Tíha viny
Michael Hjorth , Hans Rosenfeldt (p)
Případy policejního psychologa Sebastiana Bergmana série
< 8. díl
Osmý případ policejního psychologa Sebastiana Bergmana. Vanja Lithnerová bojuje o záchranu svého oddělení, ovšem pověst kriminalistického týmu utrpěla poté, co byl jeden z nich odhalen coby sériový vrah. Než si v týmu znovu dokážou navzájem vybudovat křehkou důvěru, je na prasečí farmě u Västerĺsu nalezena zavražděná šedesátiletá žena. Vše nasvědčuje tomu, že zločin byl spáchán se zvláštním záměrem: upoutat pozornost kriminálního psychologa Sebastiana Bergmana. Sebastian v průběhu let pomohl kriminálce vyřešit hned několik případů, ale po nedávných událostech je z něj persona non grata. Nikdo si není jistý, co jeho návrat do týmu způsobí. Mezitím je jeden jeho bývalý klient nalezen mrtvý. Sebastianem tato skutečnost otřese, jelikož k sobě měli blízko a spojovala je dávná tragédie. Vyšetřování se posouvá do osobní roviny a Sebastianův soukromý a pracovní život se proplétají.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2024 , HostOriginální název:
Skulden man bär, 2023

Super, je to vždy tak silný zážitok, že aj keď prešli tri roky od kedy som čítala posledný diel, tak som si bez problémov vybavovala všetky súvislosti.

Naprosto skvělá série už od prvního dílu. Jediná chyba je, že člověk vždy musí čekat dlouho na další díl :)

Skvělá, čtivá a napínavá detektivka. Tuhle sérii mám moc ráda, protože autoři prostě umí psát a čtenáře hned vtáhnou a pustí až po dočtení posledního písmenka. Na konci každého dílu mám v hlavě velký otazník - jakože cože? Tohle má být konec, to snad ne! Doufám, že tohle opravdu není poslední díl a bude další. Prosím, musí být přeci další - takhle to nemůže skončit...

Velmi čtivá, stejně jako předchozí díly.
Linka se “Sabine” měla podle mě lehké mezery a zasloužila by si větší pozornost.
Předpokládám, že další díl bude následovat, tzv. cliff hangerů je tam několik :)

Tak. Dočetla jsem. Hotovo. Poslední díl? Nemyslím si. Celou knihou sice prostupuje jakési bilancování, rekapitulace, jako by se kruh uzaviral, ale ten konec vyloženě k pokračování svádí. Těším se. Skvělá série.

Já to mám u téhle série stále tak nějak nastejno.
Plusy: Opravdu dobře, čtivě napsáno, napínavé, bez jakýchkoliv prodlev, vaty, zbytečností. Takže chápu to bezbřehé nadšení, ony ty zvraty opravdu nutí čtenáře číst dál a dál… I já jsem byla zvědavá, jak to vlastně skončí.
Ale…
Jednak těch zvratů – a tím myslím zejména zvraty v soukromém životě vyšetřovatelů i samotného psychologa Sebastiana Bergmana – je tu opravdu moc a moc. A uvěřitelnosti míň a míň; já vím, na to se tu nehraje, ale přece jen…
Tady je navíc detektivní část s tou soukromou propojena tak, že už je to až úsměvné. Skoro si představuju, jak se autoři při psaní baví, tak co zase vymyslíme, co nejmíň pravděpodobného, ať je to hlavně pořádný nářez… Fantazie jim opravdu nechybí, to občas i oceňuji.
Za třetí mi vadí neustálé vracení se k dřívějším dílům, chápu, že postavy tak uvažovat mohou, ale jsou to jen knižní postavy, tak by se mohly při vzpomínání na minulost v předchozích dílech (a autoři s nimi) trochu krotit.
A že by tohle byl konec? To by mě ani nenapadlo…

Já nemám ráda otevřené konce, to přiznávám. Ale těmhle klukům švédským to pokaždé odpustím, protože ty jejich konce jsou vždy tak šokující, že i kdybych byla naštvaná, tak po dalším díle sáhnu vždycky, protože potřebuji vědět. No a já se dokonce přistihla, že se na ty konce v jejich stylu těším ;) Jinak skvělá krimi jako vždycky!

Celá série se čte moc hezky. Propletence kolem hlavní postavy umožnily autorům spoustu kombinací, ve vyšetřování i v osobních životech, velké napětí v závěrečné scéně - vypadá to, že je konec - ale domnívám se, že konec ještě není!

Vrah opět souvisí se Sebastianovou minulostí, jsou zde zvraty, které nutí číst pořád dál, dojde na odhalení záhady Tima a Cathy a na scéně se objeví Eleanor. To vše je na jeden díl, který doufám bude mít zajímavé pokračování až až, aby si čtenář přišel na své.

Já si nemůžu pomoc, tahle série mě neskutečně baví. Výborný psycholog Sebastian Bergman. Nemohl jsem se dočkat dalšího pokračování, ale dočkal jsem se. Otevřený konec tak snad doufám ještě něco bude napsáno. Jen můžu doporučit milovníkům tohoto žánru.

Opět výborný díl, i když se zvláštním koncem. Určitě bych uvítala další pokračování, ale když nad tím přemýšlím, tak nevím, jestli bych chtěla, aby další díl navazoval na tento.
Přišlo by mi to jako omílání již známého (honba za známým pachatelem, prakticky vyřešené rodinné vztahy, zrušené oddělení atd.).

Tak to bola teda jizda. Autorske duo s snami neparalo a pripravilo nam poriadne terno na viacerých frontoch. Neviem či je v pláne ďalší diel ale je to dôstojné rozlúčenie. Hodnotim 4,5/5

Všechny díly jsem četla po sobě a je mi líto, že je konec.... Konec je sice otevřený.... Ale jak se píše tady pode mnou, ty detaily člověk zapomene a pak už to není ono. Co se stalo se Sebastianem, co s Billym? Vynikající série, opravdu stojí za přečtení!!!

Tíha viny je akční thriller napechovany napětím. Nedokázala jsem se od jeho stránek odtrhnout.

Dlouho a dlouho očekávaný další díl s psychologem Sebastianem Bergmanem a i tento je skvělý, jako sedm předchozích. Pro mě jedna z nejlepších sérií. Tíha viny je čtení hrozně napínavé, nesmírně čtivé a jako obvykle s otevřeným koncem. A jenom doufám, že závěr nenechají spisovatelé na nás, ale urychleně a opravdu bleskurychle napíší další díl!!! Klidně 10 hvězd.

Ačkoliv nejsem velký příznivce severských detektivek, musím prostě uznat, že tato série je SKVĚLÁ! Hltala jsem každou kapitolu a polykala vše, co si autoři vymysleli, i s navyjákem... Postava Sebastiana Bergmana je zatím ta nejúžasnější kontroverzní postava, co jsem kdy četla. Chvíli ho nenávidím, a chvíli mi je ho i líto. A to se mi zas tak často nestává. Ale i vedlejší postavy jsou skvěle napsané, u některých mám také problém si je zařadit a někdy je mi zatěžko pochopit jejich jednání.
V každém díle nás čekají nečekné zvraty událostí, ale vše je tak dokonale propracované, že není problém tomu porozumět, i když je to už často trochu za hranou. Je nereálné, aby se toho tolik dělo jednomu člověku, potažmo jednomu vyšetřovacímu týmu, ale ne neuvěřitelné.
Všech 8 dílů jsem zhltla najednou a teď prožívám něco jako smutek z toho, že se s nimi musím rozloučit. Číst další díly, které možná budou následovat, a možná ne (já se přikláním k té první možnosti), po větším časovém rozestupu bohužel nemá cenu. Všechny ty skvělé detaily ze soukromí vyšetřovatelů člověk zapomene a pak už to prostě nebude ono...
Celou sérii tedy vřele doporučuji, ale hlavní je číst díly po sobě a bez dlouhých časových rozestupů.
Skvělá série. Kdyže vyjde další díl?