Prodavačky úsměvů

Prodavačky úsměvů https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/135655/bmid_prodavacky-usmevu-jzR-135655.jpg 5 4 2

Joe Hloucha přináší pravdivé líčení a popis každodenního života japonských gejš, který prokládá svými vlastními příhodami.

Přidat komentář

haki34
07.06.2017 5 z 5

Krásná knížka českého japanologa a cestovatele Josefa Joe Hlouchy..seznamuje nás se světem gejš a nevěstek, vysvětluje odlišnosti. Popisuje i svá vlastní setkání s oběmi druhy členek jívového světa, vzpomíná na vlahé večery tak intenzivně, že cítíme, jakoby jsme leželi na rohožích a sledovali východ měsíce spolu s ním. Slyšet zpěv, šamisen, cítit vlahý vánek od řeky, kimona šustí v tanci....
Věnuje se také obhajobě těhcto žen, a zejména se snaží přiblížit tragický osud nevěstek. Většina dívek nedobrovolně končící v tomto zaměstnání, kde jsou dlouho vykořisťovány a po ukončení kariéry často jsou neschopné se zařadit zpět do života a i volí sebevraždu jako řešení..
Na druhou stranu vyzdvihává umění gejš, jejich přípravu na uměleckou dráhu a připomíná,, že počátkem 20. století i nevěstky byly umělkyně, kterým se dostalo vzdělání a výchovy pomalu stejnou měrou jako gejšám...ale úpadek byl rychlý..
Knížka je navíc doplněna krásnými černobílými fotografiemi gejš a nevěstech z jeho cest, dále barevnými obrázky - reprodukcí dobových děl.
Velmi pěkná publikace.

notburga
06.05.2015 5 z 5

Zde se více než v jiných knihách projevil Joe Hloucha jako zvídavý dobrodruh a objevitel a více než své zážitky podává pravdivé svědectví o životě japonských gejš. Snaží se zde ospravedlnit japonské gejši v očích evropských čtenářů, neboť jak sám píše: "Pravá gejša neprodává nic, než své úsměvy a svou vlídnost."

Knihu doplnil mnoha vlastními fotografiemi gejš, na které je i dnes radost pohledět.


Štítky knihy

Japonsko cestopisné příběhy cestopisy gejša Japonci

Autorovy další knížky

Joe Hloucha (p)
česká, 1881 - 1957
1932  81%Sakura ve vichřici
1926  86%Pohádky japonských dětí
1944  88%Pohádky slunného východu
1920  85%Pavilon hrůzy
1929  100%Prodavačky úsměvů

Kniha Prodavačky úsměvů je v

Přečtených6x
Knihotéce10x
Chystám se číst14x
Chci si koupit5x
dalších seznamech2x