Příběhy matematiky

nehodnoceno
Příběhy matematiky https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/534071/bmid_pribehy-matematiky-65eddeb7243c0.png 0 0 5

Historie matematiky od nejstarších dob po současnost, uspořádaná chronologicky a podle základních oborů.Kniha je určena čtenářům, kterým tato oblast poznání není lhostejná a kteří ovládají matematiku alespoň v rozsahu středoškolského učiva. Zachycuje vývoj matematiky od starověku po současnost a vypráví životní příběhy velkých matematiků, kteří se zasloužili o rozvoj oboru.... celý text

Přidat komentář

tuommo
29.06.2022 4 z 5

Průlet vývojem matematiky od prehistorie po současnost s jasnými milníky a hlavními postavami, které určovali směr... za mě tak akorát a v případě, že mě popadne matematický chtíč na konkrétní téma, budu googlit... doporučuji jako doprovodnou literaturu.

Gimli
04.08.2021 4 z 5

Pro laika, jako jsem já, jde o pěkný přehled vývoje matematických myšlenek protkaný místy více, místy méně poutavými příběhy matematiků. Osobně bych uvítal hlubší exkurze do matematických témat. Často se mi stalo, že jsem se cítil ošizen, když mě Mareš navnadil, ale tam, kde bych právě čekal nějaké příklady nebo hlubší výklad problematiky, bylo téma ukončeno. Bohužel na rozdíl od Šeherezády už Mareš nepokračoval.


Tomas@S
07.11.2017 5 z 5

Autor se v relativne kratkych kapitolach venuje vyznamnym matematikum od nejstarsi historie az po soucasnost. Zaroven ctenare provadi historii matematiky jako takove, rovnez komplexne od nejstarsich znalosti az po ty dnesni. Je to zajimave a zaroven poucne, pres velke mnozstvi historickych i matematickych faktu je text zaroven velmi ctivy a i matematicky mene znalym ctenarum dokaze uvest pomerne slozita abstraktni temata, jako napriklad grupy nebo pocitatelnost.

vlkcz
16.06.2016 4 z 5

Historie matematického myšlení dokumentovaná příběhy známých i méně známých matematiků, kteří se na jejím vývoji výrazně podepsali. V naprosté většině si člověk vystačí se znalostmi, které má ze ZŠ. Z mého pohledu má kniha dvě vady. Na můj vkus je v knize trochu moc chronologických překlepů. Předpokládám, že jsou výsledkem působení tiskařského šotka, ale takovéhle řádění svědčí o tom, že korektor si práci moc nepřidělával.
Druhá moje výtka směřuje na autora a jeho hodnocení myslitelů ve směrech, které nekonvenují jeho vidění světa a o kterých mnoho neví a pouze opakuje zažité fráze. Jeden příklad za všechny. Descarta hodnotí kladně také za to, že se vysmíval alchymii, astrologii a dalším pověrám, u Newtona, který alchymii věnoval přes 20 let svého vědeckého života (už jako respektovaný vědec) a napsal o ní víc než o matematice a fyzice dohromady, se jedná o předchůdce chemie.

katallinka
20.01.2014 5 z 5

Kniha poutavě popisuje celý vývoj matematiky od pravěku až k novodobým dějinám. Objevují se zde odborné pojmy z oblasti matematiky, ale kniha je zároveň čtivě napsaná. Tak, aby zaujala i ty co se o matematiku příliš nezajímají. Autor dokázal vměstnat v podstatě celý vývoj matematiky do ne příliš obsáhlé knihy a zabrousil i do příbuzných věd, jako geometrie, filosofie, logika a další.