Pražská zima

Pražská zima https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/102576/prazska-zima-102576.jpg 4 33 8

V napínavém románu, jenž je zároveň autobiografickým svědectvím, vypráví autor o svém bezstarostném mládí v Praze i o hrůzách druhé světové války, která mu změnila život. Kniha líčí lesk první republiky a rozmařilé radovánky „zlaté mládeže“, jejíž příslušníky válka zastihla na prahu dospělosti naprosto nepřipravené. Karty a bujaré pitky v barech a nočních podnicích, avantýry s děvčaty „sbalenými“ na plovárnách a v kavárnách… sladké hrátky, které rázem ukončil Mnichov a 15. březen 1939. Nacistický teror zasáhl autorovy nejbližší přátele: jejich otcové byli popraveni, celé rodiny skončily v židovských transportech… do Terezína byla později odvezena i Martinova matka, neboť byla poloviční Židovka. A v soukolí nacistické mašinérie se posléze ocitne i sám autor, i když víceméně nedopatřením: není žádný hrdina a rád by se vyhnul totálnímu nasazení v Říši. Následují dramatické pokusy o útěk, přes Rakousko do Švýcarska, na Slovensko – a nakonec vězení pankrácké a terezínské. Život mu zachrání náhoda – do jeho nevlastní sestry, sedmnáctileté Němky Utty, která ho chodí do věznice navštěvovat, se zamiluje zástupce velitele terezínské Malé pevnosti…... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

Prager Winter , 1991


více info...

Přidat komentář

Radimka
16.08.2023 2 z 5

Původně jsem chtěla dát jen jednu *. Pak jsem dala dvě za silný životní příběh, ale tak nějak nezáživně napsaný. I když tam byl dost detailně popsaný hrůzný život v Terezínské pevnosti, tak to se mnou nic nedělalo. Nemohla jsem se prokousat a měla jsem co dělat, abych ji neodložila.

Merlinit
12.03.2021 3 z 5

Kniha je nesporně zajímavá a má vysokou výpovědní hodnotu. I přesto jsem z ní nebyla nijak nadšena. Autorův zvláštně neosobní a sterilní literární styl mne zkrátka nedokázal vtáhnout do děje.


Radka1911
23.03.2020 4 z 5

Zajímavý autobiografický román z Prahy před a v průběhu druhé světové války. Kniha se velice dobře četla.

xelzax
02.09.2016 1 z 5

Bohužel jsem nebyla schopná knihu dočíst, neuvěřitelně nudné a utahané

konformita
08.04.2016 5 z 5

Naprosto jiný pohled na okupaci. Vždy jsem takové příběhy četla buďto z pohledu vojáka nebo žida. Velmi zajímavé, čtivě napsané. Válka nebyla jen o "válce". I ten běžný život se tak nějak "žil". Moc se mi to líbilo. A hlavně jde o to, že se jedná o vzpomínky člověka, který to všechno zažil. Tím příběh ZÍSKÁVÁ.

Sarah01
17.12.2015 4 z 5

Zajímavá zpověď mladíka z lepší rodiny, který je zvyklý na bohémský život a nakonec končí chycen při útěku na pár měsíců v Malé pevnosti v Terezíně, která se stala prakticky koncentrákem. Život v ní vypadal docela děsivě, povahy tří představených tohoto tábora jsou stěží pochopitelné.

simonabr
01.09.2014 4 z 5

Zajímavá kniha o osudech mladíka z "lepší rodiny" je jeho skutečným životním příběhem, proto působí velmi autenticky a skutečně, a ikdyž se odehrává během druhé světové války, není příliš drastická a drsná. Zajímal by mě i autorův pozdější život v emigraci, určitě byl i nadále zajímavý.
Ocenila jsem i popsaní dalších životních osudů vedlejších postav knihy.

roro
13.07.2013 4 z 5

Kniha se četla lehce,nebyla tolik brutální,přesto úspěšně popisuje cestu hocha ze zlaté mládeže,která ho přivede do Malé pevnosti a po osvobození do emigrace.