Proč umírají ptáci

Proč umírají ptáci https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/388640/bmid_proc-umiraji-ptaci-YJs-388640.jpg 3 23 7

V normandském městečku popadali z oblohy mrtví ptáci. Přestože se zvláštní jev během krátké doby zopakuje ve dvou dalších obcích, zdá se, že to nikoho nezajímá. K objasnění záhady se horečně upne až mladý Pařížan, student literatury, jehož disertační práce i osobní život už před nějakou dobou ustrnuly na mrtvém bodě. Protože se úkaz odehrál v jeho rodné vsi, nechává mladík všeho a vyzbrojen příruční knihovničkou vyplouvá do Normandie na výletní lodi plné seniorů. Spíše než stopy vedoucí k objasnění záhady však na své bizarní detektivní pouti nachází vzpomínky, objevuje neznámou historii své rodiny a střetává se sám se sebou. Co ale stojí za tajemným jevem? Sesílají snad nebesa znamení blížící se apokalypsy?... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Pourquoi les oiseaux meurent , 2017


více info...

Přidat komentář

inferno08
27.07.2023 4 z 5

Nemůžu si pomoct, ale mně se to líbilo. Kniha byla místy vtipná, což tedy doufám byl autorův záměr. Je to celkem hezky napsané, dokonce jsem se dozvěděl i o Project Pigeon, což jsem považoval za blbost, abych se následně googlem přesvědčil, že to výmysl není. Knihu jsem pořídil v Levných knihách za 89,- a určitě toho nelituju.

soukroma
14.06.2021 3 z 5

Poněkud rozporuplná, naštěstí krátká kniha. Autor se podle všeho vypořádává se svým dětstvím a rodinnými trably s otcem, ale také s neblahými dopady civilizace (v tomto případě na ptactvo) a s otázkou, co bude dál. S hmatatelnější stránkou věci, rodinou, se přes nesčíslné odbočky snad popasoval, ale u druhé nechal čtenáře tápat a sám se spokojil s utnutým nedořešením.
Své vcelku čtivé výlevy prokládá pár zajímavostmi - plavba na Seině, Normandie a cesty na Normanské ostrovy, Pasteur versus samoplození, Velký kormidelník a boj se škůdci (pozn.: tady jsem zjistila, že čínský příběh Historie včel naneštěstí není žádné sci-fi, ale reálné postapo). Takže to úplně marné čtení nebylo. Stejně jako občasné odkazy na literaturu.

"Jsi-li povolán ztroskotat, alespoň neztroskotej lajdácky." (Henri Michaux)

"...nám v dnešní době chybí učitelé nezdaru, guruové správně provedených krachů."


Lucyjee
27.01.2021 2 z 5

Byla jsem trochu rozpačitá z konce knihy, čekala jsem asi trochu jiné finále.

LenJen
08.05.2019 1 z 5

Stejně jako spadli ptáci z nebe, padla i moje vůle knihu dočíst. Příběh je pomalý, nezáživný, uvízl na mrtvém bodě, dá se říct. Od zajímavého názvu to byl už jen sešup dolů.

MOu598
30.04.2019 2 z 5

Útlá knížka. Zpočátku se mi líbila, ale pak mi to připadalo jako slátanina všeho možného.
Od názvu jsem čekala víc. Nicméně otázky o ekologických katastrofách a nehodách v hlavě zůstávají.
Citát:
"Nám v dnešní době chybí učitelé nezdarů, gurové správně provedených krachů."

kerstyn
22.04.2019 2 z 5

Nekonečná nuda... :(

Péťa1950
27.01.2019 2 z 5

Vše je popsané v anotaci, přidala bych nevyřešený vztah syna k otci a naopak a vykolejenost v životě vypravěče. Není to román,spíš neuspořádané myšlenky a vzpomínky.

Štítky knihy

francouzská literatura

Autorovy knížky

Victor Pouchet
francouzská, 1985
2018  50%Proč umírají ptáci