Přípitek předkům

Přípitek předkům https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/356629/bmid_pripitek-predkum-ndU-356629.jpg 4 30 7

Reportážní kniha Přípitek předkům nabízí fascinující pohled na historii i současnost tří států z oblasti Kavkazu - Ázerbájdžánu, Gruzie a Arménie. Autor čerpá z řady svých cest po méně i více známých zákoutích tohoto kousku světa a originálním způsobem propojuje historická fakta (a tedy pohled profesionálního historika) i řadu informací ze současné politiky a kultury (a tedy zkušenost z diplomatických služeb v tomto regionu) s uměleckou reflexí (a tedy duší spisovatele). Na pozadí jednotlivých příběhů proslulých i zcela anonymních hrdinů přibližuje čtenáři kulturu a mentalitu obyvatel této části světa, kde se neustále mísí (či střetávají?) evropské a asijské vlivy. Individuální příběhy se přitom dnes a denně prolínají s tíživým dědictvím, které zde zanechal Sovětský svaz, i s neméně komplikovanou současností, v níž Ázerbájdžán, Gruzie i Arménie těžce budují svou novou národní identitu.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Cestopisy a místopisy

Vydáno: , Dokořán , Jaroslava Jiskrová - Máj
Originální název:

Toast za przodków , 2010


více info...

Přidat komentář

elexmil
05.03.2024 3 z 5

Zopakovala jsem si něco z dějin Gruzie, kde jsem byla loni, poučila jsem se o dějinách Arménie, kam chci příští rok. Nu a k tomu informace o Ázerbájdžánu, pro mne zcela zatím neznámé destinaci. Cením velmi kladně zajímavé informace o vzájemných vztazích těch tří národů, vidím v novém světle nedávnou akceleraci konfliktu v Karabachu.

jozik_v_tumane
23.04.2023 5 z 5

První polovina knihy je věnována Ázerbájdžánu, druhá Gruzii a Arménii. Zejména v druhé části mi občas přišlo, že autor "vaří z vody". Jistě má velké znalosti historie a reálií všech tří zemí, ale kniha musí mít nějaký koncept a vyprávění nějaký směr. Místy je to jen vrstvení všelijakých informací a kusých poznatků bez ladu a skladu, jako by se chtěl autor předvádět se svou erudicí, místy to sklouzává k povrchně turisticky popularizačnímu tónu. V Ázerbájdžánu autor pět let žil a ta část knihy, která se mu věnuje, se mi zdála nejkompaktnější. Zajímavé mi přišly z většiny též kapitoly o Arménii, Gruzie je odbytá. Nevím, zda se v tom odráží autorovy preference a nebo relativní znalost jednotlivých zemí. (A nebo v mém vnímání hraje roli, že zatímco o Ázerbájdžánu jsem před přečtením této knihy nevěděl zhola nic a nikdy jsem tam nebyl, v Arménii jsem byl jednou a v Gruzii několikrát, což naznačuje úměru mezi tím, nakolik zemi sám znám a nakolik se mi líbí její popis od Góreckého?) Také mě trochu iritoval autorův typicky polský patriotismus v podobě potřeby zmínit co největší počet Poláků, kteří v historii měli s jihokavkazskými zeměmi co do činění, a jejich význam pro něj. Jako by se o Kavkaz nezajímal nikdo jiný než Poláci.
Přes tyto výhrady je to zajímavé čtení a pro toho, kdo se zajímá o Kavkaz, více méně "povinná četba" (vzhledem k tomu, jak málo toho je v češtině). Většinou je to dobře napsané s příjemným nadhledem. Občas jsem se i zasmál.


Zdekat
05.02.2022 5 z 5

Až tuto knihu dočtete, tak se pravděpodobně začnete zajímat o možnost výletu do Gruzie, Arménie a Azerbajdžánu, jak by člověk mohl vše vidět a zažít na vlastní kůži :-)
Pozoruhodné a nám tak neznámé, exotické země...

Kmotr99
07.02.2020 5 z 5

Vše, co jste chtěli vědět o Kavkaze, ale ani vás nenapadlo se na to zeptat.
Přestože na každou z trojice kavkazských zemí připadá jen něco málo přes sto stran, šíře témat Goreckého je obdivuhodná. Od mýtů dávnověku a historii (které na Kavkaze často splývají v jedno), přes nestabilní politickou situaci posledních dekád až po popis strastí a radostí každodenního života. Nesourodé střípky dohromady tvoří komplexní obraz jednoho z nejpestřejších regionů světa. Všechny spojuje věčná otázka: Leží Kavkaz v Evropě nebo v Asii? (podobně choulostivá jako "je Česko ve východní Evropě?). A taky pořádná dávka melancholie, postesknutí si nad mizejícím světem předků. Co přinese budoucnost je v tak turbulentní části světa ve hvězdách. Budoucnost na Kavkaze bohudík nikdo moc neprožívá, takže zbývá dodat jen: Gaumardžos!

EDIT (podzim 2020): Tak budoucnost na sebe nenechala dlouho čekat, nám nezbývá než být v myšlenkách s obyvateli Náhorního Karabachu.

lencin
17.07.2019 5 z 5

Fascinující. Kniha současných i historických reportáží jižního Kavkazu a jeho tří hlavních národů, Gruzínců, Azerbajdžánců a Arménů. Zrovna cestuji po Kavkazu,tak mi kniha pomáhá odpovědět na některé otázky. Na pomezí beletrie a literatury faktu.

rostislav9203
01.04.2018 4 z 5

Výborná kniha s úžasnými historickými postřehy.

růžovámakrela
10.02.2018 3 z 5

Povedená reportážní kniha na téma kultury jižního Kavkazu. Já osobně bych ocenila, kdyby autor trochu přidal všednodenního života obyvatel na úkor podrobné politické historie. Ale buď jak buď, účel byl splněn - chtěla bych se tam jet podívat.
"Obyvatelé Kavkazu vymýšlejí vtipy, aby si ochočili realitu a zakleli ji. Rivalita Arménů, Gruzínců a Ázejrbájdžánců již odedávna sahá hluboko do historie. A nyní tři nezávislé státy posílají do boje celý svůj potenciál: univerzity, instituty, akademie. Každý z nich si myslí, že pokud se prokáže, že jeho předci tu byli první, bude to muset uznat celý svět. (...) Ze třech nevlastních bratrů se stala rukojmí národních komplexů, obsesí a mýtů."

Štítky knihy

Arménie polská literatura reportáže Kavkaz Gruzie Ázerbájdžán Zakavkazsko

Autorovy další knížky

Wojciech Górecki
polská, 1970
2017  90%Planéta Kaukaz
2017  87%Přípitek předkům

Kniha Přípitek předkům je v

Právě čtených2x
Přečtených33x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených1x
Knihotéce18x
Chystám se číst23x
Chci si koupit12x