Princ z Persie

Princ z Persie https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35080/princ-z-persie-35080.jpg 3 43 10

Kdysi před tisíci lety v daleké Persii... jeden statečný mladík unikl z vězení, aby vysvobodil princeznu... a mocichtivý vezír vlákal prince do pasti... Ale ještě předtím bylo vyřčeno proroctví... Na začátku byla slavná počítačová hra, která čerpala námět z Pohádek tisíce a jedné noci, z perských legend a mýtů, a nakonec se sama téměř stala legendou. Jak se počítačové technologie vyvíjely, měnila se i hra, její příběh a hrdinové. Objevila se řada verzí a také několik pokračování. Předlohou komiksu, který vznikl ze spolupráce autora hry Jordana Mechnera, scenáristy A. B. Siny a ilustrátorů LeUyen Phamové a Alexe Puvillanda, se ale žádná z existujících herních verzí nestala. Autoři se vrátili k původním inspiračním zdrojům, k perské mytologii a dějinám. Jejich příběh se odehrává ve světě plném kouzel, lásky, nelítostných soubojů, divých stvůr i pletichářských vezírů a vypráví o dvou princích, které od sebe dělí celá staletí, přesto se jejich osudy protnou.... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , Argo
Originální název:

Prince of Persia , 2008


více info...

Přidat komentář

s1ombrehimawari
06.02.2023 5 z 5

Pro mě absolutně kouzelný příběh s opravdu nádhernou a živou kresbou. Neotřelé.

DennisMoore
03.06.2019 5 z 5

Mně se to líbilo. Hodně. Krásná kresba stranou, prim tady hraje rafinovaný děj, který se nejen odehrává ve dvou časových rovinách (to je na něm nakonec to nejobyčejnější), ale hlavně je plný nejrůznějších symbolů, otazníků, ukazatelů, nápověd, myšlenek jako z nějaké filozofické pohádky tisíce a jedné noci... Od začátku do konce vyžaduje čtenářovu stoprocentní pozornost a klidně se přiznám, že jsem napoprvé určitě nepochopil všechno, ale o to větší mám chuť pustit se do toho znovu.


p3tris
21.04.2017 3 z 5

Aby bylo hned na úvod jasno, kniha nemá kromě obálky s Princem, tak jak ho všichni známe, nic společného. Dvě dějové linky jsou někdy poněkud matoucí, ale orientovat se v tom nakonec dá. Největším kladem se pak stává kresba, která si občas pohrává s detaily a dokáže být i pěkně brutální.

pobijecmuch
06.05.2016 2 z 5

Toto je klasický případ, kdy se musí z určitého tématu vyždímat co nejvíce. Nejprve byla počítačová hra, která sklidila světový úspěch. A potom to šlo z kopce filmem a knihou. Kdo chce moc, má většinou málo. Prostě slabá kniha, možná dokonce podprůměr.

bookwoman
28.04.2016 3 z 5

Tato kniha mně moc nebavila,znám určitě i lepší knížky.. :-[ proto 3* z 5*.

SolomonSane
07.02.2016 4 z 5

Obě příběhové linie celkem příjemné, avšak průměrné s relativně nenáročným a přímým dějem. Kresba je na druhou stranu (pro mě) jakýmsi způsobem fanscinující – velice zdařilá, jednoduché vybarvení, žádné stínování.

K tomuto Princi z Persie se určitě rád vrátím.

trudoš
05.10.2015 3 z 5

Důvod, proč mě Princ z Persie nedostal do kolen, je moje antipatie k asijskému způsobu vyprávění. Neříkám, že nejsou machři na příběhy, ale ta jejich osudová tragika mi leze krkem. Což se podepsalo i na tomto komiksu, který je na východní kultuře přímo založen. Dvě dějové linie, které se nepřímo ovlivňují, rozehrávají komplikovanou historii boje proti bezpráví a tyranii. Jenže místo komplexního příběhu, jsem dostal jakýsi prequel k dobrodružstvím dalším. A i když A. B. Sina přijde s velmi vtipným vypořádáním se s proroctvím, skončil své vyprávění přesně v bodě, kdy mě začalo zajímat nejvíc. Vše ostatní jelo ve vyjetých kolejích a nijak nedojalo. Co naopak potěšilo, byla kresba. Krásná, barevná, čistá a občas i příjemně nápaditá ohledně úhlu pohledu, či koncepce stránky.
Velkým zklamáním byl však doslov, ve kterém Jordan Mechner hovoří o vzniku hry. Informační hodnota nulová a povídání o tom, jak mu bylo osudem určeno vytvořit právě tuto hru, na to už jsem moc velkej cynik.

jaja1989
23.11.2014 3 z 5

Princ z persie je moje nejoblibenejsi hra.
Ale je dobre znat i jine pribehy obrazky byli povedene a pribeh usel kdyz si zvyknete na prolonani 2 pibehu

RaptoR
25.07.2014 4 z 5

Nutno podotknout, že celé PR kolem Prince z Persie automaticky očekává, že se jedná o převyprávění příběhu legendární počítačové hry. A až do doslovu jsem si myslel, že to je velká chyba. Samotná stavba komiksu je nezvyklá. Sledujeme dvě dějové linky, dva prince z Persie, které od sebe dělí propast čtyř století, a přesto si jsou velmi blízcí. Každý po svém bojuje s démony a osudem. Celek tedy působí dost zajímavě a to i díky tomu, že je to jeden z mála komiksů, u kterých jsem měl pocit, že se skrývá i něco pod povrchem... Asi si přečtu východní bájesloví a symbolismus, protože celek na mě působí nejen jako klasický příběh boje dobra se zlem, ale jako archetyp. Boje nejenom proti běsům okolním, ale i proti běsům vnitřním. Možná že časem i hodnocení poroste. Nicméně, díky výše zmiňovanému PR kolem Prince z Persie vás připraví na jiný zážitek. Proto jsem se neubránil malému zklamání...

Lusa
07.01.2011 5 z 5

Jední slovem - úžasné.

SPOILER

Ze začátku jsem vůbec nepochopila ty dvě dějové linie, ale velmi brzy jsem byla v obraze.
Při vyslovění názvu se mi automaticky vybavila hra, kterou jsem jako malá pořád hrála, takže jsem čekala, že komiks bude něco podobného, nebo to bude komiks na film Písky času, ale tohle jsem nečekala.

Autorovy knížky

Jordan Mechner
americká, 1964
2010  64%Princ z Persie

Kniha Princ z Persie je v

Přečtených50x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce11x
Chystám se číst5x
Chci si koupit4x
dalších seznamech2x