Príručka pravého detektíva

Príručka pravého detektíva https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/455774/bmid_prirucka-praveho-detektiva-9Rs-455774.jpg 4 39 10

Keď sa Charles Unwin, puntičkársky úradník Agentúry, ktorého nečakane povýšia do hodnosti detektíva, pustí do pátrania po svojom zmiznutom predchodcovi, vstúpi do sveta, ktorý dovtedy poznal len zo spisov. Zrazu tak musí čeliť nielen bizarným zločineckým postavičkám, ale aj otázkam, ktoré sa vynárajú z dávno uzavretých prípadov: kde sa vzala zlatá plomba v ústach starovekej múmie?Prečo musel plukovník Baker zomrieť hneď trikrát? A kto ukradol z kalendárov 12. november? Keď navyše začnú z celého mesta miznúť budíky a ich majitelia upadať do námesačných stavov, musí sa Unwin pustiť do pátrania po strojcoch tajomnej techniky, ktorá umožňuje vstupovať do cudzích snov. Stopy vedú k bránam Neputovného lunaparku a jeho zlotrilému principálovi Enochovi Hoffmannovi. Podarí sa Unwinovi postaviť obávanému zločincovi, vyslobodiť mesto z nekončiaceho spánku a nájsť strateného detektíva Sivarta? Všetko nasvedčuje tomu, že kľúč k vyriešeniu záhad sa skrýva v tajomnej osemnástej kapitole Príručky pravého detektíva…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Fantasy
Vydáno: , Monokel
Originální název:

The Manual of Detection , 2009


více info...

Přidat komentář

Kulturnice
08.03.2024 3 z 5

Moc mne neoslovilo, nemohla jsem se do toho začíst a ponořit se do děje. Pořád jsem byla sice zvědavá, co se z toho vyvine, ale nějak mne až "obtěžovalo" se k tomu pročíst. Asi jsem četla ve špatnou dobu nebo to není můj šálek kávy...

Lost Soul
12.11.2023 4 z 5

Při čtení jsem si často představovala, že mi před očima běží film režírovaný Wesem Andersonem a roli Unwina hraje Edward Norton.


Gracian1964
10.01.2021 2 z 5

Ako tak čítam predchádzajúce komentáre, som v rozpakoch. Že by to bolo tým, že som čítal slovenský preklad? Možno by to chcelo mrknúť sa na ten český, neviem. Mňa táto kniha neskutočne iritovala, ledva som dokázal vyčkať do konca. V skutočnosti ale asi neviem, čo si mám o nej myslieť, prikláňam sa k názoru, že je to riadna zlátanina. Osudy všetkých zúčastnených mi boli celkom ukradnuté. Oceňujem ten nápad. Český preklad asi zháňať nebudem, som rád, že to už mám za sebou. Pravdepodobne som nebol cieľová skupina pre tento druh literatúry.

Knišíl
18.06.2019 5 z 5

Snové dobrodružství vhodné pro adaptaci od Davida Lynche. Dobře napsané s citem pro držení napětí až do poslední kapitoly. Mám rád takovéto nevšední detektivky, které jsou nejen částečně inovativní, ale zároveň skládají hold klasickým detektivkám. Pro mě rozhodně radši tohle než ony trendy "severní detektivky". Magický realismus smíchaný s noir žánrem vytváří velmi chutný třešňový koláč na kterém by si pochutnal i samotný Dale Cooper.

alibaba72
08.06.2018 5 z 5

Tak tohle je tedy pecka :-) budu číst znovu a znovu :-)

Enxinka
03.03.2018 5 z 5

Můj prvotní skepticismus byl velice brzy rozptýlen.Některým absurdním situacím jsem se musela smát, jindy mě situace Charlese Unwina vnášela to příjemného napětí. Bezva příběh, ve kterém nikdy nevíte, co se bude dít dál ani jak to vlastně skončí.

Michonne
28.09.2017 1 z 5

Typy pro detektivy v úvodu každé kapitoly se mi moc líbí. Jinak jsem se knihou prokousávala velice obtížně.

marlowe
14.11.2015 4 z 5

Ano, ta podobnost s Kafkou (ale i třeba s Fuksovými excelentními Myšmi Natálie Mooshabrové) je do očí bijící. Kniha vás uchvátí nostalgickou "timburtonovskou" poetikou (všudypřítomný déšť), iracionální snovostí i kouzlem "lehkého fantastična" (plus vším ostatním, o čem níže píše Thanyss), jenže stejně jako Lagercrantz není Larsson, ani Jedediah Berry není Franz Kafka. Prostě mi tam něco chybělo. Něco, co Kafkovým fantaskním textům vdechuje život – a čeho se mi TADY nedostávalo. Zkrátka jsem v knize postrádal něco, co by v Nekočovném lunaparku dokázalo rozsvítit světla, rozjet pouťové atrakce a spustit orchestrion…

Vlastně si ani nepamatuji, KDY NAPOSLEDY mě knížka po přečtení prvních pěti, šesti stránek TAKHLE OSLNILA (ta úvodní scéna na nádraží je jedním slovem ÚŽASNÁ!!!), ale potom to najednou začne být takové nějaké "stejné" a "bez vývoje" (jak uvádí i joehot) – a počáteční nadšení se vytratí kamsi do ztracena.

Nicméně 80% - za tu "jinakost" a za pokus o vyšlapání nové cestičky…

joehot
28.06.2015 4 z 5

Zpočátku úžas maximus, ten mix noiru, parodie na noir, surrealismu a Kafky je dechberoucí. S přibývajícími stránkami se však lehce ztrácí tempo a to nadšení z nádherně vystavěného světa pomalu klesá, ale stejně je Berryho kniha velmi příjemným překvapením.

Thanyss
06.10.2014 5 z 5

Krásné, úžasné, kouzelné, snové. Pestrá řada opět nezklamala a přinesla neobvyklou detektivku, psanou fantastickým jazykem a s neotřelou zápletkou.
Měla jsem pocit, že autor je čaroděj, který ze svého kouzelného klobouku tahá jednu krásnou větu za druhou a skládá je do vět, jež vás něžně obejmou svýma ručkama a budou vám do ucha šeptat svůj příběh.
Nekočovný lunapark se opět probouzí k životu, slavný detektiv zmizel a na jeho místo nastupuje nic netušící úředník Unwin. Pomáhá mu asistentka, která občas usne s hlavou na stole. Společně musí vystopovat nezvěstného detektiva, vyřešit záhadné krádeže tisíce budíků a zjistit, co se skrývá v pozadí podivného baru KAT A TONIK, kam se chodí bavit místní náměsíčná komunita.
Originální a zábavné. Knížka mě chytla hned na začátku a bavila mě až do posledních stránek.

Štítky knihy

americká literatura

Autorovy knížky

Jedediah Berry
americká, 1977
2014  71%Příručka pravého detektiva

Kniha Príručka pravého detektíva je v

Právě čtených1x
Přečtených52x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených3x
Knihotéce41x
Chystám se číst27x
Chci si koupit5x