První cesta kolem světa

První cesta kolem světa https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/137030/mid_prvni-cesta-kolem-sveta-0ML-137030.png 4 18 11

Deník, v němž anglický mořeplavec a objevitel James Cook zachytil zážitky a zkušenosti z první objevitelské cesty kolem světa. Plavba trvala Cookovi celkem tři roky a jejím cílem bylo pozorovat na Tahiti průchod Venuše roku 1769.

Přidat komentář

elcapitano
30.01.2023 3 z 5

Dávám neutrální hodnocení, nejedná se o knihu ve smyslu díla, které je psáno pro čtenáře. Lodní deník má jinou funkci - je to záznam faktů a událostí, které se přihodí při cestě, je to dokonce právně závazný dokument. Forma lodního deníku je tedy naprosto čtenářsky nezáživná. Pro nás to však může být dobrý studijní materiál. Poznáme úroveň tehdejšího myšlení směrem k přírodním národům, vidíme, jak fungovalo námořnictvo apod. Mezi řádky strohého funkčního textu lze vyčíst, jaké to muselo být ohromné dobrodružství - objevit Nový Zeland např.

Antoramix
12.10.2021 3 z 5

Těžko hodnotit, jelikož je to námořní deník. Pokaždé tam tedy musí být informace o síle a směru větru a i některé dny jsou velmi stručné a nezajímavé. Naopak to, co vás cestovatelsky obohatí, jsou setkání s domorodci a popis jejich kultur a způsobu žití. Ani se nelze divit, že se mu někteří členové posádky pokusili desertovat za pohlednými tahiťankami. Ovšem trest, a to za jakýkoliv prohřešek, byl vždy velmi přísný. Holt kázeň musí být. Návrat do Anglie pak byl díky úplavici genocidou posádky. Další jeho deníky jsou rozepsány podrobně, takže tady je to tak trochu odbyté, možná i překladatelem. Kde je třeba smrt Tupií ? Některé části jsou prostě vynechané, což je škoda.


IHT
18.09.2021 4 z 5

Misty zajimave, misty prilis heslovite. Skoro mi pripada, ze byly prelozeny jen nektere pasaze. Rada veci je prijemne detailnich, rada hrozne povsechnyvh (ztroskotani u Australie treba). Urcite to neni dobry cestopis, mozna snad sonda do namornicke duse.
Bizarni je vsak standardni postup objevitelu - k nekomu prijit domu a kdyz Vas neprijmou s otevrenou naruci, tak i strilet... :-(

Jerry H
02.12.2020 4 z 5

Tak zase něco jiného, než klasická četba. Tento autor toho za svůj život zažil minimálně na sto knih. Zajímavé se ponořit do doby, v které žil, do zemí, které navštívil a co všechno prožil. Prostě akce, dobrodrůžo, objevování.

GYROTOURBILLON
05.10.2020 4 z 5

Ale ano , hezky napsaný denník JC. Pravda mapa by se hodila , ale to dobrodružství na moři, umírání posádky , poznávání domorodců , krajů , to muselo být krásné i drsné zároveň. Proto k této knize doporučuji knihu Idioti na plavbě kolem světa. Kniha již není v prodeji , přesto stojí za to si ji půjčit. Mě tedy též nadchla, zde mapy jsou a hlavně je to i o vzniku samotného plavidla v Ústí nad Labem, kousek pod Střekovem a obeplutí celé země.

mi-380
02.07.2020 4 z 5

Bez literárních ambicí, zato s maximální výpovědní hodnotou, prostě kronika. Ale na rozdíl od dětských deníčků nebo mého google kalendáře jde o zápisky drsné, dokumentující dobu velkých objevů a dobrodružných výprav, které by se daly klidně přejmenovat na sebevražedné skoky do neznáma.
75 % (zatím 11 hodnotících s průměrem 82 %).

V sobotu, dne 19. listopadu (1768)
– Silně zamračeno. Přijal jsem na loď zásoby rumu, vody a jiných potřebných věcí. Dal jsem vysázeti 12 ran Johnu Thurmanovi za to, že nechtěl pomoci plachtáři při opravě...

Ve středu, dne 9. srpna (1769)
Obyvatelé jsou skoro pěknější barvy než na ostrově Jiřího, obzvláště ženy jsou hezčí a muži nejsou tak ku krádeži náchylní a jsou otevřenější povahy a volnější ve svém chování.

Ve středu, dne 1. listopadu (1769)
… domorodci, pobyvše s námi nějakou dobu, prodali nám humry a 2 úhoře. Potom připluly zase jiné lodice a domorodci nám nechtěli za naše věci ničeho dáti, a konečně lidé z jedné lodice nám ukradli plátno a nechtěli nám je vrátiti, ať jsme činili, co chtěli. Vypálil jsem na ně ránu, potom druhou, hrozili nám vesly; vystřelil jsem třetí ránu a dali se na útěk, a my se dali na jihovýchod.

Ve čtvrtek dne 24. ledna (1771)
– Dopoledne zemřel John Trusslow, námořní desátník; muž tento byl ctěn od každého z nás. Mnoho našich lidí leží těžce nemocno na zimnici a úplavici. Přičítáme to vodě z „Princových ostrovů“.

V neděli 27. ledna (1771)
– Zemřeli: Mr. Sydney Parkinson, přírodo-historický malíř Mr. Bankse, a brzy po něm John Ravenhill, námořník, starší člověk.

V úterý 29. ledna (1771)
– Proměnlivé počasí. V noci zemřel Mr. Green, vyslaný královskou společností k pozorování příchodu Venuše. Byl už dlouho churav.

Ve čtvrtek 21. února (1771)
– Mezi 2. Až 3. hodinou jsem pozoroval Slunce a Měsíc. V noci zemřel Alexander Simpson, výborný námořník (na úplavici). Ráno jsem dal potrestati 12 ranami Tomáše Rossitera, protože se opil, na důstojníka na stráži útočil a některé nemocné tloukl.

Stanas513
05.09.2019 4 z 5

Cestopisy také nejsou mým oblíbeným žánrem, ale má to spád a určitě jsou zde důležité informace co se týká objevitelské cesty.

Kozel
26.05.2019 5 z 5

Cestopisů jsem v životě moc nepřečetl; není to zrovna žánr, po kterém bych měl potřebu sáhnout. Osobnost Jamese Cooka mě však lákala a byla to skvělá volba. Jeho deníkový zápis z tříleté plavby kolem světa se skvěle čte.

Cook sice coby spisovatel není nejzdobnější v popisech a mnoho zápisů je monotónních ohledně pozorovaného okolí. Ovšem ještě víc je těch částí zajímavých. Jednak z nich vysvítá Cookova povaha, kterou mohu jedině obdivovat; hotový prototyp anglického gentlemana - vzdělaný, bystrý, povznesený, spravedlivý, odtažitý, s typicky suchým smyslem pro humor, zvídavý, schopný, přátelský a diplomatický. A samotná dobrodružství party námořníků pod jeho velením jsou ovšem až na beletristické úrovni lepší kvality. Ty příběhy skutečně bavily. Jelikož hlavním cílem cesty bylo Tahiti, věnuje se jim Cook velmi zevrubně a v hlavě neodbytně bušila asociace s loděmi Bounty a Essex. Kontrasty jednotlivých domorodých kmenů, hlavně na Novém Zélandu. A boj s neúprosným nepřítelem jménem úplavice při cestě domů.

Tohle jsou jednoznačně doporučeníhodné zápisky, které stojí za studium. A to i v dalších dílech z celkových tří.

Ronnie68
10.05.2019 5 z 5

Skvělý cestopis, který je ve formě deníkového zápisu

žeryk
25.03.2019 3 z 5

Cestopis asi nebude nikdy mým oblíbeným žánrem, nicméně, má to spád a četlo se to poměrně dobře. Kdyby byl čas, tak je to kniha pro ukrácení dlouhého večera.

zdeez
16.03.2019 5 z 5

Poutavé čtení, které zaujme i moderního čtenáře.

Štítky knihy

cesty kolem světa

Autorovy další knížky

James Cook
britská, 1728 - 1779
1978  81%Cesta kolem světa
1922  79%První cesta kolem světa
2016  80%Deník kapitána Cooka / Captain Cook´s Journal
1922  80%Třetí cesta kolem světa
1922  100%Druhá cesta kolem světa