Pro tebe všechno

Pro tebe všechno https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/504350/bmid_pro-tebe-vsechno-vVg-504350.png 4 33 12

Napínavý příběh o posedlosti a pomstě. Malin žije se svým mužem a dvěma syny na krásném ostrově Visingsö. Je autorkou populárního blogu, ve kterém líčí svůj dokonalý život – podle některých možná až příliš dokonalý. Když Elma, jež žije pod novou identitou, potřebuje najít nové přechodné bydliště, poskytne jí ho Malin v hostinském domku na své zahradě. Jenže Malin není přítomnost ohrožené ženy příjemná, neboť v ní vyvolává vzpomínky na děsivé okamžiky, kterými si v minulosti sama prošla. K tomu se ještě kolem ní a její rodiny začínají dít podivné věci – má pocit, jako by ji někdo sledoval. Je to jen zdání, nebo je muž, který jí kdysi vyhrožoval, že jí zničí život, muž, před kterým musela uprchnout, zpátky?... celý text

Literatura světová Pro ženy Thrillery
Vydáno: , Vendeta
Originální název:

Allt för dig , 2022


více info...

Přidat komentář

Viopes
17.02.2024 4 z 5

Knihu jsem četla do výzvy a líbila se mi. Je těžké si představit, že má někdo v životě takovou zkušenost.

Dresia
06.09.2023 2 z 5

Pořád se mi pletla jména. BTW, kdo dá dnes svým synům jména Elvis a Elis?
Elma, Elsa, Ester, Elin... jestli v tom byl nějaký záměr, tak jsem ho nepochopila.
Nelíbilo. Nic, co bych nečetla jinde a lépe zpracované. Bavily mě jen pohledy do minulosti, ale těch bylo málo, většinou jen nudná Malin na ostrově.


Beky
16.07.2023 5 z 5

Tak tohle byla síla ...
Ačkoliv celý příběh začal vcelku nevinně, tak nakonec nabral obrovských rozměrů ...
Čím více jsem četla, tím více jsem byla napjatá jako struna a čekala, co se stane.

Silný příběh o domácím násilím páchaném na ženách, ze kterého na vás dýchá hrůza, strach, nejistota. Věčné přemýšlení o dalších krocích, které jsou stejně pouze jedním z dalších útěků, nikoli řešením samotným...
Nedůvěra v lidi a strach z okolí. Opravdu nelehké čtení, ikdyž jedna strana příběhu tady byla i ta "hezká" - Malin, coby tvůrkyně a fotografka veřejného blogu žijící na ostrově se svými dvěma syny a manželem, který je jí oporou.
Sledujeme příběh Malin v současnosti a zároveň nám i její minulost ukazuje, co předcházelo posedlosti a touze po pomstě jejího ex přítele; do toho máme i vhled do dalšího podobného osudu jiné ženy, která se nakonec stane důležitou v celém příběhu.

MiskaMa
05.07.2023 5 z 5

Silný příběh a těžké téma, které za mě autorka dobře zpracovala. Některé pasáže se mi nečetly zrovna lehce, protože tohle by se prostě dít vůbec nemělo. Ale je dobře, že se o tomhle tématu mluví a píše... Mnohdy ani netušíme, co se kde děje za zavřenými dveřmi a kolik žen právě prožívá podobný příběh jako ženy v knize.

Zaujal mě příběh Malin, její pohled zpátky do minulosti i příběh Fatimy. Konec byl napínavý.

Knížku ráda doporučím a pokud autorka vydá novou knížku, určitě si ji ráda přečtu.

intelektuálka
15.06.2023 4 z 5

Toto je hodně silný příběh - a já mám pocit, že přibývá knih o mužích, kteří se snaží využívat své fyzické převahy a kompenzovat si své sebevědomí na ženách, které považují za slabší a zranitelné ....

Píseň Briana Adamse " všechno dělám pro tebe " zde vyznívá zcela nečekaně ....

A hlavní hrdinka Malin ve spolupráci s další pronásledovanou ženou hledá cestu, jak zabránit útokům na svoji rodinu ....

Jak se jí to podaří - na to vám kniha odpoví .... ale není to snadné čtení ....

malina097
05.06.2023 5 z 5

Já jsem si dobře pocetla,kniha se mi líbila dost.Nemam moc rada takhle tučné knihy,bolí mě při čtení ruce,ale tady nic nevadilo.Při popisováni týrání a násilí na ženách mi bylo nanic,fakt hnus a už vůbec si neumím představit jakou bolest musely zažívat brrr až mi trnuly nohy!!!Pri představě zlomené sanice jsem neměla chuť ani na jogurt,nechápu jak muže někdo tohle snášet.Hezky popisované okolí,zařízení a proste mě kniha bavila.Myslím,ze ji rada doporučim k přečtení .

ArwenAragorn
16.04.2023 5 z 5

81%
...Poslední týdny má pocit, jako by se jí všechno začalo vymykat z rukou. Přestávala se ve svém okolí i sama v sobě cítit bezpečně. S Elmou na zahradě se něco přikradlo a ona má strach, aby se to neuchytilo, nebo, nedej bože, to nezískalo převahu. ...
_______________________________________________________________________________________________________________
Tak mně se tenhle psychologický thriller líbil. Nebylo to sice nic úžasného, ale já jsem si čtení užila.
Malin žije na malém švédském ostrově s manželem a dvěma syny a přispívá do svého blogu o dokonalém životě, který má hromadu obdivovatelů. Jednou ji známá požádá, jestli by nemohla u sebe v zahradním domku ubytovat ženu Elmu. Je jasné, že Elma před někým utíká. A není sama. V závěru knihy se rozpačitý vztah mezi Malin a Elmou změní a ženy se semknou proti nepříteli. Tato část je hodně napínavá.
V knize se střídají pasáže s Malin v současnosti, Malin v jejích šestnácti letech a vyprávění Fatimy v minulosti. Možná už tušíte, že v knize půjde o násilí páchaném na ženách a je to hodně emotivní.
Ráda doporučím.

Petronela16
30.03.2023 2 z 5

(SPOILER) Súhlasím s predošlými komentármi, že toto nebola ľahká téma a autorka sa s ňou popasovala po svojom. Čo sa týka tých dejových opisov,to som uz mierne mala nervy, lebo zase povedzme si uprimne, čítať stale dookola, čo Malin ako vstala,ako fotila,ako ....furt to isté. Este ta jej minulosť,to bolo zaujímavé, ale tiež nedotiahnute do konca, čo bolo ďalej, keď ušla od T? Paralelná linka o Fatime bola v pohode, ale neukončena, možno pokracovanie?
Záver bol úplne predvídateľný.Suma sumarum, ak aj bude pokracovanie asi nebudem čítať, už s tymto som sa namordovala týždeň.Zbytocne dlhe, mohlo byť aspon o tretinu kratsie. A dej podľa mňa slabší priemer

Sali88
25.03.2023 4 z 5

Malin žije s manželem a dvěma syny na ostrově Visingsö ve Švédsku. Píše úspěšný blog a na první pohled by se mohlo zdát, že její život je dokonalý. V životě Malin ale všechno tak dokonalé není. Především její minulost skrývá něco, na co by raději zapomněla. Malin u sebe ubytuje Elmu, ženu, která je nucena neustále utíkat a ukrývat se před svým tyranským manželem. Malin chápe, jaké to je mít strach a proto Elmě pomůže.

Pro tebe všechno zpracovává důležité téma domácího násilí, páchaného na ženách, manipulování jimi a ovládání jejich partnery. Ukazuje, jak kvůli lásce, strachu o sebe nebo o děti a vydírání, zůstávají ženy týrané ve vztahu, ze kterého nenachází východisko.

Na jednu stranu jsem chápala, proč se Malin snažila vést blog cestou dokonalosti. Nejen kvůli čtenářům, ale především proto, že špatného už si zažila dost a o to lepší si přála mít současný život. Snažila se ukázat dokonalost nejen ostatním, ale především sama sobě. Až do doby, než se jí minulost začala znovu připomínat.

V knize se opět střídá současnost s minulostí obou žen. Obě ženy jsou spojené tím, že jejich minulost je bude navždy pronásledovat, obě se s tím snaží svým způsobem bojovat. Malinin život se točí hodně kolem blogu a kniha je plná plánování příspěvků, focení a dalších věcí s blogem spojených. Při blogování je Malin ve svém živlu, jsou ale věci, ve kterých je bezradná.

Poslední věta první kapitoly naznačuje, že kniha bude hodně drsná a rozhodně ne pro citlivější čtenáře. Nečekejte ale popisy týrání na každé straně, jsou tam, ale kniha je drsná především tou představou, že pro mnoho lidí jsou takové situace na denním pořádku a celé roky je prožívají stále dokola, aniž by si toho někdo všimnul nebo se o to zajímal.

Pro tebe všechno je možná trochu zdlouhavější kniha, ale za přečtení stojí. Důležitá témata, jako je tohle, stojí za to číst. Někomu to může i pomoci.

Višnička
18.03.2023 5 z 5

Hodně silné, hodně bolestné, hodně doporučuji přečíst !

Kerriova
18.03.2023 4 z 5

Knížka, která v člověku zanechá pocit nejistoty a bolest v duši.

Příběh je vyprávěný ze dvou pohledů. Pohledů dvou žen, které si ve svých životech hodně vytrpěly a mají za sebou až příliš mnoho krušných chvilek. Obě se přesto odhodlaly začít znovu. Střídají se události ze současnosti se vzpomínkami obou hlavních postav. V takových knihách se někdy ztrácím, ale v tomto případě zůstal děj přehledný. A také velice napínavý. Atmosféra by se dala krájet. V některých chvílích mě ovšem poněkud rušila určitá Malinina naivita a neschopnost adekvátní reakce matky na chování jejích synů. Tak nulovou autoritu snad nemá ani houpací kůň. Rovněž její neustálá prioritizace blogu, řešení filtrů a nasvícení fotek mi v daných situacích přišla dosti nelogická. Chápu, že to byl její způsob odreagování se, vyhledávání bezpečného přístavu, ale všechno má své meze. Samotný fakt, že někdo, kdo se v podstatě ukrývá, se zároveň vyloženě vystavuje na sociálních sítích jak ve výkladní skříni, je totální protimluv. Dá se říct, že postava Malin mě vytrvale iritovala, zatímco Elma se svou přímočarou a chladnokrevnou povahou mi byla mnohem sympatičtější. Závěr knihy byl poměrně drsný, ale zdál se mi trochu nedotažený a zbrklý.

Čtivo na toto téma je vždy těžké. Přinutí nás uvědomit si, jaké osudy kolem nás mohou být a my je ani nevidíme. Nebo někdy možná ani nechceme vidět. Čeho všeho jsou schopni nefalšovaní bastardi? A k čemu všemu najdou odvahu ti, kteří se snaží za každou cenu uniknout svým temným stínům a ochránit své nejbližší? Slabším povahám ji úplně nedoporučuji, ale kdo má rád složité lidské životy, přijde si tu nepochybně na své. Kniha mi byla poskytnuta k recenzi od Knihy Dobrovský, a já jim tímto děkuji za možnost si ji přečíst.

Mamka_cte
17.03.2023 3 z 5

Za poutavý a napínavý příběh odehrávající se na krásném ostrově Visingsö tímto děkuji knihy Dobrovský
#spoluprace#knihydobrovsky

Kniha, z které prýští bolest, bezmoc, naivita, ale i láska k dětem a chuť žít.

Začátek byl na mě docela zdlouhavý, ale konec to celé vykompenzoval. Příběh je vyprávěn z pohledu dvou žen a autorka se hodně vrací do minulosti, ale i tak jsem neměla pocit, že bych se v příběhu ztratila.

Malin je autorkou populárního blogu a žije dokonalý život na ostrově se svou rodinou, ale po nějaké době se jí začínají připomínat bolesti z minulosti. Někdo ji sleduje, nebo je to jen zdání?
Elma, žena která si musela po několikráté změnit jméno a celý život. Je neuvěřitelně silná a její životní cesta je opravdu oříšek, který by jen tak někdo nezvládl. Ubytuje se v zahradním domku u Malin a postupem času se poznávají. Nakonec zjistí, že mají podobnou minulost.

Při čtení jsem se dokázala snadno vcítit do děje a byla jsem dost šokovaná. Autorka opravdu píše poutavě a vy si uvědomíte, že podobných osudů je po světě tisíce, ale jsou často přehlížené.

Oddechové čtení tady opravdu nehledejte, citlivější čtenář by měl sáhnout radši po něčem jiném. Doporučuji a děkuji.

Štítky knihy

domácí násilí nová identita

Autorovy knížky

Josefin Schygge
švédská, 1981
2023  76%Pro tebe všechno

Kniha Pro tebe všechno je v

Právě čtených1x
Přečtených43x
Čtenářské výzvě5x
Knihotéce89x
Chystám se číst78x
Chci si koupit10x
dalších seznamech3x