stránku, každou scénu se všemi třemi hlavními postavami. Ano, někteří jsou hrozně protivní svým chováním, ale i tak mi přirostli k srdci - možná někdy i tím, že jsem čekala, kdy konečně dostanou pořádně přes prsty a hodlala jsem si to náležitě užít :-D Nikde nebyl ani řádek nudy. Ted svět je neuvěřitelně živý, propracovaný, 3D. Všechny postavy dýchají - i ty vedlejší. A čtenář je pozná do poslední černé myšlenky. Neuvěřitelné, do jakých podrobností to autor musí všechno promýšlet a připravovat.

A ten hlavní zvrat jsem tedy rozdýchávala hodně dlouho! Tohle mi ještě nikdy žádný spisovatel neudělal. Ale jsem za to hrozně moc ráda. Díky! Už se těším na další díl a doufám, že bude ještě delší. Protože, i když je tohle ohromná bichle, tak jsem se prostě od toho nechtěla odtrhnout a nakonec jsem litovala, že to tak rychle uteklo.

Deia
25.01.2024 5 z 5

Musím povedať, že očakávania som mala vysoké, ale táto kniha ich ešte predčila. Čítalo sa mi to neskutočne dobre, tešila som sa na každú chvíľu, kedy sa budem znova môcť ponoriť do príbehu. A priznám sa, že sama ani nechápem, prečo mi to prišlo tak skvelé, pretože väčšina postáv mi sympatická nebola, hlavne Dar a Oldenik, obaja rozmaznaní spratkovia, ktorí si myslia, že všetci budú skákať tak, ako chcú oni. Ale aj tak ma ich kapitoly bavili a bola som zvedavá, čo sa s nimi bude diať ďalej. Najviac ma ale bavil Iko - jeho kapitoly boli v prvej osobe, to mám obzvlášť rada a ešte aj hovoril o svojom štúdiu, čo ma tiež v takýchto knihách neskutočne baví. A v jeho linke sa objavila postava, ktorú som vôbec nečakala a veľmi ma potešila. Celkovo sa príbeh vyberal takými smermi, aké som vôbec nečakala, aj keď nejak veľa zvratov tam nebolo. Celé to plynulo veľmi pomaličky a mne to vôbec nevadilo, užívala som si každú stranu, lebo napísané je to naozaj parádne. Raz som sa pristihla, že autora porovnávam so Sandersonom - aj on sa mi číta tak skvelo aj vtedy, keď sa tam toho veľa nedeje. Už teraz mi je za týmto príbehom smutno a dúfam, že čoskoro bude ďalšia časť. Ako ak máte aspoň trošku radi fantasy, tak toto si naozaj prečítajte, je to skvelé (samozrejme, najprv prvú časť :D).


evilunicorn
21.06.2023 5 z 5

Tady se rodí něco naprosto výjimečného! Tahle série je jasný důkaz, že i česká kotlina má co nabídnout v rámci fantasy! Pekelně dobře napsané, promyšlené a čtivé! Paráda!

dia.riedl
04.02.2023 5 z 5

Jedním slovem FAMÓZNÍ. Podle anotace jsem měla o příběhu jinou představu - čekala jsem nové postavy a jiné prostředí, osudy, ale příběh dost dobře navazuje na první knihu a mnoho, ač v samotném ději nijak podstatných scén, získává díky tomu větší rozměr a oba díly působí celistvě. Chci také vychválit zpracování, protože na to, že má kniha 750 stran, čte se velmi plynule, kapitoly jsou krátké a styl je velmi čtivý, takže kniha krásně ubíhá. Byla jsem také ráda za vypracované mapy světa.
Opět sledujeme tři hlavní roviny příběhu s hlavními protagonisty, které se ale v druhé polovině knihy ještě rozběhnou, objeví se některé "staré" postavy a náznaky dalších osudů.
Přestože některé pasáže v druhé půlce knihy mi přišly zdlouhavé a nezáživné (poznat nová místa a království je jistě fajn, ale tady jsem měla pocit, jako bychom se zasekli a nic tak podstatného se chvíli nedělo, jen stránky a stránky popisů, nakonec příběh přecejen eskaloval a posledních 100 stran jsem četla téměř bez dechu.
Jsem opravdu nadšená, za mě Třetí ucho překonalo Polovičního krále, osud postav nebyl tak temný a beznadějný, všechny příběhové linky byly zatraceně zajímavé a napínavé. Nejvíce mě nadchl příběh Ika a jsem nadšená, že se autor rozhodl věnovat této postavě a pak krále Dara. Vývoj postav v průběhu knihy byl skvělý.
Poznáváme z tohoto světa další roviny, jak zeměpisné, tak ty náboženské, některé nejasnosti z prvního dílu získávají pevnější obrysy, ale ke konci příběhu se objevují nová překvapení. Už teď tedy doufám, že se budeme moct těšit na další pokračování, protože druhý díl věru nezklamal!

cathyblack
30.01.2023 5 z 5

Bravo! Konečně nějaká česká fantasy, která mne překvapila a zazdila mezi stránky svou hutností. Do toho jděte!

Číst Třetí ucho pro mne bylo docela překvapivě příjemné, přestože jsem se do Polovičního krále nemohla začíst, nedokázala se do příběhu dostat. Byla jsem nucena sáhnout po audioknize, to jen na okraj Nakonec mě i ten poslech, hlavně finále prvního dílu, rozdupal na maděru.

Třetí ucho jsem však hltala a užívala si všechno, co nabídlo. Od pěkných souvětí a povedených popisů až k postavám, ke kterým si čtenář během čtení prostě tvořil jakési pouto. I k těm, které nejsou zrovna na první pohled kladnými hrdiny. Proměna charakteru jedné z postav mi udělala radost, i když byla lehce předvídatelná. Ale já si tu proměnu sama přála. Nakonec to autor vyšvihl ještě o stupínek výše doslova božím epilogem. Svět byl vystavený dobře, jeho zákony fungovaly jak měly. Žádné zaškobrtnutí. Naopak, jsem strašně nalákaná na další díly a klidně si těch několik let počkám. Tohodle je trošku pro Česko škoda, chtělo by to překlad a někam za hranice.
Na druhou stranu, může to být jen naše a nikoho jiného. Takový ptačí národní poklad, co místo aby bořil mosty, tak je staví?



Doufám, že se pan Hamouz brzy vyšvihne mezi více zmiňované, oceňované autory a Ptačí srdce získá více fanoušků.

Chidlink
21.11.2022 5 z 5

Úžasné. Hodně se mi líbil vývoj postav, který je zde značný. Oldenik je pro mě naprosto fascinující postava a oblíbil jsem si ho víc, než Kaladina z Archivu bouřné záře, což je až neuvěřitelné :D Nevím jak přežiju čekání na další díl :(

Eli1990
28.08.2022 4 z 5

Série Ptačí srdce (i když pořád úplně nevíme, proč nese tenhle název) je pro mě napříč dospělou fantastikou fakt objev.
Musím ale říct, že po prvním díle jsem měla trochu vyšší očekávání, asi že přijde nějaký extra epic moment, což se nestalo. Na druhou stranu všechno ostatní je vynikající, sloh, jazyk, charakterový vývoj postav (v tomhle díle obzvlášť, kdy postavám, kterým na začátku chcete nafackovat, na konci fandíte) a rozjíždějící se magický svět, který vypadá hodně slibně.
Největší plus je to, jak to do sebe všechno časem zapadá, to objevné “kliknutí” ve vašem mozku, pokud jste od začátku četli pozorně.
I tak si myslím, že by Třetí ucho sneslo trochu kratší stopáž, na to, že je to kniha bez nějaké větší akce, je víc jak 750 stran přece jen trochu moc.
Pevně doufám, že na další díl nebudeme čekat mnoho let, protože tohle prostě chcete číst dál.

Shizunk
03.06.2022 5 z 5

No tak tohle je pecka. Po prvním dílu jsem neměl kdovíjakou chuť vůbec pokračovat. Po druhém mám chuť se vrátit k prvnímu, abych se podíval, co všechno mi uniklo. Nikdy knihy nečtu dvakrát, ale začínám mít pocit, že u téhle série budu muset dělat výjimky.
Kde se první díl vlekl odnikud nikam, protože jsem nevěděl, na čem opravdu záleží, tady mě příběh okamžitě vtáhnul. Pryč jsou nešikovné a zjevně nadbytečné kapitoly. Boříme se hlouběji do mysli hlavních postav. Začíná být vidět, kam to všechno směřuje. Kde jsem dřív nevěděl, proč mě má něco vůbec zajímat, teď už dopředu tuším zradu. Jen nevím, odkud přesně přijde a jak. Ještě budoucnost ani nenastala a už z ní mám obavy, protože vím, že nebude mít slitování a nelze jí uniknout, protože lidé zkrátka jsou, jací jsou.
Nebo možná ne? Způsob, jakým se ze zloduchů možná stanou o fous lepší lidé, je super. A ještě lepší je, že si nejsem jist. Je to jen záchvat svědomí, nebo to dotyčnému vydrží? Má proto dostatečné důvody? Tahle část je vystavěná skvěle.
Začíná být zjevná neuvěřitelná velikost příběhu a světa ve kterém se odehrává. Ale tentokrát tu není ani jedna nadbytečná stránka. Ani jedna příběhová linka, kterou bych raděj přeskočil, abych se dostal k těm, co mě zajímají. Zajímají mě všechny, a zpětně pozvedávají i ty, kterým jsem nerozumněl v předchozí knize.
Takže zatím Třetí Ucho vypadá jako příslib něčeho opravdu velkolepého

tomas7320
22.03.2022 5 z 5

Tak tohle jsem si fakt užil. Parádní pokračování prvního dílu. Ano je to pomalé a v dnešní zrychlené době tento děj asi ne každému sedne, ale pro mne to bylo to pravé tempo, které mojí fantasy duši dostalo do starých dobrých časů, kdy se v příbězích nikam nepospíchalo a já mohl poznat spoustu maličkostí příběhu, který je opravdu skvěle propracovaný.

luculi
18.02.2022 3 z 5

Co na knize rozhodně oceníte, tak autorův styl psaní, bohatý jazyk a to, jak obrovský svět dokázal stvořit. Na jednu stranu se do toho začtete a budete si užívat každý detail, který kniha poskytne. Jen málokdy se mi podaří narazit na tak propracovanou fantasy.

Ale na druhou stranu se budete pohybovat neskutečně pomalu po dětských krůčcích a v ději se dostanete jen o kousek. Jelikož se rozpitvává opravdu vše. Hodně velká a obsáhlá kronika, kterou jsem nejednou srovnávala s Hrou o trůny.

Ten, kdo si užívá tento styl příběhů, si určitě přijde na své. Zařadila bych to mezi nejlepší českou fantastiku, přestože nedávám plné hodnocení. Pro mě to každopádně bylo hodně, hodně dlouhé, až zbytečně. Čím déle trvalo se dostat ke konci, tím více se moje pozornost ztrácela. Což je škoda, protože je to výborné a po obsahové i jazykové stránce se mi to líbí, i když žádná z postav mi do oka zrovna nepadla. Ale doporučila bych nějaké ty škrty, protože v těchto knihách přece nejde o kvantitu stránek, ale o kvalitu a bohatost děje a postav.

Nicméně nevím, jestli budu pokračovat. Série by měla mít dokonce až šest dílů a pokud bude každá kniha trvat tři roky do vydání, tak to čekání mě dvakrát neláká...

Autorovy další knížky

Jan Hamouz
česká, 1986
2018  86%Poloviční král
2022  92%Třetí ucho

Kniha Třetí ucho je v

Právě čtených2x
Přečtených44x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených6x
Knihotéce57x
Chystám se číst40x
Chci si koupit18x
dalších seznamech2x