Přístav poslední naděje

Přístav poslední naděje https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/217095/mid_pristav-posledni-nadeje-Q1Y-217095.png 2 12 8

Historický román odehrávající se na Moravě a ve Svaté zemi ve 12. století. Hlavním hrdinou je Vilém Prokop, syn zemana. Po ztrátě své lásky a sporech s otcem odchází z domova. Náhodou potká mnicha a poustevníka Martina, který ho přesvědčí, aby podnikli cestu ke Svatému hrobu. Na cestě se připojí k družině paní Rebeky, polské šlechtičny, s níž putují do Jeruzaléma. Cestou i ve Svaté zemi překonají mnohá nebezpečí, setkají se s templáři i Saracény, s nasazením vlastního života vysvobodí paní Rebeku, kterou nevěřící zajali, a nakonec se jim podaří proniknout k pobřeží a vrátit se domů, kde se Vilém opět setká se svou ztracenou láskou Lucií.... celý text

Přidat komentář

Eliwen.Nika
19.08.2020 5 z 5

Kniha má velmi nízké hodnocení a myslím, že neprávem. Mě osobně nadchla. Příběh je psaný velmi čtivým jazykem. Děj má spád a má jen velmi málo "hluchých míst", které se musí přetrpět. Osobně to beru jako příběh na pozadí nějakých historických událostí než historický román, ale to není na závadu. Určitě si to přečtu znovu.

Ivanka83
30.01.2019 3 z 5

Knihu bych rozhodně nenazvala historickým románem, ale spíš pohádkou. Pohádky mám ráda, proto ty 3 hvězdičky. V knihovně ji ještě nechám. Třeba se bude jednou líbit synovi, až mu bude tak 12? :-)


alois.randa
03.06.2017 odpad!

Nerad odkládám knihy bez dočtení, neučinil jsem ani zde. Jednoduchý, dosti nereálný děj, spíše čtení pro mládež.

Ereniss
18.04.2017 2 z 5

No co k tomu říci, taková lehká fantasy. Nereálné pojetí příběhu, respektive chování postav. Zpočátku se mi to hezky četlo, ale asi po druhé kapitole mě to přešlo. Nuda, nuda, nuda.

Páájinka
13.08.2016

No, co k tomu dodat.... spíš než historický román, je silně romantický a v té dbě téměř nemožný....Dočetla jsem, ale od tohoto autora už nic číst nebudu. Co mě hlavně pobavilo, že krutý zeman se změnil v miliuse :-)

Adapa
10.07.2016 1 z 5

Tato knížka je pro mě velkým zklamáním. Kupoval jsem si ji krátce poté, co vyšla, ale dostal jsem se k jejímu přečtení až cca s dvouletým zpožděním.

Kupoval jsem ji jako historický román, upoutalo mě, že je od českého autora.

Ale jedná se o spíše dobrodružný román, s dětsky naivními postavami, čitelnou linií - u knihy by mělo být uvedeno doporučení například "pro chlapce do 15 let". Postavy jsou vyloženě umělé, přesně nalajnované. Vilém Prokop je takový Mirek Dušín, co skvěle střílí z luku, skvěle ovládá meč. Chvílemi mi knížka připadla jak laciný romantický román pro neustálé slovní obraty jako "jeho milá se zlomeným srdcem" apod. O české historii toho autor mnoho nastudováno nemá, takže je tam plno nepřesností. Vadí mi, že každý se také domluví s každým ať je to Saracén, obchodník z Benátek, templář apod. Všichni se spolu krásně domluví - autor neřešil, že by zmínil, že by se domlouvali například latinsky, nebo že by Vilém Prokop potřeboval tlumočníka pro dorozumění se s nějakým arabským venkovanem.

Jako knížku pro mládež ji mohu doporučit, jinak ne. Naštěstí jsem ji četl během jednoho volného dne, kdy jsem si řekl, že je prostě povinností ji dočíst, když už ji dva roky leží v knihovně... Jak kdyby patnáctiletý kluk psal svou prvotinu o středověku a jeho jediné znalosti byly z hodin dějepisu základní školy...

Sarah01
02.04.2016 2 z 5

Nebýt tolika pravopisných chyb, byl by to docela pěkný dobrodružný román pro mládež, který má spád a romantický závěr. Jenže kvůli spoustě chyb se člověk ani nemůže pořádně soustředit na děj. Autorovi snad nikdo nedělal korektury, jinak nevím, jak si vysvětlit úplně banální chyby ve shodě přísudku s podmětem nebo špatné skloňování, opravdu příšerné.

quendery
28.01.2016 2 z 5

Bohužel, po dlouhé době je to knížka, kterou jsem odložila asi v polovině........třeba ji někdy v budoucnu dočtu .........

Štítky knihy

12. století Čechy

Autorovy další knížky

Jan Vyroubal
česká, 1979
2016  46%Poslední evangelium
2014  40%Přístav poslední naděje

Kniha Přístav poslední naděje je v

Přečtených17x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce4x
Chystám se číst7x
dalších seznamech1x