Procitnutí slečny Primové

Procitnutí slečny Primové https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/225581/bmid_procitnuti-slecny-primove-225581.jpg 4 191 61

Slečna Prudencia Primová, nezávislá, distingovaná a „intenzivně otitulovaná“ žena, se nechá zlákat sugestivním inzerátem v novinách a přichází do kouzelného městečka San Ireneo de Arnois, kde nic není takové, jaké se zdá. Slečna Primová dostane za úkol uspořádat knihovnu „muže z křesla“, inteligentního, kultivovaného a hloubavého člověka. Překvapivý životní styl obyvatel městečka napřed vzbudí v nově příchozí údiv a zmatek. Postupně však tito podivuhodní a nekonvenční lidé, především muž z křesla a děti, vystaví zkoušce její vizi světa, její předsudky, nejniternější obavy a nejhlubší přesvědčení. Procitnutí slečny Primové je líbezný příběh o městečku, které se postavilo zády vlivům moderního světa. Je to kniha plná rozhovorů a diskuzí, zmatků a paradoxů, mužů a žen, knih, žárlivosti, lásky, květin, koláčů, a dokonce se v ní objeví i vánoční krocan.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Host
Originální název:

El despertar de la señorita Prim , 2013


více info...

Přidat komentář

vendul_
26.12.2023 5 z 5

Tak mne osobně se tato kniha moc líbila. Tak moc, ze si ji planuji koupit a zařadit do mé knihovny, abych se k ni v budoucnu mohla vracet. Asi mi ani tak nejde o dějovou linku jako spis o to, kolik mouder v knize je. Celkově jsem spíš stará škola, a tak je mi kniha velmi blízká. Rozhodně bych rada, aby ji četly i mé děti.

tereziehl
07.08.2023 5 z 5

Je zajimave, ze komentare na knihu jsou bud cerno cerne nebo zarive bile a sede je tu jen pramalo. Docetla jsem pred par minutami a asi nedokazu shrnout vse, co se ve mne behem cteni delo, bylo to tak krasne a moudre, misty naivni a o to jeste vice moudre. Nadhera. Kdo tvrdi, ze byla kniha o nicem, nepochopil.


Sybelle
20.04.2022 3 z 5

Jedná se o zajímavě laděný filozoficko-romantický příběh. Spíše více filozoficky. V knize jsou hodně probírány postoje k životu, postavení žen ve společnosti, vzdělání, lásku a způsob života. Ale řeší se tam hodně i věcí v praxi. Kniha může být v jednom ohledu náročnější, ale na druhou stranu je to zajímavá a dobře čtivá kniha spíše odpočinkového charakteru, zasazená do pěkného prostředí.
I když mi stále uniká důvod potřeby žen z města sehnat Prudencii manžela. A musím přiznat, že mě občas štvala i samotná hlavní hrdinka, ale to k té postavě patří, protože kdyby byla jiná, nebyla by námětem na knihu.

Marekh
13.01.2022 4 z 5

Jedná se o knihu, kterou jsem přečetl ke konci roku 2021 a kupodivu v mém rozpoložení jsem knihu přečetl na jeden zátah. Kniha se celkově četla dobře. Vyskytovaly se v ní také filosofické myšlenky, otázky vztahující se k postavení žen ve společnosti. Hlavní hrdinka PRUDENCIE se v některých okamžicích chovala příliš důvěřivě až naivně. Seznámíme se s obyvateli městečka a myšlením těchto lidí, kteří se rozhodli žít jiným způsobem života než většina lidí. V knize nalezneme také prvky romantiky. Závěr mi připadal docela useknutý, což je škoda. Autorka mohla připsat pár stran, určitě bych to přivítal.

Kniha má pěkný přebal.

Citáty, které mne oslovily:

Ve skutečnosti nerozpoutá válku něco, ale nepřítomnost něčeho, chybějící kus. A když chybí kus – například ve skládance-, když chybí hlavní dílek, nic nefunguje.

Tvrdíval, že andělé jsou v prostých věcech a že ve věcech složitých naopak nikdy nejsou. Byl přesvědčený, že malé je důležité.

Je jednodušší svalovat vinu na druhé a hájit se před nimi, než se s ní střetnout ve vlastním nitru, kde obrana neexistuje.

LenaWirus
28.12.2021 3 z 5

Kniha to byla vcelku milá a obsahovala pasáže s hlubšími myšlenkami k zamyšlení. Nicméně problém je s tím, že zde není prakticky žádný děj - na otázku "o čem kniha vyprávěla" bych upřímně těžko hledala odpověď. Prudencie byla hodně urážlivá, a ačkoliv to v knize i sama vyvracela, zdála se mi i pyšná. Nelituji času stráveného čtením knihy, nicméně dále se k ní vracet nebudu a ostatní knihy autorky nemám v plánu číst

Knihomlok2015
22.08.2021 1 z 5

Asi mě tahle kniha přesvědčila, abych si konečně přečetla Malé ženy (od dob Joeyho schovávání téhle knihy v mrazáku to přeci už nějaká ta doba je), ale jinak to pro mě byla vlastně ztráta času.

ŠtěpánMaria
27.07.2021 5 z 5

Knihu jsem si přečetl s v elkým zalíbením pro její příběh, literární zpracování a v neposlední řadě pro ideové souzění.

czerwa
01.02.2021 1 z 5

Přečetla jsem do konce s velkým sebezapřením.
Příběh je od začátku jasný a překvapivé je na něm snad jen to, jak špatně je napsaný.
Postavy (převážně ženy) jsou slepice z Stepfordu, které mají kdykoli čas popíjet čaj, cpát se dortem a vybírat vhodného ženicha. Jediná důležitá mužská postava je navždyvkřesleusazený rádoby filantrop, který se chová celkem nepřijatelně a vyznačuje se zdlouhavými pseudointelektuálními promluvami, což z něj očividně dělá pana Božského.
Nepochopila jsem, co měla kniha sdělit. Leč myšlenka společnosti žijící „postaru“ mi připadá zajímavá a hvězda za to.

Pitia
27.01.2021 1 z 5

Kniha mě opravdu velmi zklamala. Podle spousty kladných hodnocení jsem se na ni těšila,ale výsledek byl slabý. Vyprávění natahované a v podstatě o ničem,místo historických faktů bych raději lépe vykreslila jednotlivé postavy,ani muž z křesla se v podstatě k ničemu nevyjadřil.Knihu bohužel nezachránil ani očekávaný závěr,který byl úplně useknutý a nevysvětlil už nic. Znovu určitě nepřečtu.

LiLinka
15.09.2019 2 z 5

Kniha se mi četla opravdu těžce. Od roku 2015 mi zůstala rozečtená ležet v knihovně a až letos jsem se rozhodla ji dočíst (vlastně přečíst od začátku znovu). Děj je vleklý a vlastně o ničem konkrétním. Svým způsobem něčím zajímavá kniha, ale určitě ji ke čtení nemohu doporučit.

LenysekC
13.03.2019 3 z 5

TROCHU SPOILER: Chtěla jsem dát čtyři hvězdy, ale ten závěr to zabil. Kniha má už v názvu celou pointu, procitnutí, a autorka ji nakonec vynechá? To nejtěžší, s čím se člověk může poprat a to hlavní, proč to čtenář vezme do ruky? Jelikož jsem četla v angličtině, jediné, co mě k tomu napadá je: what the f...k?!

mol378
15.11.2018 5 z 5

Pohled do světa žen, které přes veškerou vnucenou emancipaci a tlak společnosti pochopí, co je důležité a řídí se tím. Poetické i reálné, pohoda při čtení, něčím připomíná staré anglické romány Jane Austen v moderním a aktuálním hávu. Srovnávání životních hodnot hlavní postavy - pracovní úspěch, kariéra, shon x vztahy, pochopení, laskavost, empatie, respekt. Žádné náhlé dějové zvraty, ale hodně zajímavých myšlenek. Příjemné čtení.

avalonek
30.10.2018 3 z 5

Zvláštní..Jiné slovo mě nenapadá.Začátek celkem nudný,ale pak se to celkem dalo a mělo to i něco do sebe..Kniha nutí člověka změnit svůj pohled na svět okolo sebe.Tedy takhle jsem to já pochopila(tak snad se nepletu:)

HalleyM
03.07.2018 5 z 5

Snové městečko, plno otázek k zamyšlení, spousta literatury.. místo, kde by chtěl každý člověk žít. Kniha se četla lehce, příběh ne nijak obsáhlý, ale věřím, že každý si v něm něco najde. Za mě super

gladya
20.06.2018 4 z 5

Byly tam knížky, zamyšlení o vzdělání, takže se mi to líbilo. I když to z hlediska děje bylo skoro "o ničem". Myšlenka vesnice, která tak docela nepřijímá některé stránky života v moderním světě, byla zajímavá.

Pochybuji, že by se hlavní hrdinka tak otevřela a svěřovala tolika lidem své "srdeční problémy".

Oceňuji trochu otevřený konec.

A o tom, co je potřebné vzdělání, bych si s autorkou popovídala ( viz diskuze),

minde
24.05.2018 4 z 5

No i když je to zvláštní příběh, přesto se mi svým způsobem líbil. Tak trochu připomíná knihy Jane Austenové. Celkem příjemně stávené chvilky s touto knihovnou a knihovnicí :-)

ztráca
19.04.2018 3 z 5

Zajímavý námět, který by se dal dle mého lépe využít. Místy je příběh překombinovaný....

jana.hud
13.03.2018 3 z 5

Zvláštní to kniha.....Četla se lehce, byť neměla nijak oslnivý příběh, byla vlastně tak trochu o ničem.
K hrdinům jsem si díky stylu psaní nevytvořila žádný vztah, což se mi u ostatních knih nestává.

Belatris
13.08.2017 1 z 5

Pro mě hodně nepovedený pokus jak převést zajímavý námět do knižní podoby. Celek je podivně překombinovaný. Objevilo se příliš mnoho věcí, které mě iritovaly. Více v mé recenzi zde na DK, Procitnutí do zlého snu.

keselylenka
25.07.2017 3 z 5

Zvláštní kniha. Líbil se mi styl psaní a atmosféra příběhu. Dokážu si představit v městečku z příběhu žít. Přesto některé pasáže se mi zdály takové zvláštní.

Štítky knihy

španělská literatura utopie

Autorovy knížky

2014  72%Procitnutí slečny Primové

Kniha Procitnutí slečny Primové je v

Právě čtených1x
Přečtených248x
Čtenářské výzvě37x
Doporučených13x
Knihotéce76x
Chystám se číst121x
Chci si koupit17x