Příběh buddhismu: průvodce dějinami buddhismu a jeho učením

Příběh buddhismu: průvodce dějinami buddhismu a jeho učením https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/100743/pribeh-buddhismu-pruvodce-dejinami-buddhismu-a-jeho-ucenim-100743.jpg 4 21 5

Poutavý úvod do buddhismu, jeho teorie i praxe. Autor začíná svůj výklad popisem stvoření a uspořádání buddhistického vesmíru. Poté vypráví příběh Buddhova života, a to za pomoci historie, legend i dogmat, tedy tradičním postupem buddhistické literatury. Vysvětluje důležité pojmy jako dharma - zahrnující náboženskou praxi a meditační techniky - a sangha, tedy společenství mnichů, mnišek a laiků, kteří následují Buddhovo učení. Závěrem knihy se autor zabývá osvícením jako cestou k realizaci našeho pravého já a osvobození se od utrpení. Kniha je doplněna bohatým glosářem, rejstříkem a rozsáhlou bibliografií.... celý text

Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: , Lukáš a syn (Barrister & Principal)
Originální název:

Buddhism: an Introduction and Guide , 2001


více info...

Přidat komentář

Bakana
02.10.2020 5 z 5

Moje učebnice na zkoušku z buddhismu.
Jedná se o monografii zabývající se dějinami buddhismu a filozofií jeho jednotlivých směrů. Je pravda, že kdo chce proniknout skutečně do hloubky, měl by by rozhled doplnit ještě dalšími díly, ale na první seznámení s buddhismem je to více než dostatečné.

Eldar80
09.02.2018 3 z 5

Mě se to nelíbilo, protože autor v knize implicitně popisuje budhismus jako náboženství. Na některých místech to tak dokonce píše. Jenže budhismus jako takový náboženství není. Náboženství je teprve až to, co s tím udělají lidé nebo nějaká skupina či národ.
I pojetí knihy bylo docela zvláštní. Naučná látka se střídala s různými příběhy seřazenými od buddhistického vesmírného paradigmatu až k historii a učení budhismu. Řazení příběhů na začátku nebylo chronologické, ale takové, aby si čtenář dokázal jednotlivé příběhy zasadit do správného kontextu. Kniha tak není příběhem buddhismu, ale mnohem více příběhY budhismu. Jenže ani výběr příběhů nebyl skrze celou knihu vyvážený.
Ze začátku knihy se jednalo o život Buddhy a pak příběhy důležitých osobností různých tradic budhismu až do středověku. Jenže od probírání vadžrajány se místo příběhů začaly objevovat popisy některých rituálů nebo tantrické praxe. Škoda, že v knize nebylo grafické a textové oddělení příběhů a naučného textu. Pro studijní účely by to bylo mnohem užitečnější.
Přiznávám se, že mě tyhle akademické knihy příliš neoslovují. Budhismus mě zajímá jako užitečná nauka a tak mě zajímají hlavně myšlenkové postupy a metody práce s myslí. Spousta různých příběhů v této knize, ale spíš ilustruje kulturu v různých zemí a náboženské formy budhismu. Ten má totiž mnoho různých podob a navíc se liší i v zemích, kde je vyznáván.
Ani nemám představu jaké dojmy si odnese čtenář, pro kterého to bude první kniha o budhismu. Díky příběhům je výrazná jeho náboženská složka a některé příběhy nebo popisy praxí vypadají bez znalosti kontextu dost podivně. Vlastně mě napadá, že výběr příběhů je nutně subjektivní a tak by bylo možné vytvořit o budhismu různou představu.
Mě se totiž ten výběr nelíbil. V knize chyběly některé základní věci jako třeba základní popis tibetských škol budhismu. Ze samotných příběhů nebylo moc znát, že budhismus je smysluplné učení užitečné i v dnešní době. Některé příběhy byly trochu obskurní a popsání praxí, které nebude nikdo dělat taky moc smysl nedávalo.
Pokud se chcete dozvědět něco užitečného kupte si raději Dalajlamu nebo knihu od nějakého jiného učitele budhismu. V ideálním případě zkuste navštívit nějaké centrum Diamantové cesty nebo jiný autentický směr tibetského budhismu. Kniha je spíš o různých kulturách než budhismu jako takovém. Z toho jsou popsány pouze úplné základy. 70%


TinaBookBlog
22.01.2017 5 z 5

Musela jsem si přečíst knihu z povinné četby na regionalistiku a buddhismus se mi zdál jako nejmenší zlo, a navíc, že se třeba i něco dozvím. Nakonec, jsem ráda, že jsem si vybrala právě tento směr a tuto knihu! Dílo je psáno zajímavě a nenucenou formou. Navíc, člověk, které má o buddhismu téměř nulové pojetí (jako já), se dozví hodně zajímavých a překvapujících faktů! V dílo jsou ale i pasáže, které příliš zajímavé nejsou, ale tady je to pouze věc názoru.

Denaille
13.11.2012 5 z 5

Velmi vhodná kniha pro ty, kteří se zajímají o buddhismus, ale zatím o něm nic moc neví. Autor velmi čitelně podává jakýsi základ buddhistického učení. Nezachází nijak do hloubky, ale jsou zmíněny důležité postavy jak z čínského, tak japonského buddhismu, různé příběhy (tuším, že jsou to možná i džátaky) a důležité sútry. Vřele doporučuju.

Nico
07.03.2012 5 z 5

Výborná kniha, která zcela postihuje fenomén buddhismu ze všech aspektů. Vydatná četba, po které vám v duši zbyde pocit míru a klidu :)

(kniha každopádně vyšla mnohem dříve než toto vydání)

Štítky knihy

buddhismus

Kniha Příběh buddhismu: průvodce dějinami buddhismu a jeho učením je v

Přečtených36x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce17x
Chystám se číst15x
Chci si koupit4x