Pstruh

Pstruh https://www.databazeknih.cz/img/books/63_/63623/bmid_pstruh-63623.jpg 3 21 6

Románový příběh ženy, která sama zcela lhostejná k mužům, je na nejvyšší míru vzrušuje a chladnokrevně toho využívá pro svou osobní kariéru i osobní uspokojení.

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Odeon
Originální název:

La Truite , 1964


více info...

Přidat komentář

PREBURDA
29.04.2021 3 z 5

Knihu (jsem našla v knihovně mých rodičů, cena pro úsměv 13 Kč) je román, řekla bych lehce psychologický o lidech a hlavně o mladé ženě. Číst tuto knihu v 60. - 70. letech........vůbec bych nechápala o čem je v ní řeč, v té době pro nás něco nepředstavitelného. Slova jako byznys, akcie, firmy, bowling.....sci-fi slova.
Hlavní aktérka Frederika, z mého pohledu byla velice zasažena a psychicky ovlivněna v dětství chováním svého otce. Přišlo mi, že jako muž v jejích očích vůči ženám se jí naprosto zhnusil a to ovlivnilo chování později jí samotnou k mužům, využívala je, ale se ctí ke své osobě. Nepoznala a chyběla jí láska, otce-muže. Proto jak jí autor nazval - pstruh, využívala a s grácií sobě proklouzávala životem.
Knihu bych doporučila si přečíst, každý si v ní najde svůj pohled.

Messilina
31.03.2019 2 z 5

Největší plus této knihy je něco, co bych nazvala francouzská atmosféra. Jinak, ale je to kniha pro velmi pokročilé čtenáře. Anebo lépe velmi specifické čtenáře. Já sama jsem si z knihy vzala jen tu atmosféru, děj sám nic moc.


Mahuleno
08.08.2017 3 z 5

Frederika - žena, která muže provokuje, snad ani ne záměrně, prostě je taková živočišně. Vaillland hledá přirovnání právě v živočišné říši: "Isaac to rozpoznal rychleji a přesněji než já. Objevil na první pohled to, co já hledám od setkání s Frederikou. Promarnil jsem čas s lamami, s pumami, ovcemi, kožešinovými zvířaty, s malajským nártounem a s krtkem. Frederika je pstruh."
Přiznává, že někdy by si přál, aby se jeho postavy chovaly (v reálu - je to koncipováno jako vyprávění o okruhu jeho známých a snad přátel) tak, aby se to hodilo do jeho knihy ("...chtěl bych, aby zemřel dřív než já, abych mohl o jeho smrti napsat...").
V části IV - Frederičino vyprávění - autor vyznává: "Když píši, chovám se jako ona; ve dnech, kdy jsem ve formě, nevím, kam mě má vyprávění zavedou, ale postupuji bezpečně. Když píši román, všímám si v životě kolem sebe jen toho, co mi může posloužit pro román."
Tato část knihy se mi líbila nejvíce, v kapitole "Saint-Genisovo vyprávění" jsem měl chvílemi pocit, že čtu Franze Kafku...

Gagarin
01.09.2015

V 60. letech to tady muselo působit jako zjevení, myslím, že málokdo chápal, v jakých kulisách se ta kniha odehrává (bowling, burza, apod.). Jde o letmou sondu do života jakési staré zlaté mládeže Francie té doby, trochu to zavání Kunderou. Mimořádně povedená je obálka, která přímo dýše bruselem, ta (a tenkost knihy) mě ostatně přiměla k tomu, si příběh přečíst. Dojem je ale takový...rozplizlý.

Koka
13.04.2015 5 z 5

Toto bylo naprosto nečekané. Nepovšimnutá kniha, která je dost tenká na to, abych to s ní riskla, mi nabídla zajímavý zážitek. Čím více jsem se nořila do příběhu, tím intenzivnější jsem měla pocit, jakoby postavy a atmosféra doby vypadly Francoise Saganové z poznámkového bloku a svým odtažitým způsobem, charakteristickým pro tvorbu z 90. let 20. století, s okem chladného pozorovatele, je uvedl v život Milan Kundera. Jenomže tato kniha je z roku 1964! Jak to, že všichni nečteme Rogera Vaillanda, vždyť Pstruh u nás vyšel krátce po vydání ve Francii, už v roce 1966 v nákladu 135 tisíc výtisků?!
Jenom několik málo postřehů: nevěřte zdejší anotaci – vyvolává dojem, jakoby šlo o banální příběh prodejné zlatokopky; není tomu tak, tohle je vyšší hra. Fascinující byla profesní prostředí, v nichž se děj odehrává, a jejichž terminologie dokládá nejen autorův ponor do tématu, ale i virtuozitu české překladatelky: bowlingová herna, chov pstruhů, kovoobráběcí dílna, papírenský průmysl, velkopodnikatelské prostředí nadnárodních korporací. A tam probíhá divný příběh jakési Frederiky, vdané panny, kterou všichni chtějí - pomilovat nebo využít pro své choutky, či obchodní cíle, použít jako nástroj osobní msty či vlastní prestiže. Ale ona uniká, proplouvá jako pstruh, který nemyslí a necítí, jenom animálně plave za kyslíkem. Konfrontace vztahů malé skupiny přátel či párů k této divné, neuchopitelné Frederice je katalyzátorem, který spouští zajímavé reakce. Příběh – jeho jazyk i děj, nenesou známky stáří, a proto knihu doporučuji i těm, kteří ke knihám z minulého století říkají „nebrat“.

maryzka
29.06.2013 2 z 5

Zajímavá kniha o ženě, která mezi muži proplouvá jako pstruh volně a svobodně. Jinak je tam popsán život hrdinů soukromě a politicky- především osudy lidí v II. světové válce, finančnictví v Americe( burza, vznik akciových společností, získání peněz, známostí v politice, nebo politický konflikt mezi Francii a Monakem). Myslím si, že se své době mohla tato kniha být populární, ale dnes už se to možná přečte a zapomene, že tato kniha kdysi vyšla. Možná bych k té damě šla na školení jak manipulovat s muži

Autorovy další knížky

Roger Vailland
francouzská, 1907 - 1965
1966  59%Pstruh
1959  100%Zákon
1993  98%Vysoká hra
1946  60%Povedená hra
1969  60%325000 franků; Zákon; Pstruh

Kniha Pstruh je v

Přečtených26x
Čtenářské výzvě4x
Knihotéce44x
Chystám se číst7x