Příběh Varšavy

Příběh Varšavy https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520615/bmid_pribeh-varsavy-64d2789380b48.jpg 4 11 2

Natan Borkowski má vše. Ve frontě na převzetí úspěšného rodinného podniku má předurčenou budoucnost. Julia Horowitzová žije v chudobě. Dcera obuvníka sní o jiném životě – jiném světě. Vše se změní, když Hitlerova vojska vtrhnou do Polska. Natanova budoucnost se rozplyne cvaknutím vypínače pilota Luftwaffe. Když se kouř rozptýlí, ocitne se Julia se svou rodinou zavřená mezi zdmi nově vzniklého židovského ghetta. Na opačných stranách zdi už se životy Natana a Julie tolik neliší. Když nacisté rozpoutají ve městě vládu hladu, teroru a smrti, musí se nyní rozhodnout, co je děsivější: Zemřít na kolenou, nebo jít do boje? Příběh Varšavy, založený na skutečných událostech, je příběhem lásky, odvahy a odolnosti tváří v tvář nepředstavitelnému zlu.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , George Publishing
Originální název:

Warsaw Fury , 2022


více info...

Přidat komentář

Lka
12.12.2023 4 z 5

Vcelku pěkný, čtivý a dojemný příběh o Julii a Natanovi. Oba dva chtějí pomáhat na různých barikádách a bojovat proti nacistům a tak se stávají prakticky "nesmrtelní" - aspoň na mě to tak působilo.

soukroma
04.12.2023 4 z 5

Zaujalo mne téma, protože zatímco o britském či francouzském odboji toho vím (z četby) hodně, o našich nejbližších severních sousedech a jejich osudech za války nepoměrně méně. Vpád hitlerovského vojska, barikády ve Varšavě, potlačení veškerých vojenských i polovojenských snad o odpor, rozvoj různých frakcí odboje mezi Poláky a polskými židy, a varšavské židovské ghetto a odsuny...
Čtivé, trochu dramatické, dojemné a napínavé, ale ani jedno ne moc (což je trochu na škodu). Milí (možná až moc dokonalí) hlavní hrdinové, mladí, silní, kurážní, s odlišnými kořeny, ale s jednotným cílem: pomoc trpícím a odpor vůči agresorům.
Moc se mi ale nelíbil nespojitý děj: několik částí vyprávění se vždy jen nakrátko věnovalo událostem uprostřed let 1939, 1940, 1942. 1944 s kratičkým epilogem 1947. Příliš kusé, pro čtenáře s tendencí se ztrácet pak v těch rádoby pokrytých několika válečných let.
Trochu YA stylem, jednoduché, nepříliš do hloubky, navrch i happy end pro dva mladé protagonisty. Holandského autora doba a dění zaujalo, leccos jistě nastudoval, ale chybí nějaká konkrétní inspirace osudy tamních lidí i důkladnější vhled a pochopení třeba díky rodinným vazbám nebo vzpomínkám přeživších (či už spíše jen jejich potomků).
V češtině navíc dostala kniha velmi tuctový a nicneříkající titul neodpovídající ani zdaleka originálu Warsaw Fury. 70%


Autorovy další knížky

Michael Reit
nizozemská
2023  84%Příběh Varšavy
2024  92%Na konci kolejí

Kniha Příběh Varšavy je v

Právě čtených2x
Přečtených13x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce43x
Chystám se číst37x
Chci si koupit7x
dalších seznamech1x