Přímo před očima

Přímo před očima https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/470196/bmid_primo-pred-ocima-nnT-470196.jpg 4 84 33

Naomi Hannahová je od narození slepá. V malém, stísněném městě Balkerne Heights je nešťastná, a proto se rozhodne vzít si život. Než se k tomu odhodlá, narazí na tělo mladé ženy, která byla brutálně zavražděna. Cítí, že na místě činu není sama – někdo ji pozoruje. Naomi sice nevidí vrahův obličej, ale je jediná, kdo jej může identifikovat. Pro Naomi se všechno změní: když je její život v nebezpečí, uvědomí si, jak moc chce zůstat naživu. Zatímco policie pátrá po pachateli a mrtvých osob přibývá, Naomi vyčkává a snaží si odpovědět na otázku, která může ovlivnit její osud: proč ji vrah nechává žít?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Katto
Originální název:

Before Her Eyes , 2018


více info...

Přidat komentář

KnihoSny
09.02.2024 5 z 5

ty kokos jako měla jsem o knize velké očekávání ale co jsem nakonec dostala bylo ještě lepší přiznám se že mě konec úplně vytočil a potřebovala bych pokračování ale jako strašně to musím doporučit jsem z toho úplně hotová kniha je čtivá vtáhne rychle do děje Naomi je občas fakt na pěst ale dá se to pochopit říkám si proč jsem vůbec knihu odkládala když je to top kniha

Izu
17.06.2023

Už ty květnaté popisky na začátku mě varovaly správně. Vydržela jsem do 100 stránky.To se fakt nedalo.


katynka78
06.03.2023 4 z 5

(SPOILER) Vydavatelství Katto je machr na detektivky a thrillery. Anotace u této knihy mě tak zaujala, že jsem neváhala a koupila si knihu domů. Ale než se na ni dostalo, tak to chvilku trvalo. Jak jsem ale začala číst, tušila jsem, že to bude jízda.
Asi takto - kdo mě zná, tak ví, že naprosto nesnáším nelogické věci (nemyslím nadpřirozené, ale nelogické z hlediska postupu normálního fungování) a to, co se vzpírá tomu, co by každý normální člověk udělal. No tady toho bylo docela dost a musím přiznat, že i jedna dost zásadní věc, která mne při čtení trkla a svedla na cestu, že tenhle vrahem opravdu není. Jenomže! Jak mě tyto věci vadí, tak tady mě čtivost, napětí a touha po výsledku tak přesvědčili, že jsem to prostě přešla.
Přešla jsem to, že Naomi v jednu chvíli cítí naprosto vše a v zásadních chvílích jí čich asi nefunguje, protože by jinak dávno věděla, kdo je pachatel a to i bez toho, že nevidí.
Přesla jsem to, že spáchané trestné činy by dle mého nikdy nemohl udělat nevidomý člověk, ale policie tento fakt naprosto přehlíží. Jako určitě může být nevidomý člověk vrah, ale tak tipuju třeba jed v jídle, ale určitě ne přesné řezy nožem na krku, to je naprosto nemožné! Ještě jako oběť běhá po lese a nevidomý člověk ji dožene a podřeže? Jako co?????????? A protože šlo o policajty naprosto blbé, tak jsem to tady autorovi odpustila, protože to mělo jednu podstatnou úlohu v příběhu - zkorumpovaná policie až běda. Navíc jsem tam sama pro sebe objevila postavu kriminalistky, která dlouho povede 1. místo v nejprotivnější postavě za hodně dlouho dobu, tak mě štvala a to je slabé slovo, odporná baba. Nesympatická, nelidská, nelogická, sobecká, postoj k ní mě neobměkčil ani tím, jak mektala, že je v práci furt.

Zatím to vypadá, že píšu spíše negativně, že? Ale jak jsem uvedla, ony ty nelogičnosti měly v příběhu svou úlohu. Vysvětlila jsem si to tak, že Naomi ve strachu prostě necítila to, co měla cítit, policajti chtěli mít obětního beránka. Bavilo mě to strašně moc a ty příběhy postav a to, co se jim všechno stalo, to bylo uvěřitelné, parádní, dokonalý kruh, který se uzavřel.
Bavila mě i stránka ohledně lidské společnosti, která umí být nesmlouvavá a v jednu chvíli vás lituje, v druhou miluje a ve třetí nenávidí.
A konec? Úžasný! Obrovská pochvala! To chtělo koule to takto uzavřít. A navíc vůbec nepochybuju, že to takto může dopadnout, že to takto může vyjít, že se to i občas v jistých obměnách stane. Autor navíc byl na čtenáře velice hodný, protože všechno dokonale vysvětlil a to se mi líbilo.
Takže doporučuju!

lucie2371
02.10.2022 5 z 5

Takto bravurní thriller od takhle mladého autora jsem již dlouho nečetla!
Kniha vás zcela pohltí již od přečtení prvních vět a tak se do ní začtete, že máte za chvíli přečteno ani nevíte jak.
Vraha jsem tedy odhadla již ze začátku knihy ale to mi požitek z ní vůbec nezkazilo! Ba naopak jsem byla zvědavá zda jsem se trefila, většinou mi typy totiž nevychází.
Knihu rozhodně doporučuji všem milovníkům skvělých thrillerů.

Autora jsem si přidala k oblíbeným, tak doufám, že ještě vydá nějaké další skvělé thrillery!

Nuttelka
13.07.2022 4 z 5

(SPOILER) Tak nějak pořád nevím, jak se k ději postavit. Určitě to zase takový průser - průměr není, ale dost věcí mi vadilo a místy logika také chyběla. Nevidomá Naomi, i když kolikrát chtěla život ukončit, se prala jak tygr, aby nad vrahem - vrahy "zvítězila" a že dotyčného nepoznala??? No nevím nevím... Lisa total na pěst, bože, ta mě fakt sr... od první věty. Marcus takový ňoumík, ale aspoň jedna sympatická postava v knize. A ten konec? Vlastně mě to ani nepřekvapilo, proto nechápu, že ho Naomi nepoznala...

lucakuca
10.07.2022 4 z 5

Čtivé.
Srdce mi drásalo nad Naomi, fakt jsem četla jedním dechem, jaké utrpení bylo pro ni nachystané.
Detektivka, kde muži pláčou a polykají slzy a jsou empatičtí citlivouši (bože někdy až plačky sračky) a ženy mají koule, jsou obestřená tajemstvím a nakonec to dopadne, jak to dopadlo :-)

Jo a vždycky, když policista Marcus slíbí Naomi, že to bude v pořádku - buch napadení, že se o ní postará - buch pořezaná, že už je v bezpečí - buch zase průser...
To už jsem se fakt smála (ale fakt jen této snad náhodě, která mi to všechno odlehčila).

akinomV
04.06.2022 3 z 5

(SPOILER) Tak já z knihy zas tak moc nadšená nebyla. Dočetla jsem ji jen proto, že jsem byla zvědavá, jak to celé dopadne. Ale musela jsem se fakt nutit. Hlavní hrdinka byla neskutečný otloukánek, ale hned se ze všeho vylízala a pokračovala dál...., dále mi přišlo nevěrohodné, že by nepoznala, kdo je oním neznámým, který jí ubližuje. Jinak souhlasím, ta Lisa byla fakt neskutečná a ze všeho teda vyvázla vlastně na pohodu. Bohužel, celkově hodnotím jako nic moc příběh.

GYROTOURBILLON
18.04.2022 5 z 5

Ano, výborná kniha. Budu souhlasit se všemi 5*.
Škoda jen, že madam Lisa neobrdžela nějakou tu ranku, ta byla na pěst ( jako člověk tak nadřízená )

soukroma
06.04.2022 2 z 5

Hotová ptákovina: potoky krve, komorní skupina podezřelých/pachatelů, včetně policie, starý zločin a nové vraždy, promarněný námět se slepou hrdinkou (hlavně že po čichu pachatele poznala...). Afektované, nevěrohodné, nezajímavé.
Dávám podprůměr, přestože méně než tři hvězdy dávám knihám odhozeným během čtení - zde jsem masochisticky prolétla až k epilogu, který autor ovšem musel zase rozdělit po libosti do několika kapitolek jako pokračování textu (to se jen tak nevidí) a který už ani po předchozím ději takovou bombou v rozuzlení nebyl (věrohodnost všeho ale ještě poklesla).

Pozn.: níže v komentářích je mylně uvedeno, že se jedná o autorův debut. Na předsádce je jasně řečeno, že první román napsal v sedmnácti (!?). Toto je jeho čtvrtá kniha.

alexis818
05.04.2022 5 z 5

Velmi pěkné,mladý autor a umí.Tak se budu těšit na jeho další počin.

intelektuálka
24.03.2022 4 z 5

Přímo před očima má Naomi vraha .... ale problém je v tom, že ona je nevidomá ....

A vrah na to spoléhá - a staví tuto dívku do nebezpečných situací ....

Ona sama má za sebou nelehké dětství, nevyjasněný postoj k mateřství a touhu skončit vše a najít klid ....

Ale boj o život změní její postoj - i když : komu vlastně může věřit ?
A nevrací se tu nevyřešený případ z minulosti ?

Jako literární debut kniha stojí za přečtení - a možná bude mít i návaznost, protože pro mne ten příběh neskončil ....

annettka1098
13.03.2022 5 z 5

Kniha PŘÍMO PŘED OČIMA vás asi na první pohled nezaujme. Pod obálkou jak z devadesátek se ale ukrývá velmi napínavý a především velmi čtivý příběh.

Připběh je rozdělen na dvě části a má velmi krátké kapitoly, které končí napínavě, takže neustále otáčíte stránku za stránkou. Autor si se svým čtenářem navíc hezky pohrává, a tak měníte své názory častěji než ponožky. I když jsem si myslela, že tuším, dokázal mě nakonec naprosto zmást.

Toto čtení jsem si opravdu užila a knihu vám ráda doporučím!

HODNOCENÍ: 100 %

Pavlina50
08.03.2022 5 z 5

Jednoduché, nekomplikované, čtivé…postav tak akorát, aby v nich nebyl chaos, obětí tolik, aby příběh udržoval napětí, provázanost postav taková, že podezřelý mohl být kdokoliv z nich.
Využití nevidomosti je pro žánr thriller určitě zajímavá deviza. Hlavní hrdinka Naomi zde bojuje o přežití a neví s kým. Připomnělo mi to skvělý film „Čekej do tmy“, kde stejným způsobem o život bojovala slepá Audrey Hepburn.
I když v knize to sice nebylo „bezkrevné“ psycho, krev zde několikrát prolita byla a sama hlavní hrdinka byla občas takovým nesmrtelným Terminátorem, přesto mě příběh do sebe parádně vtáhl a nepustil až do toho naprosto překvapivého závěru.
Taková fajn čtivá thrillerová oddechovka. Spokojenost.

musivila
23.02.2022 5 z 5

Tak to byla tedy síla, vůbec jsem nečekala, že mě kniha tak chytne. Skvělé, dočteno ve 2h v noci, zas jsem musela vědět, jak to dopadne. Kdybych chtěla být šťoura, tak by se pár neuvěřitelných věcí našlo. Ale nechci. Mě kniha prostě bavila. Detektiv seržant Marcus byl sympaťák a já mu fandila. A ten konec! Doporučuji přečíst.

Nikola_
21.02.2022 5 z 5

Tak to bylo něco! A ten konec? Nad touhle knihou budu dlouho přemýšlet..

Kizuizi
09.02.2022 4 z 5

Svižný příběh, který by milovníky napětí rozhodně neměl minout. S tématem slepé svědkyně se moc nesetkáme, a proto mi tento nápad přišel velmi osvěžující. Skvělý příběh, zajímavé (netvrdím, že jsou všichni sympatičtí!) postavy, napínavý děj a nechybí ani výborné rozuzlení.

adjah
07.02.2022 5 z 5

Skvěle napsané od začátku do konce a až do posledních přibližně 3 stran nevíte, kdo je vrah. Ukončení je překvapivé, šlo by i jinak. Jsem nadšená a rozhodně doporučuji.

NelaMaty
31.01.2022 5 z 5

Na knihu jsem se moc těšila a nezklamala mě. Čtivá a napínavá. Lisa mi lezla krkem celou dobu. Pěkně nesympatická postava. Naomi zase byla nesmrtelná. Ale celkově moc povedené čtení.

JustWomen
25.01.2022 4 z 5

Hodně čtivé a pohlcující, ale přitažené za vlasy a Naomina terminátorská schopnost přežít navzdory slepotě a desítkám zranění neskutečná. Policejní vyšetřování a hlavně policistla Lisa bylo fakt na zabití. A hvězdičku dolů za ten konec, na rozdíl od ostatních si myslím, že si Naomi zasloužila něxo jiného.

MMacicekk
23.01.2022 3 z 5

Jako celek knihu hodnotím průměrně. Samotný děj ničím nevynikal. Chyběla mi tu podstatná věc – napětí. Slepota může být velmi dobrým prvkem při budování napínavých scén, ale skoro žádných se nedočkáte. Spousta z nich působí spíše křečovitě a nereálně. Za to vážných zranění hlavní hrdinky se dočkáte až zbytečně moc. V závěru jsem měla pocit, že to snad už ani není možné, aby se ze všeho tak snadno dostala.
Vyzdvihnout však musím knize její čtivost. Četla se rychle a sama, ale stále jsem měla pocit, že tomu něco chybí. Nějaký prvek, který by děj odlišil od ostatních. Samotná hlavní hrdinka na to totiž nestačila.
Co vás určitě překvapí (stejně jako mě), bude závěr. Ač můžete mít určitá podezření, jsou vám neustále autorem (podotýkám velmi dobře) vyvracena. Dočkáte se tak docela šokujícího závěru, který si zasloužil o hvězdičku navíc v konečném hodnocení.

Štítky knihy

sebevražda slepota kriminální thrillery

Autorovy knížky

Jack Jordan
britská
2021  81%Přímo před očima