Prorok a Lady Kosice

Prorok a Lady Kosice https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/525869/bmid_prorok-a-lady-kosice-654b66011e424.jpg 5 7 4

Postmoderní román o prapodivném sociálním experimentu a nejslavnějším zrádci dějin. Vážně mohou příběhy staré tisíce let stále ovlivňovat současnost? Pavel bydlí v malém městečku, které se jednoho dne stává dějištěm šíleného experimentu. Hledá proto způsoby, jak nastalou situaci přečkat, a navíc se musí vypořádat s problémy způsobenými zakázanou láskou. Útěchu najde v klasických příbězích, zejména těch, kde je biblický zrádce svědkem zázraků svého mistra a přítele. Tyto příběhy, vyprávěné zrádcovou perspektivou, ovlivňují Pavlovu dobu a neúprosně tlačí obě dějové roviny až k jejich nevyhnutelné srážce.... celý text

Přidat komentář

EvikU.
24.03.2024 4 z 5

Zajímavý námět na pohled lidí, co se může stát, když se dostane k moci chamtivý člověk a pracuje jako starosta městečka. Nařídí sociální experiment po vzoru ptáků kosů. Co by to všem přineslo? Lepší efektivitu práce nebo naopak úplnou katastrofu. Můžou se lidé začít chovat jako jiný živočišný druh?

Pavel pracuje ve stejné budově jako starosta. Když projekt schválí, nemůže tomu uvěřit. To se všichni museli zbláznit? Copak to jde takhle rozdělit rodiny? A co děti nebo staří lidé. Z novinových článků až mrazí.

Místy mi příběh připomínal svými opatřeními covidovou dobu. Různé tresty, zákazy, testy. Kniha střídá vyprávění Pavla a jeho doby a vyprávění Jidáše a Ježíše z dřívější doby. Událost minulosti se tak mohla stát maličko jinak. A pak je tu prorok, který to má uvést na pravou míru.

Aby se z toho nezbláznil, čte hodně knih. Nejraději pohádky a také čte bibli příběh Jidáše, který je jinak vypodobněný, než normálně známe. A vše se na konci spojí. Jenže mě Epilog zklamal. Nesedělo mi to. Úplně mi to zkazilo celý dojem z knihy.

Knihu chválím hlavně pro její neotřelý a zajímavý nápad. Lidé jsou tak bláznivý, že by to klidně mohlo někoho napadnout. Nebo něco jiného stejně divného.

Lenka4
28.02.2024 5 z 5

Velmi nápadité. To, co zprvu vypadá jako fraška, se postupně mění v drama. Navíc sen působí, až na pár drobností a závěr, velmi realisticky a uvěřitelně. Sympatická je snaha umístit do textu trochu poezie, i když veršíky jsou poněkud klopotné. Velkou pochvalu zaslouží autor za kultivovaný a bohatý jazyk. Povedlo se i sloučení dvou rozdílných linií, přičemž novozákonní přináší dogmaty nezatížený a hlavně současný lidský pohled.


Souteska
05.02.2024 5 z 5

Nádherná kniha, jazykově i originalitou, vřele doporučuji.

wendys93
03.12.2023 5 z 5

Ondřej Kunovský tímhle svým románem nastavil docela brutálním a radikálním způsobem zrcadlo lidstvu a jeho veškerým nešvarům. Dohnal celou nastalou situaci do extrémů a zdviženým prstem všem pohrozil, že když se budou chovat jako magoři, kteří si nejsou vědomi důsledků svého jednání, může to pro všechny dopadnout nejen ostudně, – v tom lepším případě – ale dost možná i poměrně katastrofálně – v tom horším případě.
Kromě fakt skvělého příběhu, který je vytěžen na maximum a naprosto bezezbytku totiž tahle knížka přináší velmi jedinečný čtenářský zážitek – a to jak z jazykového hlediska, tak i z hlediska propracovanosti jednotlivých postav, scén a jednotlivých pasáží. Jo, některé z nich můžou na jisté čtenáře působit moc popisně, vycpávkově a tak nějak omáčkově, ale ve skutečnosti jsou tím správným a podstatným kořením, které dodává celému příběhu tu správnou chuť. Bez ní by to byl jen další tuctový příběh bez chuti. I ta sebelepší omáčka totiž potřebuje dostatek soli. S příběhy je to stejné na tom se, doufám, shodneme.

Štítky knihy

postmoderna česká literatura zakázaná láska české romány

Autorovy knížky

2023  94%Prorok a Lady Kosice

Kniha Prorok a Lady Kosice je v

Přečtených14x
Doporučených3x
Chystám se číst9x
Chci si koupit2x