Prsten

Prsten https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25761/prsten-25761.jpg 4 6 3

Svým románem o rodině svobodného sedláka Michala Hamra zavádí autor čtenáře ke slavkovu, do kraje pornamenaného Napoleonovou "bitvou tří císařů". Ústředním motivem je milostný příběh vznětlivého mladíka a dcery hospodáře ne svobodném statku. Kolem milenců a jejich blízkých rozvíjí autor temný obraz moravského venkova za napoleonských válek a v době hladomoru r. 1821. Krom jiného popisuje průběh poslední selské rebelie v našich zemích a postihuje i počínání rozpor mezi zámožnými hospodáři a vesnickou chudinou, které dosud spojoval útlak vrchnosti. Vzpoura byla potlačena a vůdcové uvězněni.... celý text

Přidat komentář

Nofar197
03.12.2022 4 z 5

Knihu jsem dostala coby patnáctiletá a musím říci, že se mi velmi líbila. Neobyčejně ctive popsané reálie tehdejší doby, selské povstání i k neúspěchu odsouzená láska mezi Hamrovou dcerou Ondrejkou a jejím bratrancem Germainem. Samozřejmě že tehdy jsem jejich vztahu fandila. Po více jak třiceti letech říkám, že s tímto mladým mužem by ji žádný klid a štěstí nečekalo. Naštěstí její rodiče měli rozum.

Jája92
27.03.2022 4 z 5

Ke knize jsem se dostala náhodou a vzhledem k tomu, že byla napsaná již v roce 1959, příliš jsem od knihy neočekávala.
Musím však přiznat, že mě mile překvapila. Kniha popisuje rok života na vesnici i ve městě v dávných dobách, vypravuje příběh obyčejných lidí, kteří si musí své živobytí tvrdě vydřít a vrchnosti, která touto "lůzou" pohrdá. Nacházíme se v roce 2022, změnilo se snad od té doby cokoliv?
V knize se odehrává milostný příběh Ondřejky a Germaina, které ovšem pojí příbuzenský vztah! Do toho si příroda nemilosrdně pohrává s osudy lidí a k rebelii zbývá jen krůček. Jak se obyvatelstvo vypořádá se zmarem přírody i se svými srdci poháněné touhou i láskou se dozvíte v samotné knize :-)


Atlantis
01.05.2018 2 z 5

Kniha na svou dobu působí velice staromódně, něco jako Kalibův zločin nebo Kříž u potoka. Sledujeme klasicky rok na vesnici, kdy i ta nejmenší ptákovina znamená vzrušující dobrodružství (vyhánění dobytka na pastvu - zív, krádež dvou, DVOU!!, pytlů soli - zív, zív), a ploché postavy. Slaboučké.