Příběhy domů slavných - Na známé adrese

Příběhy domů slavných - Na známé adrese https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/182005/pribehy-domu-slavnych-na-zname-adrese-182005.jpg 5 25 15

O historii pražských domů vyšla již řada knih. Všichni autoři se ale jimi doposud zabývali jen z hlediska architektury. Tato kniha je však zcela opačná. Autorku zajímají lidské příběhy, osudy osobností, které v domech žily, neboť genius loci tvoří teprve ti, kteří místo obývají. Ve Šrobárově ulici na Vinohradech žil dlouhá léta Svatopluk Beneš, v Nerudovce v domě U Bílé řípy Josef Kemr, na Masarykově nábřeží č. 10 Lída Baarová, na Kampě Jan Werich a Josef Vinklář, v domečku u Lužického semináře Slávka Budínová, ve Faustově domě Helena Růžičková a mnoho dalších slavných osobností, o nichž se dočteme v nové knize známé autorky Blanky Kovaříkové.... celý text

Přidat komentář

knihovniceS
29.11.2023 4 z 5

Četla jsem už dříve a ráda se časem ke knize vrátím

Daniela777
11.04.2023 5 z 5

Velmi zajímavá a dobře psaná kniha. Není psaná ani moc bulvárně (v tom nesouhlasím s komentářem viz níže). Krásně až nostalgicky popisuje tehdejší život v Praze a jejich obyvatel. Autorka připomíná místa, která si ještě jako malá pamatuji. Takže pro mě krásná vzpomínka. Knihy paní Blanky Kovaříkové se vždycky ráda přečtu.


aralka
28.09.2022 5 z 5

Úžasně zajímavá a krásně graficky zpracovaná kniha o pražských domech, ve kterých žili slavní lidé, většina z nich už sice nežije, ale domy zůstávají ... vhodně doplněné fotografiemi a vzpomínkami pamětníků.. členěno dle oblastí - Malá Strana, Karlovo nám., Masarykovo nábřeží, Václavské náměstí apod. U každého umělce, který je v knize zmiňován, je připomenuto i jeho dílo, v případě herců, filmy, ve kterých hráli, také se z knihy dozvíme, kdo s kým kamarádil, kdo s kým sousedil, kam se pak odstěhoval apod. Také mi vyhovovalo, že každý dům, o kterém se kniha zmiňuje, je popsán z hlediska architektonického, z jaké je doby, v jakém stylu je postaven a vůbec jeho historie.

ňosa
04.11.2021 5 z 5

Pohodové a zajímavé čtení, ale jak je již zmíněno níže - mapka v knize chybí.

Jirinamac
13.10.2020 5 z 5

Knížku jsem měla pouze půjčenou a jsem ráda, že to není nějaká bulvární drbárna. Často courám po Praze a hodně informací ohledně domů jsem ocenila. Pár bytů jsem měla v 70.-80. letech možnost navštívit a tenkrát to taková idylka nebyla. Byty studené, vlhké, tmavé, bez záchodů a koupelen, ale své kouzlo měly. A dneska je všechno krásně upravené.Velmi příjemné čtení, které bych jen doplnila o nějakou mapku.

soukroma
21.04.2020 4 z 5

I bez záliby ve slavných osobnostech, tady především umělcích všeho druhu, ale občas i nějaký vědec či sportovec se naštěstí najde, mne kniha velice zaujala - pražské reálie, starší i novější, jsou kouzelné a nikdo nemůže říct, že zná každé zákoutí. Jako Pražák jsem se ráda zase podívala z jiného úhlu na místa známá či jinak blízká, ale u mnoha jsem i tápala, kde že se nacházejí a musela jsem si dohledat jinde. Škoda, že v knize není žádná mapka (asi by to bylo přeci jen složité učinit ji dostatečně užitečnou pro čtenáře); ale že chybí rejstřík (ulic a náměstí, nikoli osobností - ty jsou mnohde patrné z titulů kapitol v obsahu), to je velká škoda.
Místopis, historie, tu a tam architektura a slavní ve všech podobách a vazbách, pořádně výživná a osvěžující směsice.

Annkag
14.10.2019 4 z 5

Úžasné čítanie.Poznať Prahu v minulosti krásné doplnené osudmi známých osobností.Bavilo má to.

Evina.Cetba
20.10.2018 5 z 5

Pěkně graficky udělaná kniha, která se navíc dobře čte. Fotografie pražských domů, kde žili slavné osobnosti, včetně fotografií slavných lidí, které pocházeli hlavně z herecké branže. Dozvíme se však něco i o ostatních umělcích. Dopátráme se něco o jejich osudech, rodině, zvláště z dob, kdy žili v tom daném domě.
Člověk kolikrát chodí kolem určitých obydlí a ani se nezamyslí nad tím, kdo tam žil, přestože visí nad vchodem cedulka... Po přečtení knihy si už říkám: jé, tady přece žila Jirásková, Jesenská... Nutí mě to zvednout hlavu a trochu se porozhlédnout po architektuře, než abych jen bezduše šla a přemýšlela nad tím, co ještě koupit v Albertu. :-)

andrii24
04.07.2016 5 z 5

Pod střechami, za zdmi a stěnami, okny a balkóny... Tam, kam se duše múzické domů, "do svého" slétaly.

Bránolog
28.07.2015 5 z 5

Trošku povrchní, trošku bulvární, ale na druhou stranu se to příjemně čte, dozví se člověk spoustu zajímavostí o lidech i o domech a fotografické libreto je k sežrání! Takže dávám za pět, i když vím, že je to lehce nadhodnocené...

Heyhey
01.09.2014 3 z 5

Příjemný jazyk, milé čtení.

maryzka
23.07.2014 5 z 5

Opět jedna krásných knih spisovatelky Kovaříkové. Chtěla jsem dát o hvězdičku méně, ale nakonec mě ,, dostala" několika příběhy a jednou fotkou, že bych nejradši dala těch hvězdiček víc kdyby byli. ( překvapila mě soukromou fotkou herečky Nedošínské s dcerou, soukromým životem Ladislava Peška, i když jsem se musela smát jak se tam vešla fottografie rodného domu režisera Macháčka( kdo to zná tak se musí smát).

lue
07.07.2014 5 z 5

Krásná kniha o krásných lidech. Tihle umělci měli opravdu styl a úžasné bydlení.

minirock
29.06.2014 5 z 5

Děkuju Titi, že mě na tuhle knížku upozornila, protože to byla opravdu radost číst. Tolik informací ze soukromí desítek našich herců, hereček, malířů a dalších slavných lidí, to se jen tak nevidí. Nebudu uvádět která kapitola se mi líbila nejvíc, všechny byly výborné. Jedinečná kniha doplněná krásnými černobílými obrázky.

Titi
29.05.2014 5 z 5

Tuto knihu zasypávám hvězdičkami. Lahůdka pro všechny fanoušky hlavně prvorepublikových herců, ale i těch poválečných. Nejenže jsem se dozvěděla historii domů a spoustu zajímavého o obyvatelích, ale i to, jak vypadalo okolí, jaké krámky byly v blízkosti, co se s domy stalo po revoluci. Pokochala jsem se velkým množstvím fotografií, kniha je opravdu nádherně zpracovaná. Snad nejvíc jsem se dojala nad příběhem paní Slávky Budínové, jejíž dům je na obálce knihy. Zaskočil mě smutný konec života Eduarda Kohouta, a tak bych mohla vyjmenovávat dál.