Komentáře knihy Tíha viny
Tahle kniha se v češtině mohla jmenovat "Každý svého štěstí strůjcem". Napínavé až na poslední stránku + další kniha min. 400 stránek. Doufám, že bude další díl. Hvězdní autoři určitě neco vymyslí...snad.
Jeden by si řekl, že nikdo nemůže mít takovou smůlu, ale když se za každou cenu snažíte chovat jako hulvát, i když jen na oko, tak si o to tak trochu asi říkáte. V tomhle dílu si na Sebastiana zdánlivě brousil zuby snad každý a pokud odhlédnu od toho, že je to až moc dramat kolem jednoho člověka, je hlavní záporák opět kvalitně promyšlený. Co se týče Billyho, jsem zvědavá, co má za lubem. Taky mě napadá, jak se na tuto sérii asi tváří švédská policie a kolik fanoušků z jejích řad autoři mají :D
Je mi opravdu líto, protože tohle byl poslední díl se Sebastianem Bergmanem, kterého jsem si sice neoblíbila, ale z mého pohledu byly určitě všechny knihy z této řady vynikající. Budu tedy doufat, že se dočkáme pokračování. A tuto knihu ohodnotím pěti hvězdami.
Po dost dlouhé době návrat k Sebastianovi a konstatuji, že náhody v jeho životě jsou čím dál pohádkovější. Rovněž Billyho příběh v tomto díle pokračuje trochu naivně. Buď jsem vypadla z rytmu série, nebo se tady objektivně dost vařilo z vody a to i, s nadsázkou, doslova.
Příběhy z předchozích dílů se vracejí, postavy se podílejí na završení série. Sebastianova přeměna je trochu násilná. Psychopatické postavy se naopak projeví v ještě horším stavu. Několik linek neukončených, jako by autoři počítali s dalším dílem. Osobní příběhy vyšetřovatelů opět převyšují detektivní stránku.
Příběh je opět kvalitně vystavěný a promyšlený, nicméně diletantské provedení policejních zásahů a práce vězeňské služby při ostraze sériového vraha výrazně snižuje jeho uvěřitelnost.
Skvělý thriller, všech osm dílů bylo úžasných. Doufám, že příběh neskončil, autoři určitě dokáží pokračovat a přinést nám další neuvěřitelná vyústění příběhu, jako se jim to povedlo i v tomto. Milovníci dobrých detektivek, moc doporučuji celou sérii arogantního policejního psychologa Sebastiana Bergmana.
Jestli se opravdu jedná o závěrečný díl série, tak je to škoda. Několik dějových linek je otevřených, bylo by škoda nepokračovat.
Tak tohle bylo skvělé počteníčko, úplně jsem vrněl blahem! :) Sebastian mi tady byl dokonce o maličký kousíček sympatičtější než v předchozích knihách. Mimo to se vraždy, které se tady budou řešit, týkají právě jeho osoby. No a samozřejmě nesmím zapomenout na Billyho, který si odpykává svůj trest za mřížemi. Víc už se ale rozepisovat nebudu, dávám pět stars jak vymalovaných a obrovské doporučení!!! :)
Série byla výborná. Vybrat si jako hlavní postavu sebestředného egoistického hajzlíka byla sázka do loterie, která kupodivu vyšla. Nevadí mi otevřený konec, bylo by to lepší než natahovaná nuda...
(SPOILER) Já myslím, že nás bude čekat další díl, minimálně tomu nasvědčuje hned několik nedokončených dějových linek, a aby to autoři nechali vyšumět, tomu se mi nechce věřit. Ne po tolika příbězích s našimi oblíbenými hrdiny. Poslední vydaný díl mě nezklamal, jsem ráda, že se nám vrátila Ellinor a celou knihu jsem byla zvědavá, co nám její linka přinese. No, prostě Ellinor. Trochu mě mrzí, že v knize nebyl více Torkel, ale zase chápu, že už je víceméně ze hry, jelikož nefiguruje na oddělení vražd. Snad do vydání nového dílu ty pospolitosti nezapomenu, ale určitě se na něj budu moc těšit!
Ôsma časť severskej krimi série o Sebastianovi Bergmanovi mala nádych lúčenia sa s postavami aj s celou sériou. Okrem vyšetrovania vraždy veľkú časť deja zaberajú osobné životy Sebastiana, Vanje i ostatných známych členov Riksmordu. Dokonca by som povedala, že vyšetrovanie je v úzadí v porovnaní s ostatnými dejovými líniami. V tomto prípade však chápem, keďže sa zjavne jedná o poslednú knihu dua autorov a chceli sériu poctivo ukončiť. (Nenašla som žiadne informácie o plánovanom pokračovaní a vzhľadom na udalosti v závere knihy je aj dosť nepravdepodobné). Sebastian sa nezaprel, bol stále sebecké, arogantné hov*do ako doteraz, aj keď za tie roky vymäkol a prejavil náznaky kajania sa za svoje chyby v minulosti. Samotný prípad nebol komplikovaný, ani odhalenie vraha nebolo svetoborné, ale mal zaujímavé zvraty. Suma sumárum, nesklamala.
Knihu odporúčam čítať v poradí, v akom vyšla, inak by ste väčšinu času nemali poňatia, čo sa mimo vyšetrovania deje a prečo
No, zase to byla jízda:-). A musím říct, že jsem ráda, že jsem sérii objevila v době, kdy už jsou všechny díly k dispozici. Je tam totiž takový propletenec událostí a vztahů, že při mém počtu přečtených knih bych toho spoustu zapomněla. Celá série se skvěle četla, je to výborně napsané a maximálně napínavé. Ač se v každém díle řeší i nějaká ta vražda, pro mě to nebyl ten hlavní stimul, proč jsem se na knihu vždy tak těšila, tím byl opravdu umně vytvořený propletenec soukromých vztahů jednotlivých vyšetřovatelů, v čele se sebestředným Sebastianem Bergmanem, který si s tím detektivním nezadal, ba často měl ještě navrch. Posledních dvacet stran, no, to byla smršť událostí, jen jsem kulila oči:-). Zdálo se mi, že se autorům loučit s hrdiny ještě nechce, tak uvidíme, jestli se dalšího dílu dočkáme. Otevřený konec by tomu napovídal, ale nikdy nevíte. Třeba si Sebastian vybral cestu, ke které další společnost potřebovat nebude. Výborná série, kterou jsem si užila a moc mě bavila. A já hledám další, ve starších, podobných severských vodách :-).
Už jsem v této sérii četl mnohem povedenější díly. Kromě toho jsem měl raději Sebastiana Bergmana coby hajzla než poněkud sterilního taťku a dědulu. Navíc zde bylo mnoho odkazů na předchozí díly a k tomu přespříliš otevřený konec. Snad to údajně závěrečný devátý díl napraví, až ho ti dva šikovní autoři vytvoří.
(SPOILER)
Tohle byla zase doslova peckoidní záležitost! Na setkání se Sebastianem Bergmanem, jeho dcerou Vanjou, Torkelem, Ursulou a dalšími jsem se strašně moc těšila - a odměnou mi byla naprosto skvělá kniha! Autoři se zase vyznamenali, ostatně jako obvykle ;-), protože to byla doslova jedna velká jízda od začátku až do konce!
Billy je sice za mřížemi, ale že by ho to tam nějak zvlášť bavilo, tak to se opravdu nedá říct ;-). Navíc má jeho žena v plánu dát dvojčata, která s ním má, k adopci, protože jí až moc připomínají otce. To ovšem vůbec není hlavní zápletka, jak určitě správně tušíte ;-). Vraždy, ke kterým zde dojde, budou všechny do jedné mít úzkou souvislost se Sebastianem, i když on sám má na oběti pouze matné vzpomínky, a někdy ani to ne. Vyšetřování se tedy rozbíhá na plné obrátky, aniž by policie dost dlouho měla nějakou zásadní stopu. No a po určité době se na scéně objeví mladá dívka jménem Cassie...
Tak a víc už neprozradím ;-). Knize dávám s přehledem plný počet a nutně potřebuji další díl, přestože si vůbec nejsem jistá, zda už byl napsaný?
Super, je to vždy tak silný zážitok, že aj keď prešli tri roky od kedy som čítala posledný diel, tak som si bez problémov vybavovala všetky súvislosti.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium

89 %
69 %
Skvěle napsané, spousta napětí, ale ten neurčitý konec? Dává hodně prostoru fantazii.