Pražské historické zahrady a parky

Pražské historické zahrady a parky https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/383087/mid_prazske-historicke-zahrady-a-parky-qNf-383087.jpg 5 4 2

Další svazek edice PRŮVODCE umožní nahlédnout do nejznámějších pražských zahrad a parků, ale kromě turisticky atraktivních lokalit upozorní i na méně známá zahradní díla, která jsou pro historii zahradní tvorby typická. Zahrady a parky jsou sestaveny podle vývoje zahradních slohů a charakterizovány jak z hlediska kompozice, tak zajímavé vegetace – dobové i dendrologicky atraktivní. Uvedena jsou zásadní data z historie objektu, jména tvůrců i projektanti proběhnuvších rekonstrukcí, nechybí popis výtvarného řešení zahrad včetně drobné zahradní architektury. Zvláštní pozornost je věnována sochařské výzdobě areálů. Vlastním popisům předcházejí vstupní informace např. o návštěvnickém režimu či stupni památkové ochrany objektů, texty doprovázejí četné fotografie kompozic i detailů a schematické plánky. Publikace je koncipována jako příruční praktický průvodce pro studenty zahradních oborů a architektury, pro průvodce, turisty i zvídavou veřejnost.... celý text

Přidat komentář

Jana_Hlus
08.04.2020 5 z 5

Z průvodce jsem se dozvěděla mnoho zajímavostí, které podnítily mou zvědavost vypravit se na neznámá místa, a rozšířit si tak obzor i jiným směrem, než kam nás žene běžný turistický proud. Víte například, u které pražské vily se nachází zahrada s letohrádkem, dřevěnou zvoničkou z Valašska, pomník herečky Hany Kvapilové od Jana Štursy a také dřevěný roubený pravoslavný kostelík sv. Michala z 18. století? A najdeme tam i jezírko s vodopádem a sochou Herkula? Pokud znáte správnou odpověď - jedná se o zahradu u vily Kinských na Smíchově - tak smekám pomyslný klobouk.

Kniha není „rychlokvaška“, jak se občas v poslední době u různých průvodců (a bohužel nejenom u nich) stává, je detailně propracovaná a vnímám z každého řádku veliké úsilí týmu autorů předat čtenáři kompletní informace o pražských historických objektech a zahradách, zejména s ohledem na architekturu, dendrologii a památkovou péči. (5/5)

Korsika
01.03.2020 5 z 5

Vyhovovalo mi přehledné zpracování a bohatá obrazová příloha doplněná o plánky zahrad. Doporučuji hlavně studentům zahradně architektonických oborů, ale myslím, že by mohla být zpestřením i pro studenty stavebních oborů.


Autorovy další knížky

2014  80%Architektura moderních zahrad
2018  100%Pražské historické zahrady a parky

Kniha Pražské historické zahrady a parky je v

Právě čtených1x
Přečtených3x
Knihotéce2x
Chystám se číst2x
Chci si koupit4x