Příběhy ze staré Šumavy

Příběhy ze staré Šumavy https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/340577/bmid_pribehy-ze-stare-sumavy-A9d-340577.jpeg 4 15 4

Sbírka téměř dvou stovek lidových pověstí ze šumavských hvozdů, převážně německého původu. Čtenář poznává, čeho se staří Šumaváci obávali, co je děsilo v hlubinách temných lesů. Setkáme se s bytostmi z ještě pohanských dob, očarovanými stromy, duchy sebevrahů i padlých vojáků.

Přidat komentář

Eicherik
28.01.2017 4 z 5

Sbírka obsahuje krátká a temná vypravování z dávných dob šumavských hvozdů. Některé příběhy vypadají, že se stali předlohou pohádek, v některých je ukrytá lidová moudrost a některá možná mnohonásobným převyprávěním pozbyla svůj původní smysl. Knihu bych doporučil milovníkům Šumavy a starých temných časů.

Hezy
19.10.2015 5 z 5

Když jsem tuto knihu četl poprvé, měl jsem pocit, že jsem nalezl zlato. Vyprávění je výborné. Byl to obrovský zážitek, který mi otevřel svět bájí a pověstí a lidové slovesnosti vůbec. Pověsti jsou určitě z německých pramenů. Pravděpodobně bylo čerpáno z pověstí Hanse Watzlika. Tuto knihu si doporučuji vzít s sebou do přírody, sednout si někam k nejbližšímu stromu a hltat tajemné příběhy. Tyto příběhy vám pomohou nahlédnouti do časů, kdy Šumava byla nespoutanou přírodou, která byla jak krásná, tak i krutá. Při čtení vás často zamrazí. Způsob vyprávění těchto příběhů v knize atmosfericky přiblíží doby, kdy nejistota číhala na každém kroku, nemoci chodili po domech, v lesích hořely modravé plameny označující zlato, čerti lítali vzduchem a duše zemřelých ovlivňovaly životy pozůstalých. Cesty z vesnic do vesnic nebo do měst byly dlouhé a mnohdy opravdu mohl na záda pocestnému nějaký ten Stilzel sednout. Sami jste si ten pocit dokázali představit, když jste procházeli nočním lesem. Já osobně knihu přečetl několikrát a stále se k ní vracím. A myslím si, že to není jenom tím, že bydlím v branách Šumavských lesů, prachatických. Kniha se určitě líbila i rodákům z jiných krajů a měst. Škoda, že v chybějících pramenech není Watzlik, jako jeden z mnohých autorů a sběratelů těchto pověstí uveden. Nejspíše je to ale i kvůli tomu, že kvůli svým sympatiím, které projevoval nacistické ideologii, by nemohlo jeho jméno v době vydání této knihy na knize ani v pramenech být uvedeno.


Vojslava
03.07.2013 4 z 5

Příběhy krásně strašidelné a někdy i krásně smutné... Kdo má Šumavu rád, rozhodně si počte, a ostatní milovníci záhad a někdy skoro hororů taky...

Bránolog
06.02.2012 5 z 5

Naprosto nezbytná příručka pro poutníka Šumavou, který se rád trochu bojí.

Autorovy knížky

Antonín Rausch
česká, 1906 - 1982
1995  89%Příběhy ze staré Šumavy

Kniha Příběhy ze staré Šumavy je v

Přečtených22x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce12x
Chystám se číst11x
Chci si koupit7x