Rok v Provenci

Rok v Provenci https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/248423/mid_rok-v-provenci-Rfa-248423.jpg 4 403 403

Provence série

1. díl >

V prvním díle volné trilogie o půvabech a zvláštnostech života v jihofrancouzské Provenci (Navždy Provence a Znovu Provence) se společně s autorem podíváme do líbezné krajiny, kde voní levandule, rodí se výborné víno a jedinečné kulinářské dobrůtky – vínem úžasných značek počínaje a slavnými lanýži konče –, a kde bydlí lidé, jejichž život jim můžeme jen závidět. Za knihu, ze které se záhy po jejím vydání stal světový bestseller, získal Peter Mayle v roce 1990 prestižní cenu British Book Awards pro rok 1989 za nejlepší cestopisnou knihu.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Olympia
Originální název:

A Year in Provence , 1990


více info...

Přidat komentář

Lunďák
10.05.2024

Nehledejte v této knize literaturu, styl, používání barvitých výrazů nebo naopak strohé věty McCartyho. Zde jde pouze o jednu jednoduchou věc. Popis toho nejkrásnějšího požitku ihned po milování a tím je dobré jídlo a vše kolem něj. Když se chcete odstěhovat "nadobro" do Provenci, musíte zřejmě svůj starý život spálit a začít žít nový, prostě se znovu narodit. Poslouchat, učit se a hlavně dodržovat místní zvyky, ať jsou jakékoliv. Kdo by nechtěl jen v klidu opravovat dům s vinicí a sadem třešní, jezdit po místních pekárnách, řeznictví, vinařství a lisovnictvím olivového oleje. Užívat si závody koz, výstavu psů apodobné přitroblosti. Jenže holt pokud bychom všichni, chtěli bydlet v Provenci a žít takový život - už by to nebyl takový život v Provenci.

vvikingg
07.04.2024 5 z 5

Poslechl jsem jako audio knihu, namluvil skvěle Pavel Chovanec a poslech jsem si rozdělil vždy denně 2 měsíce celá audio kniha trvá přes 8 hodin. Svérázné figurky francouzských vesničanů byli naprosto skvělé. Z knihy se posluchač doví mnoho zajímavých věcí nejen o Provenci, ale i Francii a Francouzech. Francouzi jsou posedlý jídlem a při poslechu jsem často dostával hlad.


libuse6749
11.02.2024

Co se vám vybaví, když se řekne Provence?

Většině asi fialové levandulové pole, pronikavé vůně. Ale Provence není jen o levanduli, celý rok v této oblíbené francouzské lokalitě vám přiblíží autor Peter Maile, Angličan, který tam s manželkou zakoupil dům.

Od ledna po prosinec přibližuje, jak se žije cizincům mezi domorodci. Jaká úskalí na ně mohou číhat třeba v pojetí času a plnění termínů po francouzsku nebo jak ovlivní jinak poklidný život, když zavane mistral. V průběhu čtení se vám budou určitě sbíhat sliny nad labužnickou kuchyní, proteče mnoho litrů vína a šampaňského, nebude chybět vyprávění o olivovém oleji a dozvíte mimo jiné zajímavé informace o hledání lanýžů.

Autor dokáže po pár stránkách přenést na čtenáře místní atmosféru, příběh psal doslova sám život a je to z něj cítit. Je velmi inspirující, úplně se podat pomalu plynoucímu stylu života, stejně jako to udělal autor s manželkou. V průběhu čtení jsem spřádala plány, kam se odstěhuji já.

Kniha vyšla již v několika vydáních a já ji rozhodně doporučuji, zvláště těm, kteří chtějí v této hektické době trochu zabrzdit. Na knihu volně navazují knihy Znovu Provence a Navždy Provence. Mimochodem, jestli jste si oblíbili romantickou komedii Dobrý ročník, tak právě autor napsal jeho předlohu.

Bedřich63
27.12.2023 5 z 5

Mile popsaný způsob života anglických přistěhovalců do oblasti Provence ve Francii. Charakteristické pro tuto oblast je pomalé tempo života, časté gurmánské zážitky, spousta výstav, festivalů a různých akcí zaměřených na společně prožité okamžiky, minuty a hodiny. Pro nás množství nepředstavitelných, ale určitě zajímavých a přitažlivých odlišností. Náš život je mnohem hektičtější, než autor popisuje ve své knize.
Autora jsem si oblíbil už u zbývajících dvou knih této série, kterou jsem nečetl postupně. Poohlédnu se i po nějaké další jeho knize, jeho styl mi sedí.

Maki229
01.10.2023 4 z 5

Příjemně se četla. Seznámení s běžných životem vesniček na jihu Francie. Osobně jsem v Provence nebyla, ale byla mi velmi blízká s naším krajem jižní Moravy - trhy, vinohrady, lidé, kteří zase tolik nespěchají a rádi si posedí u dobrého jídla a pití. Byl to pro mě tak trochu návrat domů, ke stylu života, který je mi blízký... A s nadsázkou mohu říci, že rozdíl je v tom, že u nás na jižní Moravě nemáme lanýže.

Radimka
30.09.2023 3 z 5

Vlastně si nejsem jistá, jestli je to ta kniha, co jsem kdysi četla. Ta moje byla o jídle, víně, olivovém oleji a o rekonstrukci provencské usedlosti. Četla jsem ji na dovolené v Provence a dost jsem se bavila, protože v té době jsme byli po rekonstrukci bytu a dost mi to ty problémy připomínalo.

bararich8
23.06.2023 5 z 5

Ideální čtení před dovolenou v Provence, příjemně naladí, udělá hlad po všech těch dobrotách a člověk se nemůže dočkat, až to všechno spatří a pozná na vlastní kůži (nebo spíš chuťové pohárky). Bavila jsem se výborně, knihu moc doporučuji. I kdybyste do Provence nechtěli. Protože po přečtení chtít budete.

Luigi1
05.06.2023 4 z 5

Tak nějak oddechové čtení na dovolenou

Johncze
07.10.2022 5 z 5

Příjemné počtění o životě v Provenci, kde jeden měsíc v roce představuje jednu kapitolu. Ve výsledku se točí všechno kolem jídla, takže počítejte s tím, že budete mít neustále hlad (i když jste sami po jídle). Příběh je podán mile a s lehkostí. Netuším, zda bude dost zajímavého materiálu na další díl, ale zkusím.

fénix56
14.07.2022 4 z 5

Měla jsem to štěstí navštívit Provence, mám ráda dobré jídlo i dobré víno. Líbí se mi neuspěchaný život obyvatelů Provence, jejich několikahodinové posezení u jídla, takže se mi nemohla knížka nelíbit.
Navíc je to zpestřeno spoustou osobních zážitků spisovatele (kamenný stůl, příšerný Tony, otravní návštěvníci, svérázní řemeslníci atd.)

alekis
01.02.2022 5 z 5

Jedna z nejlaskavějších knih. Jednoduchý děj, spíše popisný, ale čtení je to rozkošné. Manželé - Angličané, kteří se rozhodli koupit domek v Provenci, poznávají v průběhu roku krásy, potěchy a zvláštnosti tohoto nádherného regionu.
Pevně doufám, že Provence je stále taková, jak ji autor popsal v roce 1990... a jak bych si přála se tam vypravit. Kdo ví, třeba se podaří, svět je plný krásy :-).

Knihomillka
09.12.2021 5 z 5

Tuhle trilogii jsem četla během léta. Autor se přestěhoval do Francie se svojí manželkou (podobně jako to udělal můj oblíbenec Peter May) a popisuje trampoty cizáka mezi Francouzi. Hrozně jsem se nasmála a děkuji autorovi za přiblížení života na francouzském venkově. :)

Marla
12.11.2021 5 z 5

Voňavé a chutné čtení o radosti ze života a o umění si život užívat. Ráda se k němu vracím.

yellow
07.11.2021 5 z 5

Velice příjemná oddechovka, která humorným způsobem popisuje první rok autora v jižní Francii.

harena
02.10.2021 5 z 5

Zaujal mě komentář čtenářky 85098211, která Rok v Provenci poslouchala jako AUDIOKNIHU a půjčila jsem si ji také. Doporučuji, díky skvělému přednesu sympatického Pavla Soukupa se v klidu přeneseme do krásné Provence, jako kdyby jste to byli vy, kdo tam koupil dům, hovoří se sousedy, buduje ústřední topení, pořídí si velký čtvercový stůl vyrobený z jednoho kusu kamene a navštěvuje všechny malé i větší hospůdky v blízkém i vzdáleném okolí. Krásný zážitek, pohodové a úsměvné čtení jsem si užila.

Tebby
26.09.2021 3 z 5

Pohodové čtení, které nenadchne ani neurazí. Jakožto vegetariána mě detailní popisy všech způsobů příprav masa moc nenadchly, ale popisy krajiny a života v Provence byly úžasné. Určitě se tam chci někdy zajet podívat.

85098211
14.09.2021 5 z 5

Audiokniha, kterou jsem poslouchala, je výborně načtená sympatickým hlasem Pavla Soukupa. Jedná se o příjemné a pohodové vyprávění, ve kterém se přeneseme spolu s autorem do nádherné Provence. Ten zde nepopisuje žádný ucelený příběh, jako spíše rozličné příhody a střípky toho, co jakožto Angličan ve Francii a konkrétně v této její části zažil. Moc se mi líbilo střetávání dvou různých kultur, přičemž ta francouzská je – pro mne tedy určitě ;-) - sympatičtější a také mému srdci definitivně bližší. Knihu autor rozdělil podle jednotlivých měsíců do dvanácti částí a ukončil ji stejně jako běžný kalendářní rok prosincem. A i když se to možná nezdá, každé období má něco do sebe. Zážitky jsou totiž skvělé v každé roční době a já jsem se opravdu často přistihla, jak se směji vtipným situacím a autorovým humorným postřehům. Kniha je prostě takovým hezkým pohlazením na duši, proto ji nejenže hodnotím plným počtem, ale zároveň doporučuji k přečtení těm čtenářům, kteří chtějí aspoň na chvíli zapomenout na všechno kolem sebe a přenést se do světa, kde si mohou pochutnat (nejen) na lanýžích a vypít vynikající víno ;-).

MarioKingOfPlot
10.09.2021 5 z 5

Pre tých ktorí hľadajú romantiku, síce bez vzťahov ale s gastrozažitkami Povensalska a s krátkymi poviedkami o bežnych a niekedy aj vtipných situáciach a ľuďoch vo fracuzskom raji - v Provensalsku. Kniha je rozdelená na 12 častí- každý mesiac v roku a rozpráva a porovnáva život angličanov s francuzmi.

drakamena
19.07.2021 5 z 5

Kniha, která mi opakovaně vnesla úsměv na rty. Jednoduše dílko pro dobrou náladu. Skvěle napsáno, humor laskavý a milý. Poslouchala jsem jako audiobook a byl to vskutku zážitek. Určitě si poslechnu i další díly!

Nicole_picole
04.02.2021 odpad!

Příšerné, nečtivé, nezajímavé. Hlavní hrdinové popisují svůj život v Provenci..jak je vše složité oproti Anglii odkud pocházejí..ale že je v Provenci všude dobré jídlo..a o to jediné jde. Vážně nevím čím tahle kniha zaujala tolik čtenářů.