Příbytky hudby

Příbytky hudby https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/433489/bmid_pribytky-hudby-725-433489.jpg 4 10 5

Místa, kde žili a tvořili slavní hudební skladatelé pěti století. Více než dva roky byli Bodo Plachta a Achim Bednorz na cestách za působišti slavných skladatelů po celé Evropě. Výsledek této spolupráce, výpravná publikace s texty a fotografiemi, nám představuje více než třicet umělců v jejich nanejvýš individuálním pracovním a každodenním prostředí – od Haydna a Mozarta přes Bacha a Wagnera až po Chopina, Verdiho, Orffa, Sibelia a Schönberga. Achim Bednorz nám předvádí místnosti, kde vládla hudba, i soukromé prostory obrazovou řečí, jež je pro něj typická, s maximálním přiblížením a bez jakýchkoli zkreslujících efektů. Bodo Plachta nás svými texty seznamuje se skladateli a hudebníky tak důvěrně, jako bychom je osobně navštívili. Všechna uvedená sídla jsou veřejně přístupná a lze si je prohlédnout. Vcházíme do domů a bytů, které otvírají dveře do světa hudby. Ukazují nám umělce v prostředí zcela soukromém a dovolují nahlédnout do hudebního života jejich doby. Impozantní vily, velkorysé byty a pitoreskní rezidence na venkově či v místech letní zotavené architektonicky odrážejí úspěch svých obyvatel. Interiéry dokládají schopnost skladatelů pohybovat se ve velkém světě, jejich smysl pro sebeprezentaci a vkus při výběru nábytku a uměleckých předmětů. V některých příbytcích nicméně pocítíme silné vědomí vlastního poslání a leckdy i určitou ješitnost; staly se skutečnými chrámy k oslavě hudby a dotyčného umělce. Zde si podávali kliku impresáriové, mecenáši, žáci a nakladatelé, zde se konaly domácí koncerty a kypěl ruch salónů. Příbytek skladatele byl vždy živou součástí hudebního provozu, současně refugiem, v němž se dařilo tvůrčí práci, a nezřídka i centrem mnohdy turbulentního rodinného života. Četná sídla evropských skladatelů, zachycená v této reprezentativní publikaci, jsou dnes památníky a muzei, v nichž mají své místo i renomované archivy či výzkumné instituce věnující se dílu těch, kdo v jejich prostorách kdysi žili. Jsou to místa dějinné paměti, jež mají mezinárodní význam.... celý text

Žánr:
Literatura faktu , Cestopisy a místopisy , Umění

Vydáno: , Kazda
Originální název:

Komponistenhäuser: Wohn- und Arbeitsräume berühmter Musiker aus fünf Jahrhunderten


více info...

Přidat komentář

jiri77
23.01.2023 4 z 5

Velmi krásná kniha se zajímavým nápadem, nafotit příbytky a napsat o tom knihu,kde žili a tvořili skladatelé klasické hudby. Kniha se mi líbila ,jen mě zamrzelo ,že tam chybí skladatelé Antonín Dvořák a Petr Iljič Čajkovskij ,jinak jsem s knihou spokojen.

dalia1769
22.01.2023 5 z 5

Krásná kniha vizuálně i obsahem, je zajímavé dozvědět se něco ze soukromí velkých hudebních skladatelů a zároveň se podívat, jak ty z jejich příbytků, které se dochovaly, vypadají dnes, případně jak prostředí, v němž tvořili, ovlivňovalo jejich tvorbu. Publikace, která určitě obohatí knihovnu každého hudebního nadšence a zaujme i neodborníky.


Ctenar1202
03.09.2022 5 z 5

Do rukou se mi dostala přenádherná kniha s názvem Příbytky hudby, kterou po dvouletém putování po místech, kde žili a tvořili slavní skladatelé, zkompletovali dva němečtí autoři. Bodo Plachta, který napsal text a Achim Bednorz vytvořil úžasné fotografie.

Milovníci umění budou nad touto publikací plesat a jásat. Je skvěle zpracovaná a dozvídáme se v ní nejen o životě a tvorbě nejznámějších skladatelů, ale i o domech, kde žili a tvořili své skladby. Věřte, že v knize najdete přenádherné domy a budete toužit se do všech podívat. Mimochodem, pokud jste turisticky založení, tak tato možnost je. Všechny domy jsou v dnešní době muzei a památníky.

V knize vidíme interiéry skladatelů napříč pěti stoletími. Některé příbytky jsou vybavené skromně s pár kousky nábytku, ale některé mají tak bohaté interiéry, že nevíte kam dřív s očima. Můžete se podívat na domy, kde tvořil například Mozart, Händel, Schubert, Schumann, Wagner, Puccini, Strauss a další.

Kromě života a tvorby skladatelů se můžete dočíst i další zajímavé informace. Třeba o Vídeňské státní opeře, která byla otevřená v roce 1869 a při této příležitosti zazněl Mozartůn Don Giovanni. Ne nadarmo se říká, že je Vídeň městem hudby. Sjížděli se sem a tvořili zde ti nejvýznamnější skladatelé. Přeneseme se i do Německa přesněji do Lipska, které nadšeně chválil ve svých dopisech Felix Mendelssohn Bartholdy. Město ho naprosto uchvátilo svou atmosférou a postupem času se stalo velkým konkurentem právě Vídně. 

Kniha obsahuje velké množství fotografií, informací a myslím si, že každého milovníka historie, hudby a umění musí nadchnout.

roso.mak
06.10.2021 4 z 5

Anotace je dost vzletná, ale pravdou je, že jde o průvodcovskou publikaci o "domcích mistrů", ve kterých toho samozřejmě zbylo jen velmi pomálu, mnohdy ani ty zdi v původním stavu ne. Trochu se dozvíte o hudebnících samotných, ale ne víc, než by vám prozradila wikipedie a zbytek je prostě jen návštěva muzea bez návštěvy muzea.

Jsem velmi mile překvapena, že se takovouto publikací někdo tvořil a vydával.

Kryštofka
15.07.2020 5 z 5

Dobrý nápad. Číst o nich se ale nevyrovná tomu tahle místa osobně navštívit. Zatím jsem byla jen v Sant Agatě u Verdiho, ale zážitek to byl úžasný.
Kniha je napsána poutavě, obsahuje spoustu obrazového materiálu. Více asi bude bavit ty, kteří mají k uvedeným skladatelům a jejich hudbě vztah.

Štítky knihy

místopisy hudba dějiny Evropy hudební skladatelé

Autorovy knížky

Bodo Plachta
německá, 1956
2019  88%Příbytky hudby

Kniha Příbytky hudby je v

Právě čtených3x
Přečtených13x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce5x
Chystám se číst9x
Chci si koupit2x