Příliš tiché lesy

Příliš tiché lesy https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/493846/bmid_prilis-tiche-lesy-rPS-493846.jpg 4 98 22

Před světem se schovali, ale pravdě neuniknou. Cooper a jeho dcerka Finch už osm let žijí mimo civilizaci v lesích na severu Appalačského pohoří. Cooper se ze všech sil snaží, aby Finch v krásné, ale drsné divočině nic nechybělo, aby měla ten nejlepší život, jaký jí za dané situace může poskytnout. O jejich pobytu ve srubu ví pouze Scotland – jejich příliš zvědavý soused – a Cooperův kamarád Jack, který každý prosinec přijíždí na návštěvu, aby jim přivezl zásoby na celý rok. Jenomže letos se Jack neukáže. To spustí nezvratný sled událostí a odhalí, jak zranitelní Cooper a Finch ve skutečnosti jsou. Hranice jejich útočiště se rozpíjejí a malý uzavřený svět, ve kterém dosud žili, už není bezpečný. A když se Finch začne až příliš zajímat o cizí dívku, která se potlouká v jejich lese, Cooper se musí rozhodnout, jestli se bude dál schovávat, nebo bude konečně čelit hříchům své minulosti.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Domino
Originální název:

These Silent Woods , 2021


více info...

Přidat komentář

burilltomas
09.02.2024 3 z 5

příjemné, leč depresivní čtení.

ElizPetrova
09.11.2023 4 z 5

Výborná záležitost. Do knihy jsem šla s tím, že jsem o ni nevěděla vůbec nic. Zajímavý příběh, neobyčejná atmosféra. Nevěděla jsem, čemu mám věřit a co se nakonec z hlavního hrdiny vyklube. Navíc děti v knihách obyčejně nemusím, ale Finch byla úžasná holčička. Kniha je vyprávěná svižně a zároveň poutavě. Doporučuji.


Dresia
10.07.2023 3 z 5

Slibný rozjezd, zajímavé téma i atmosféra, konec hodně přitažený za vlasy.

evineckY
05.06.2023 5 z 5

Všichni, kteří mě trošku zaregistrovali ví, že mám nejraději romantiku a
nenávidí násilí, ale v tomto případě říkám, že tato kniha je dokonalá.
Doporučuji.

markej
29.01.2023 4 z 5

Cooper a jeho dcerka Finch žijí z určitých důvodů už osm let ve srubu v hlubokých amerických lesích. Občas vídají svého trochu záhadného souseda Scotlanda, jinak nikoho.

Je jasné, že takhle to navěky zůstat nemůže, a taky že nezůstane. Komplikace nastanou, když nepřijede Cooperův kamarád Jake, který jednou ročně přiváží zásoby, a když se v lese objeví mladičká dívka, jež tátu s dcerkou možná zahlédla.

Knížka má trochu pomalejší tempo, takže thrillerem bych ji úplně nenazvala, ale mně to nevadilo, vzniklo tak dost prostoru k odbočkám do minulosti, k vykreslení psychologie postav, k barvitému popisu prostředí.

Konec už je svižnější a musím říct, že mě překvapil, takové rozuzlení jsem nečekala, což považuju za pomyslnou výbornou třešničku na už tak dost dobrém dortu.

Hodnocení: 4 ⭐ z 5 ⭐

Hella
11.12.2022 3 z 5

Příběh dejme tomu, zato konec divně zvláštní a pro mě víceméně nevěrohodný a neuspokojivý.

čef
28.11.2022 5 z 5

Dojemná story o lásce amerického veterána bojů s teroristy ke své dceři. Neváhá ani při porušování zákon a přestěhování do hlubokých lesů, aby ji ochránil. Dojde k dalším zádrhelům a musí se postavit k problémům čelem. Jak asi dopadnou?
I přes bojové scény čtení spíše pro ženy, ale čte se to dobře i mužům.

mulder
08.11.2022 5 z 5

Zábava na jeden den. Hezky se to četlo. Tak nějak v klidu bez výkyvů, zvědavý jsem byl hlavně na závěr knihy, který překvapil a nezarmoutil.

novina
22.10.2022 5 z 5

Četla jsem jedním dechem. Konec byl těžko uvěřitelný, ale vlastně mi to nevadilo.

Leona333
18.10.2022

U této knihy mám tak nějak problém s hodnocením... Tři hvězdičky se mi zdají málo, ale čtyři už zase moc... A myslím si, že i sama autorka při psaní tohoto románu, mohla být tak trochu rozporuplná... ,,Tedy ohledně toho, kdy už by se měl děj pořádně rozjet...? Vážně musel být otec dcery tím, čím dříve byl...?" Poslední dobou je to zřejmě v knihách nějaký "trend," mít hlavního hrdinu válečným veteránem, nebo mariňákem...
Četla jsem a četla a nic se dle mého dlouho nedělo... Pak přišlo na pár zvratů, napínavějších momentů se srdcervoucím závěrem, který byl vyhnán až do patosu... To samozřejmě ano.
Proto, nebo hlavně právě proto..., si hodnocení ponechám, až na příští knihu od této začínající autorky.

mi-nul-o
06.10.2022 4 z 5

Ten konec... nebyl fér!!!

ela1972
01.09.2022 4 z 5

Moc krásná kniha a musím přiznat, že i na slzy došlo

magnolia
03.08.2022 3 z 5

Já nevím, čekala jsem víc nebo silnější zážitek - více napětí, hlubší psychologie postav, uvěřitelnější děj. Od poloviny knihy jsem už chtěla mít čtení za sebou a zpočátku jemné výhrady se prohlubovaly.
Asi nejvíc mě zaujalo, že otec po večerech (při svíčce!) sešíval ze starého dceřina oblečení patchworkovou přikrývku (to mě nedávno také napadlo, ale nevím jak na to :) A taky to bylo již potřetí, kdy v knihách, přečtených v poslední době, byl hlavním hrdinou bývalý voják z afghánské mise.

sadlo
31.07.2022

Díky dovolené přečteno za dvě odpoledne.Neotřelý příběh, výborně vyprávěný. Doporučuji.

Petronela16
21.06.2022 5 z 5

Po dosť dlhom čase konečne kniha, ktorá ma svojim obsahom tak uchvátila, ze som nemohla prestať čítať, az o 4:00 rano, keď som ju zdolala.
Musim úprimne povedať, nech si mysli kto chce, co chce, toto bol aleže velice silný príbeh.Velmi sa mi páčilo, ako autorka rafinovane davkovala všetky tajomstvá a týmto spôsobom sa,teda aspon u mňa, nekontrolovatelne zvyšovala moja zvedavosť,ktora ma nutila bez prestania čítať.Nechce sa mi rozpisovať o deji románu, ale je nutné podotknúť, ze toto bola nielen psychologia, ale aj jemna detektivka a thriller v jednom.Urcite odporúčam prečítať a aj keď ja nie som veľmi na citáty, toto mi jednoducho nedalo a musim:
"Milost si nemůžeš zasloužit, nemůžeš si ji vydobýt, můžeš ji jenom přijmout.Nebo ne."
A to si píšte, ze budem striehnuť ako sup na korisť na ďalšie autorkine diela!

pajaroh
20.06.2022 3 z 5

Oddechová četba z pěkného prostředí divočiny, předvídatelné jednání postav a velká inspirace v knize My Abandonment (která je mimochodem skvělá, ale v češtině nevyšla).

vnimat_Krasu
17.06.2022 3 z 5

Příliš tiché lesy jsou takový "román pod deku". Grantová umí studenou atmosféru, postupně odhaluje minulost obou uprchlíků a staví je před obtížně řešitelnou trabli. Nečekejte ale žádný akční thriller. Spíš slow-burn knížku, v níž hraje prim vztah táta-dcera, a upíná se na závěrečnou pointu, která mi docela sedla. Nebýt slabší hlavní postavy (chlapská mentalita autorce moc nejde) a několika dějových děr, byl by to vlastně velmi slušný Cormac McCarthy Light.

ivousekk
13.06.2022 4 z 5

Povedený psychologický román lehce sklouzávající k psychothrilleru. Ze začátku jsem si říkala, tak co, kdy se to konečně rozjede a aniž bych si všimla, příběh Coopera mne vtáhl a nepustil. Zajímavě vykreslený pocit vinny, síly se vzepřít a závěr s překvapivým rozuzlením. Příjemná vložka mezi thrillery, romanťárnami a historickými romány.

Arsi
12.06.2022 5 z 5

Krásný příběh o otcovské lásce. Kniha se mi moc líbila.

Dela111
08.06.2022 4 z 5

Kniha Příliš tiché lesy obsahuje psychologicky laděný příběh o nesmírné síle rodičovské lásky, tady konkrétně otcovské.
Hlavní hrdina Cooper odchází žít se svojí dcerou několik měsíců po jejím narození na odlehlé místo uprostřed hlubokých lesů. O dceru se stará velmi dobře, všechny její základní potřeby jsou uspokojeny, ale přesto je ochuzena o typické dětství mezi vrstevníky, nezná běžné vymoženosti a svět poznává prostřednictvím knih.
Proč se Cooper s dcerou skrývá, pochopíme až postupně vylíčí celý svůj smutný a místy dost dramatický životní příběh. Nic však netrvá věčně a po osmiletém pobytu činy jiných lidí zásadně ovlivní jejich život...
Kniha má dojemný konec a po dočtení si uvědomíme, jak moc je také o slušnosti, povinnosti, cti a především obětavosti a laskavosti.
Vzhledem k tomu, že kniha obsahuje psychologický příběh a je tu nad čím se zamyslet, mohlo jít zpracování ještě víc do hloubky, místy je to jednodušší. Ale celkově jde rozhodně o silný příběh, který k přečtení doporučuji.
85%

Štítky knihy

napětí mezilidské vztahy přežití v přírodě otcové a dcery

Autorovy knížky

2022  85%Příliš tiché lesy

Kniha Příliš tiché lesy je v

Právě čtených1x
Přečtených121x
Čtenářské výzvě17x
Doporučených7x
Knihotéce95x
Chystám se číst120x
Chci si koupit13x
dalších seznamech3x