Přelom

Přelom https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/117009/bmid_prelom-NHd-117009.jpg 4 4 2

Rozlehlé, krásné a žírné údolí v rodopském pohoří, obývané pokojnými rody křesťanských pastýřů a rolníků, zasáhlo po vpádu Turků na bulharské území sice několik vln tureckých výbojů, ale ke konečnému, masovému zúčtování s "nepřáteli víry Prorokovy" v Elindeně došlo teprve v polovině 17. století. Elindeňu obsadily zvlášť vyslané oddíly janičárů a vzápětí po nich hordy bašibozuků a zaplavily ji krví... Udeřila hodina konečného rozhodnutí: Zemřít surovou rukou tureckých katů, nechat zneuctít vlastní matku, ženu, sestru zvrhlými násilníky, vehnat vlastní děti do nejkrutějšího otroctví? Nebo se raději zříci svého boha a pokořit se cizímu? Toto dilema je myšlenkovým jádrem tohoto poutavého, dějově bohatého a stylem a kompozicí originálního románového díla. Jak je řešili obyvatelé Elindeni, líčí autor ze dvou perspektiv: úryvky z fiktivních zápisků dvou svědků elindeňského dramatu, pravoslavného mnicha a francouzského šlechtice v tureckých službách; pro oboje memoáry čerpán látku z historických pramenů. --z přebalu knihy--... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Време разделно , 1964


více info...

Přidat komentář

Majto
11.01.2022 3 z 5

Niektoré staršie veci sa mi ťažko čítajú kvôli odlišnej forme vyjadrovania. To je aj prípad tejto knihy. Niekedy sa mi dej zdá ťažkopádny a neprospieva tomu ani zdvojený pohľad na tie isté udalosti v niektorých častiach. No čo sa príbehu samotného týka, ten je pútavý svojou drsnosťou a naturalitou.

Marbo
14.03.2017 3 z 5

Musely to být věru krušné časy, když nad Balkánem plál půlměsíc...Trvalo mi vcelku dlouho, než jsem se smířil s formou a pořádně se začetl. Příběh je to černobílý, chvílemi mi připadalo, jako bych četl Jiráska, jen ty kulisy byly jiné, krvavější. A pak ten závěr - ten nemohu překousnout. Ale musím uznat, že nutí k přemýšlení - jak moc se člověk může ohnout ?


Štítky knihy

17. století Bulharsko

Autorovy knížky

Anton Dončev
bulharská, 1930 - 2022
1974  70%Přelom

Kniha Přelom je v

Přečtených4x
Knihotéce11x
Chystám se číst3x
dalších seznamech1x