Přelévat moře

Přelévat moře https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/49431/bmid_prelevat-more-65d2679ae7580.jpg 4 17 9

Známý autor Jan Dobraczyński, který bývá nazýván polským Greenem a jemuž u nás vyšla nejedna kniha vzpomeňme jen na Listy Nikodemovy se ve svém románu „Přelévat moře“ obrací k nejpalčivějším problémům naší neklidné současnosti. Války a trvalá hrozba atomové katastrofy inspirovaly autora k vytvoření vize, časově situované na konec našeho století, kdy je Evropa po výbuchu atomové bomby spálena a smetena s povrchu země. Katastrofu přežije pouze hrstka lidí, mezi nimi tři kardinálové a několik kněží, kteří mají v těchto kritických chvílích před sebou velmi závažný úkol obnovu církve na sutinách tisícileté civilizace. Autor obrací svou pozornost k církvi a k náboženství v moderním světě a k problémům morálním, které se vyhrocují v okamžiku, kdy je přerušena základní existenciálni kontinuita celého lidstva a kdy už není hodností, úřadů ani slávy. Zůstává jen člověk, nahý člověk, zmítaný svými slabostmi a vydaný na pospas důsledkům nečekaného zvratu, a tento člověk má vydat svědectví o své víře, naději a lásce. Román Jana Dobraczyńského je otřesný svou opravdovostí a upřímností. Je to kniha, nutící člověka zamyslet se nad věcmi, které míjel v každodenním životě, přestože volaly po jeho pozornosti. 33-321-71... celý text

Romány Sci-fi Fantasy
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Wyczerpac morze , 1961


více info...

Přidat komentář

LucinkaPevensi
24.03.2021 5 z 5

Neveselé čtení. Ale duchovně výživné a napínavé. Hodně se mi líbil vývoj všech postav a jejich vnitřní boje.

Jenys07
06.02.2021 4 z 5

Velice temná vize blízké budoucnosti. Doufejme, že hrozby Studené války již pominuly. Na románu si cením popisů nejvyšších pater církevní hiearchie a problematiku konkláve. O to víc čtenáře zasáhne zničení naší civilizace a její nahrazení tou sousední. Hlavní postava v závěru předává svou moc do Afriky. Jak to dopadlo? Uměl příjemce vůbec číst a vnímat naše západní cítění světa? To jsou všechno otázky, které zůstávají v románu otevřené.


palka452
23.05.2020 5 z 5

Na dnešní rouškovou dobu jako dělaná...

Shardlake
17.08.2019 3 z 5

Příběh, i když smyšlený, se četl velice dobře.

matej.kulistak
29.07.2019 4 z 5

Vlastně jde o jakési podobenství, nikoli o bůhví jak propracované post-apo. A cíle, které si klade taky splňuje. Po tom všem, co se v knize stalo, na mě velice zapůsobila (sám nevím proč) poslední věta. Pomatuji si ji dodnes.

alweryon
07.12.2016 4 z 5

Po Listech Nikodémovi lehké zklamání. Ale Listy nasadily laťku tak vysoko, že lehké zklamání je vlastně pořád obrovská poklona:-)

Mánička178
09.03.2016 4 z 5

Autor nastiňuje v románu zajímavé otázky a provokuje k tomu, aby člověk přemýšlel nad mnoha věcmi ze zajímavých úhlů pohledu - nad člověkem, nad jeho činností, nad jeho charakterem, nad hodnotami, nad hierarchií... Zajímavé a podnětné, ovšem chmury přinášející čtení...

Pejak
14.03.2013 5 z 5

Je to pořád ještě sci-fi? Patříme mezi nejateističtější země, nového papeže máme z bývalých misijních území. Evropo, Evropo, po nás potopa...?

Petrstik
12.02.2013 5 z 5

Trochu netradiční žánr u tohoto polského autora. Což ovšem neznamená že román není stejně čtivý, jako jeho ostatní.