Přerámování v terapii (Umění vidět jinak)

Přerámování v terapii (Umění vidět jinak) https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/402736/bmid_preramovani-v-terapii-umeni-videt-j-mgg-402736.jpg 4 17 4

Význam, který něčemu dáváme, nás může děsit nebo rozesmávat. V psychoterapii bývá základem klientova problému právě význam, který klient dává určité životní okolnosti. Z tohoto pohledu je přerámování – změna významu – jednou z ústředních metod efektivní terapie, s jejíž pomocí se klient může zbavit rigidního pohledu, přijmout sám sebe, objevit naději a otevřít se novým, příznivějším možnostem. Ve své stručné a praktické knize autor popisuje rozdíl mezi přímým a metaforickým přerámováním, dává tipy, jak tuto metodu účinně provádět, a předkládá nám ukázky z více než 80 psychoterapeutických kazuistik. Kniha je určena nejen terapeutům, ale vůbec všem, kdo chtějí sami zakusit nový pohled na staré významy a zlepšit svou schopnost flexibilního a prospěšného vnímání životních situací. Mark Tyrrell je psychoterapeut a hypnoterapeut s dvacetiletou praxí, lektor a řečník. Spoluzaložil a vede několik internetových projektů, které se týkají např. hypnoterapie, online výcvikových programů či léčby deprese a panické poruchy.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Portál
Originální název:

New Ways of Seeing: The art of therapeutic reframing , 2014


více info...

Přidat komentář

Kyri
24.07.2022 4 z 5

Rozhodně je to užitečná inspirace pro terapeuty, kteří chtějí pracovat s metaforami. Občas mi metafory přijdou trochu brutální a okatě manipulativní, ale jejich autor byl s klientem a věřím, že předkládá metafory, které byly někomu užitečné.
Přestože je to knížečka velmi tenká, překvapivě jsem ji četla velmi pomalu. Asi proto, že je zábavná, jako když poctivě čtete telefonní seznam (občas má někdo opravdu nezvyklé nebo vtipné příjmení....).

Kessetra
08.04.2020 5 z 5

Je to velmi specifická a úzce zaměřená kniha, ale hodnotím ji pozitivně, protože je dobře srozumitelná a praktická. Je postavená především na příkladech z praxe. Myslím, že je vhodná pro rozšíření možností využití metafor a hypnózy.


Šárkaxx
14.04.2019

Vlastně jsem od knížky čekala trochu víc, třeba nějaký návod, nebo tak, ale je to hlavně sbírka různých povedených intervencí. Jako inspirace na nový úhel pohledu nebo nástroj, proč ne. Narozdíl od Shinda si myslím, že "přerámování" je použitelné všude a u každého, myslím si, že to děláme v praxi běžně, jen tomu dáváme dle terapeutického směru různá jména. Podle mě to nejtěžší na přerámování bude využít klientův slovník a jeho kontext.

Shindo
15.03.2019 3 z 5

Krátka kniha, ktorú som prečítal behom jednej cesty vlakom. Zaujalo ma, že autor techniky prerámcovania rozdelil do niekoľkých skupín v závislosti od problému, kde sa dajú použiť. Potešili aj príklady z praxe.
Jediné, voči čomu by som mal výhrady je možnosť použitia prerámcovania v rámci jednotlivých terapeutických smerov. Určite sa to nebude dať použiť pri každom prípade a v každom smere, no niekde to môže pomôcť.

Štítky knihy

psychologie deprese psychoterapie

Autorovy knížky

2019  75%Přerámování v terapii (Umění vidět jinak)

Kniha Přerámování v terapii (Umění vidět jinak) je v

Právě čtených1x
Přečtených21x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce8x
Chystám se číst28x
Chci si koupit8x