Prostě běž!

Prostě běž! https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/335800/bmid_proste-bez-LaL-335800.jpg 4 5 1

"Kniha od nadšenců, jako jsi ty, kteří běhají pro radost - tak jako ty." Eda Kožušník založil v roce 2013 blog s názvem Prostě běž!, pro nějž je charakteristických 66 běžeckých rad, a nová příručka vychází právě z něj. Eda na svém blogu tvrdí, že běhání není žádná věda, on sám běhá především pro radost. „Největším problémem začátečníků je vzít odvahu a vyběhnout. Příručka je tedy především o motivaci zvednout zadek, nazout boty a nebát se zdolat první kilometry,“ říká Eda. Nejen z toho důvodu se nová příručka vedle prostých běžeckých tipů opírá o dvě desítky inspirativních příběhů lidí z celé ČR. Lidí, kterým během změnil život podobně, jako může vám. Cílem autorů bylo, aby se v ní každý našel. „Proto čtenářům nabízíme pestrou skladbu příběhů. Od těch, kteří díky běhu zhubli, přestali kouřit, dosáhli met, o nichž se jim nikdy předtím nesnilo, či běhají bosi, navzdory vysokému věku či ztrátě zraku,“ popisuje spoluautorka příručky, novinářka Eva Fryšarová, která si pro radost tvoří blog zabehu.cz. Na 200 stranách nechybí ani základní zdravotní rady, doporučení pro začátečníky, odpovědi na nejčastější otázky či rámcové tréninkové plány. Hobby běžci se v příručce setkají také s našim předním běžcem a několikanásobným vítězem RunTour Vítkem Pavlištou, který razí stejnou teorii jako oba autoři: běhání není věda, stačí obout kecky a… prostě běžet!... celý text

Přidat komentář

Peleus
10.05.2020 4 z 5

Edvard Kožušník, bývalý europoslanec za ODS a zkušený lobbista, je zároveň nadšeným amatérským běžcem původem ze sportovní rodiny. Jakožto amatér umí pochopit pocity začátečníka, jehož nahlodávají vnitřní strachy a nejistoty.

Kniha má tři části. V první (66 rad) odpovídají autoři na nejčastější otázky běžeckých začátečníků, a tohle je důvod, proč byste si ji mohli pořídit. Najdou se tu odpovědi i na zdánlivě banální otázky, které začínající běžce napadají a na které renomované kapacity málokdy odpovídají, neb je považují za nepodstatné.

Druhá část věnovaná běžeckým bolístkám se sice tváří odborněji (také to sepsala "běhající lékařka"), avšak za mě má jen malý přínos. Už z podstaty věci nejde radit ohledně zdravotních problémů, aniž byste znali konkrétní případ. Takže se čtenář dozví více méně obecné základy ohledně problematiky. Do života si odnese poučení, že svaly má protahovat a posilovat, event. navštívit odborníka.

Třetí část je myšlena motivačně, jelikož se jedná o zkušenosti jednotlivých běžců, jimž autor změnil život, neboť je přivedl k běhání prostřednictvím svého blogu Prostě běž a zdarma pořádaných on-line "kurzů" (leden, duben, září). Za mě jsou některé příběhy zajímavé, jiné méně. Záleží na vašich zkušenostech a individuálních názorech.

Jako celek se mi ale kniha líbila. Přesně tohle začátečník potřebuje - možná méně odborné teorie a více motivace/podpory/uklidňování ve smyslu - "to dáš!". Tohle není špatný způsob, jak skutečně začít!

Jak se říká: "Je jedno, jak rychle běžíš, i tak dáváš na p**** těm, co zůstali sedět na gauči!"

Autoři knihy

Edvard Kožušník
česká, 1971
Eva Fryšarová
česká, 1990