Příhody kostlivce Johana

Příhody kostlivce Johana https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/515395/bmid_prihody-kostlivce-johana-NqZ-515395.jpg 5 8 3

Johan je vysloužilá anatomická kostra. Teď bydlí u dědy a stařenky na venkově. Má tam důležité úkoly: lekat nezvané hosty a odhánět strašidla zpod postelí, sáňkovat s vnoučaty, postavit sněžnou opici, chovat kočku na klíně – a jednou, až děda umře, dělat mu v rakvi společnost. To tedy bude překvapení pro archeology!

Literatura světová Pro děti a mládež
Vydáno: , Cesta domů
Originální název:

Luukere Juhani juhtumised , 2020


více info...

Přidat komentář

cornetka
dnes 5 z 5

Johan je vysloužilá kostra, které se ujme děda a stařenka. Žijí na venkově a zažijí i s vnoučaty spoustu dobrodružství - společně třeba sáňkují nebo se saunují. Johan se velmi brzy stane členem rodiny, kterého mají všichni rádi. Chrání děti, ale také prarodiče - například odhání strašidla zpod postelí nebo leká nezvané hosty.

Johan je sice kostra, ale přesto si ho zamilujete, stejně tak dědu a stařenku. Všichni mají mezi sebou tak hezký a vřelý vztah.

Překladatelka použila nářeční výrazy inspirované hanáčtinou - to se mi moc líbilo, úplně to ke starým lidem sedlo.

Je to hezký příběh, který se mimo jiné dotýká smrti. Kniha je určena dětem od 10 let, ale mě se líbila taky.

Hanina61
10.11.2023 5 z 5

Vysloužilý kostlivec Johan mi učaroval a vůbec bych se nebránila tomu mít jednoho ve skříni, letní kuchyni, pod postelí či nakonec v rakvi. Milý příběh, který se zlehka a nenásilně dotýká i tématu smrti, obohacený parádními ilustracemi. Doufám, že u nás časem vyjde více knížek od Triinu Laan a její ilustrátorky. :-)


TerJac
09.08.2023 5 z 5

Vřele doporučuji. Když jsem si přečetla o čem to bude, ani se mi to číst nechtělo, ale byla jsem nakonec ráda. Objevuje se zde i tématika smrti, přesto je příběh jaksi lehký, ukazuje koloběh života, smysl pro humor ... no zkrátka moc se mi to líbilo!

Štítky knihy

smrt pro děti estonská literatura lebky, kosti

Autorovy knížky

Triinu Laan
estonská, 1975
2023  95%Příhody kostlivce Johana

Kniha Příhody kostlivce Johana je v

Přečtených9x
Čtenářské výzvě2x
Chystám se číst9x
Chci si koupit1x
dalších seznamech2x