Pravěký svět Zdeňka Buriana: Od vzniku Země po zánik dinosaurů

Pravěký svět Zdeňka Buriana: Od vzniku Země po zánik dinosaurů https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499437/bmid_praveky-svet-zdenka-buriana-od-vzni-65d24db4d6d55.jpg 5 24 8

Monografie přináší velké nástěnné malby, perokresebné ilustrace povídek Josefa Augusty i veřejnosti dosud neznámé skici. Doprovodné texty uvádějí Burianův paleoart do kontextu historie přírodních věd a zároveň je konfrontují se současným stavem poznání. Přehledná prezentace Burianových obrazů s trilobity českého Barrandienu, faunou kamenouhelných močálů i známými živočišnými skupinami období druhohor – mořskými plazy, ptakoještěry a především dinosaury. Pro knihu byly nejkvalitnější současnou technikou reprodukovány originály ze sbírek Moravského zemského muzea, Národního muzea či Safari Parku Dvůr Králové, ale podařilo se získat i originály z vlastnictví zahraničních institucí.... celý text

Přidat komentář

Millius
07.08.2023 4 z 5

Reprodukce ilustrací a obrazů jsou výtečné kvality. Škoda jen dvoustránkových příloh, kdy celkový dojem otištěných obrazů zaniká díky šití, které skrývá některé detaily. Autoři se bohužel dopustili v případě uvedených historických německých publikací a ilustrací řady faktických chyb a zavádějících informací. Z těchto informací je citelná inspirace internetovými zdroji a malá znalost primární paleontologické literatury.

Kabuky
12.07.2023 5 z 5

Nádherná publikace.


KAREL6725
16.05.2023 5 z 5

Všechny předchozí knihy byli a jsou nádherné. Ale teprvé u tehlé knihy člověk žasne co pan Burian za svůj život vše namaloval. Když cestu do pravěku tak rozhodně ze Zdenkěm Burianem. Spoustu ilustrací znám z knih Josefa Augusty a z jiných, z výstav, různých muzeí. Ale teprve v této knize , když to člověk vidí uceleně , může člověk žasnout nad tou krásou kterou Burian namaloval. Knižní skvost , jsem okouzlen , uchvácen. Touto cestou poděkování všem kteří se na vzniku knihu podíleli.

Kerberos
23.04.2023 5 z 5

Skvělá publikace - další díl sběratelské edice díla Zdeňka Buriana,mám všechny a jsem v očekávání co všechno ještě vyjde.Jen si asi budu muset pořídit novou knihovnu s velkými policemi.

muf-rodrigo
27.10.2022 5 z 5

Zatím jsem si knihu prohlédnul v knihkupectví. Je opravdu, ale opravdu objemná, nejen velikostí, ale informacemi. Ani zdaleka to není jen obrázková kniha, tahle to bere všechno od píky. Chronologicky (od vzniku Země) prezentuje autorovy kresby i malby s podrobnou genezí každé z nich, popisuje, co na nich je zobrazeno, jak vznikaly, k čemu sloužily, často jsou doplněny ukázkami různých verzí, když se z nějakých důvodů přepracovávaly, upozorňuje i na chyby v nich. A nejen to, podrobně seznamuje čtenáře s dobou, kterou mají znázorňovat. Kniha je doslova nabušená informacemi a ilustracemi, a to je jen první díl (o pravěku)! Samozřejmě Zdeněk Burian, to je moje mládí, doba, kdy nebyl internet, bombastické bijáky a triky, vyrůstal jsem na Cestě do pravěku a Knize o pravěku. Nepochybuji ani vteřinu, že si knížku budu přát na vánoce, a když se nenaježí, naježím si ji sám. Je to kniha, která v knihovně má místo.

kovlad77
19.09.2022 4 z 5

Kniha je taka velka, za sa mi nastojato nezmesti do kniznice, a taka tazka, ze sa bojim, ci vydrzi policka. Obrazok na titulnej obalke by som zvolil iny, niečo z kambria. Toto mi pride uz strasne preflaknute, ako z jurskeho parku. Zatial sa mi nepodarilo zistit, v akom naklade vysla. Ak by nebol velmi vysoky, tak kniha ma do buducna dobry zberatelsky potencial. Aj z toho dovodu v nej nechcem prilis listovat.

XbookwormX
16.09.2022 5 z 5

Nádhera, a to si představte, že je to první díl z pravěký řady. Už teď se nemůžu dočkat dalších dílů.
Jenom to čekání, sakra, jenom to čekání...

encyklopedie
13.09.2022 5 z 5

od rána sedím nad knihou a nemůžu se vynadívat !!!!
jasná jednička letošního roku ....Burian byl světová extra třída...
škoda, že nejde dát takových 1200%....tohle "pravěké monstrum" by si to zasloužilo

Štítky knihy

pravěk Zdeněk Burian, 1905-1981 výtvarné umění encyklopedie druhohorní savci druhohory pravěká zvířata trilobiti prvohory

Autoři knihy

Martin Košťák
česká, 1971
Ondřej Müller
česká, 1966
Vít Haškovec
česká, 1965
Rostislav Walica
česká, 1977

Kniha Pravěký svět Zdeňka Buriana: Od vzniku Země po zánik dinosaurů je v

Právě čtených2x
Přečtených24x
Doporučených6x
Knihotéce37x
Chystám se číst17x
Chci si koupit29x
dalších seznamech4x